De landelijke Sinterklaasintocht zoals wij die al jaren kennen door de verslaggeving van de NTR (voorheen NOS/NTS) en van het Sinterklaasjournaal, is ooit begonnen als een burgerinitiatief. Maar inmiddels heeft de politiek de regie overgenomen. Door het “witwassen” van de landelijke televisieintocht en alle intochten in de grote steden op last van politiek-correcte burgemeesters en omroepbobo’s, is de historische sprookjesfiguur Zwarte Piet bijna overal verdreven door de gekunstelde en bovenal herkenbare roetveegpiet.

De meeste Nederlanders zien daar niets in. Lokale intochten met “echte” Pieten worden steeds populairder. Vooral door de herkenbaarheid van de roetveegpiet, is de sprookjesachtige magie van het kinder- en familiefeest grotendeels verdwenen. Is het niet tijd voor een nieuw burgerinitiatief: een alternatieve nationale intocht?

Sinterklaasintochten

Sinterklaasintochten op kleine schaal waren er al in de 19e eeuw, maar de eerste keer dat zoiets groots werd aangepakt was in 1934 in Amsterdam. Dit was een burgerinitiatief, afkomstig van het ICA (Initiatief Comité Amsterdam), een bont gezelschap van heren actief in het verenigingsleven en de kunsten, met als grote animator de Amsterdamse huisarts en gemeenteraadslid Dr. Maurits (“Maupie”) de Hartogh. Hij lanceerde in 1934 bij een ICA-vergadering het plan voor de intocht (op basis van een idee van NRC-journalist David Kouwenaar) met de historische woorden:

“of het wordt een enorm debâcle, of een enorm succes!”

Mijn grootvader de Amsterdamse dierenarts Dr. Jan Gajentaan (1902 – 1987) was niet alleen de eerste Televisiesinterklaas in 1952 en gedurende 13 jaar de Amsterdamse Sint, hij was als jong bestuurslid van het ICA ook aanwezig bij de vergadering in 1934 toen het allemaal bedacht werd. Veertig jaar later schreef hij er dit artikel over.

Televisieintocht

De Sinterklaasintocht werd dus live op de televisie verslagen vanaf 1952. Veel mensen zullen dat in het begin niet gezien hebben, om de simpele reden dat de meeste mensen nog geen televisie hadden en TV-zendmast Lopik nog maar een beperkt bereik had.

In de loop der jaren verbeterde het bereik van de zendmast, kregen meer mensen televisie en ook de kwaliteit van de verslaggeving verbeterde, zeker toen Mies Bouwman in beeld verscheen om de goedheiligman welkom te heten.

17 november 1962 jac. de nijs
Sinterklaas met Mies Bouwman in 1962, Amsterdam. Schrijver dezes is het jongetje dat een tekening mag aanbieden, zijn zusje de bloemen.

Samenwerking ICA en NTS

In de jaren vijftig was er een goede samenwerking tussen het ICA en de NTS bij de totstandkoming van de televisieuitzending over de Amsterdamse intocht. Hoewel de NTS geen enkele financiële bijdrage leverde maar wel met een hoop eisen en verlangens kwam, voldeed het ICA zoveel mogelijk aan die eisen en toonde zich een zorgzame gastheer. Voor heel Nederland was het vanzelfsprekend dat de nationale intocht (het begrip “landelijke intocht” bestond toen nog niet) in Amsterdam plaatsvond.  In 1960 werd weliswaar de televisieintocht in Rotterdam gehouden met als Sint Dick van Bommel,  maar vanaf 1961 was Mies Bouwman weer present in Amsterdam.

NTS kaapt de nationale intocht

Zo ging het voort. De verbazing en verontwaardiging bij het ICA was dan ook groot toen de NTS in 1964 slechts enkele dagen voor de intocht, als een dief in de nacht, aankondigde met een eigen “landelijke” intocht en een eigen Sint te komen. Dat was dat jaar in Hoorn. Journalist-schrijver en ICA-bestuurslid Henri Knap (Dagboekanier in Het Parool) schreef er verontwaardigd over:

“En daarom vind ik (zij het dan als ICA-lid niet onbevooroordeeld) het besluit van de NTS een besluit, dat op alle manieren moet worden betreurd:
Omdat het veel te laat ter kennis van het ICA is gebracht;
Omdat het een traditie om hals brengt;
Omdat het de symboliek van juist die aankomst in de hoofdstad van dit land, de grootste stad des lands ook èn de stad-van-Sint, de stad, waarin het idee van zo’n intocht is geboren en ook voor het eerst (en het langst, met de meeste
 ervaring en de meeste middelen) is uitgevoerd — omdat het dit bijzondere karakter ontkent”.

Radicale actiegroepen

Afijn, gedane zaken nemen geen keer en voor de huidige generatie Nederlanders is de landelijke intocht van de NTR gevoelsmatig de “nationale”, al zal Amsterdam nog steeds qua toeschouwersaantal het hoogste scoren. Maar nu de politiek in haar streven radicale actiegroepen tegemoet te komen bij de landelijke intocht alle Zwarte Pieten heeft verboden, groeit de behoefte aan een alternatieve nationale intocht die op de traditionele wijze vorm wordt gegeven. Dus mét de magische Zwarte Piet figuur.

Dit initiatief hoeven we niet te verwachten van onze politici die immers doodsbang zijn de één of andere actiegroep voor het hoofd te stoten. Sterker nog, burgemeester Waanders (PvdA) deed bij de landelijke intocht in Dokkum alle mogelijke moeite de radicale activisten van KOZP naar Friesland te halen, terwijl deze het niet eens van plan waren! Dit kwam achteraf pas aan het licht door een WOB-verzoek van Jenny Douwes.

Gevoeligheden

Hoewel een kleine groep activisten met een anti-westerse agenda de Zwarte Piet-discussie telkens weer aanzwengelt en via ingangen bij media en bestuur – en niet op de laatste plaats door hun geweldbereidheid – buitensporig veel invloed uitoefent, zal ik niet ontkennen dat Zwarte Piet gemengde gevoelens oproept bij sommige Nederlanders met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst. Maar dat geldt zeker niet voor allen. Ik ken ook veel Nederlanders met deze roots die juist enorme lol hebben in het Sinterklaasfeest mét Zwarte Piet. Zonder deze ondeugende sprookjesfiguur vinden ze er niets meer aan. Net als de meeste Nederlanders!

Er zijn natuurlijk ook mensen die de Zwarte Piet figuur niet leuk vinden, of vervelende ervaringen hebben en daarmee mogen we best rekening houden. Dat zou kunnen door naast Zwarte Piet ook andere sprookjesfiguren mee te laten lopen bij de intocht. Wat vroeger ook het geval was. Door met elkaar het gesprek aan te gaan en ervoor te waken dat er geen racistische stereotypes binnensluipen in de vertolking van Zwarte Piet.

Al deze zaken zouden toch in normaal overleg geregeld kunnen worden. Je zou zelfs kunnen afspreken dat de Pieten op bepaalde plekken niet komen, zodat mensen die mee willen doen maar bezwaren hebben tegen ZP zich toch op hun gemak voelen. Het moet immers feest zijn voor álle kinderen!

Zo houdt de meerderheid rekening met de minderheid, in plaats van wat we nu zien: de minderheid legt zijn wil op aan de meerderheid. Waarom telkens bij voorbaat al zwichten voor radicale activisten, die toch nooit geheel tevreden zullen zijn?

Alternatieve nationale intocht

Het is tijd voor een alternatieve nationale intocht. Laat de burgerij het initiatief terugpakken. Eigenlijk hebben we een nieuwe “Maupie” de Hartogh nodig. Die was voor geen kleintje vervaard en toen de rechtzinnige Amsterdamse burgemeester De Vlugt bij de eerste intocht in 1934 niets van het kinderfeest wilde weten, parkeerde Maupie de Sint met stoet pardoes voor het gemeentehuis zodat de burgervader gedwongen was de goedheiligman welkom te heten. “Maupie, ik weet niet hoe je mij zo gek hebt kunnen krijgen”, fluisterde de burgemeester nadat hij Sint had toegesproken.

De bravoure en het organisatorisch talent van Dr. Maurits (Maupie in de volksmond) de Hartogh hebben  we weer nodig. Van het huidige bestuur en media hoeven we niets te verwachten. Dan schiet mij één persoon te binnen die dit allemaal in huis heeft: onze nationale blokkeerfriezin Jenny Douwes.

Amsterdam is – ik constateer het met grote spijt – tegenwoordig als links intolerant bolwerk niet meer geschikt voor een dergelijk festijn. Maar één provincie lijkt me toch wel bij uitstek geschikt om zo’n alternatieve nationale intocht te houden:  Friesland!

 

 

 

 

 

 

 

3 gedachtes over “Het is tijd voor een alternatieve nationale Sinterklaasintocht

 1. Goed idee. Keek altijd graag naar het Sinterklaasjournaal, maar na dat gezeur van een paar sneue droptoeters en het vlotjes door de knieën gaan van alles en iedereen die wat invloed had, hoefde het voor mij een paar jaar geleden niet meer. Tel daar nog bij op dat bij de intocht van de Sint in Groningen werd ontsierd door als agenten verklede Zwarte Pieten, voor het geval dat, was voor mij de lol er helemaal af. Jenny Douwes mag van mij een lintje krijgen.

  Like

 2. Goed en duidelijk stuk, mooi initiatief…
  Alleen zou ik het woord alternatief weglaten. Zo lijkt het net alsof wij een andere intocht gaan organiseren in de plaats van de Nationale intocht op TV omdat Zwarte Piet niet meer mag en wij ons schamen voor Zwarte Piet. Het moet gewoon de naam: De echte Sinterklaasintocht van Nederland (met Zwarte Pieten) krijgen…of zoiets dergelijks.

  Liked by 1 persoon

 3. Een goed idee. Als kind was ik bang voor Sinterklaas. Ik heb nog een foto dat ik als 4 jarige bij Sinterklaas moest komen op de kleuterschool. Mijn gezicht sprak boekdelen want deze man had een groot boek waarin alles over mij stond opgeschreven. Ik weet nog dat Zwarte Piet er naast stond en mij een knipoog gaf. Nooit bang geweest voor Zwarte Piet en als 6 jarige kwamen ze bij ons thuis. Sint zat binnen op de bank en ik stond met zwarte Piet op de gang te praten en ging mijn hamster halen. Ik was wel verontwaardigd dat ZP mijn hamster liet vallen met een hoge gil. Natuurlijk is ZP een sprookjes figuur en of het nu een man was of vrouw, maakte niets uit. Maar als de buurvrouw zich zo verkleed zonder schminkt dan is het gewoon de buurvrouw en geen sprookjes figuur.
  Trouwens dit feest is ouder dan St Nicolaas uit Myra en wordt veel gewelddadiger gevierd in Macedonië en Oostenrijk, Ameland, Zwitserland in afgelegen dorpen. Onze Piet heeft geen roe meer en de zak zit vol met pepernoten en niet voor kinderen om mee gevoerd te worden. Het gaat over Wild Geraas.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s