Al een tijdje volg ik de Franse politica Marine Le Pen met interesse. Zij is in mijn ogen één van de best tweetende politici: altijd iets interessants te melden, vaak met een kwinkslag. Begin dit jaar leek Marine voor een omwenteling te zorgen, maar uiteindelijk bleef die uit en haar score bij de Franse presidentsverkiezingen was teleurstellend: ze verloor met 34% van de stemmen om 66% van Macron.

Catastrofale tweede ronde presidentsverkiezingen
Dat kwam vooral door een catastrofaal verlopen laatste campagneweek en een mislukt optreden in haar laatste grote TV-debat met Macron. Marine ging in de aanval maar kwam met teveel suggestieve beschuldigingen die Macron makkelijk kon weerleggen. Daarentegen bleek Macron gewoon veel sterker op de economische dossiers, zowel qua theoretische kennis als feitenkennis.

Frexit
Als gevolg hiervan is de kritiek op Marine Le Pen en haar politieke lijn die de laatste jaren vooral werd ingegeven door de linkse “souverainiste” Florian Philippot flink aangezwollen, zowel binnen de partij Front National als daarbuiten.

Met name het rigide anti euro / Frexit standpunt van het duo Marine Le Pen – Florian Philippot moest het ontgelden. De Franse burgerij ziet dat voor het overgrote deel op dit moment gewoon niet zitten. Daarom stemden veel conservatieve Fillon-stemmers uiteindelijk op Macron en niet op Marine Le Pen.

Marine Le Pen slaagde er niet in het politieke midden voor zich te winnen, wat toch altijd haar doel is geweest met haar politiek van dédiabolisation sinds zij de leiding van de partij heeft overgenomen van haar vader in 2011.

Zemmour
Met name de bekende rechtse commentator Eric Zemmour maakte gehakt van dit optreden van Marine Le Pen tegenover Macron. Volgens Zemmour lag de overwinning voor het oprapen als zij de thema’s immigratie, veiligheid en identiteit hard had gespeeld en de euro voorlopig had gelaten voor wat hij is.

Interne discussie FN
Ook intern kwam deze discussie op gang maar speelde in feite al langer, sinds eind 2015 toen Front National de tweede ronde van de Regionale Verkiezingen overal verloor. Er is in de partij een rechts-identitaire stroming die wordt gesteund door de vader van Marine (in mijn ogen een kwalijke figuur waar je je verre van moet houden), een stroming die economisch wat rechtser en liberaler is dan Marine Le Pen en haar meeste adviseurs.

Nichtje Marion
Marine’s nichtje Marion Le Pen die onlangs haar afscheid van de politiek heeft aangekondigd, was het boegbeeld van die meer rechtse stroming. Ook zijn er mensen actief in de Franse politiek (burgemeesters, parlementariërs) die dicht tegen FN aan staan maar geen lid zijn, maar bijvoorbeeld wel van de wat vrijere associatie die Marine heeft opgezet als maatschappelijke denktank: Bleu Marine. Ook veel van deze mensen voelen weinig voor een Frexit.

Spanningen
De interne spanningen in de partij werden de laatste weken steeds groter. Met name Florian Philippot werd het doelwit van het rechtse kamp. Nadat Philipppot in het geheim een eigen associatie was begonnen (Les Patriotes) leek Marine Le Pen afstand van hem te nemen: ze noemde de associatie oubollig.

Nieuwe FN fractie in Frans parlement
Bij de parlementsverkiezingen van deze maand  is Front National met acht parlementariërs (deels geassocieerde dus geen FN-leden) in het Franse parlement gekomen, waaronder ook Marine zelf. Dit werd door Marine Le Pen dan toch gevierd als een kleine overwinning, want in het oude parlement zaten maar twee FN parlementariërs, als gevolg van het districtenstelsel en het cordon sanitaire.

Florian Philippot

Florian-Philippot-et-Marine-Le-Pen-dans-la-cour-de-l-Elysee-le-16-mai-2014_exact1024x768_l
Florian Philippot en Marine Le Pen

Florian Philippot werd niet gekozen in het Franse parlement, zijn broer Damien Philippot ook niet. Van de acht FN-parlementariërs heeft er maar één een sterke link met Philippot. Mijn verwachting is dan ook dat de rol van Philippot en zijn “kamp” voorlopig is uitgespeeld. Mogelijk zal hij de partij zelfs verlaten.

Vertegenwoordigers van de rechts-identitaire stroming (het oude FN)  en de rechts-liberale stroming (vooral geassocieerde leden zoals Robert Ménard en zijn vrouw en Gilbert Collard) vinden we wél onder de acht parlementariërs. Daaronder ook Louis Aliot, de levenspartner van Marine Le Pen.

Wat  nu?
Er zal de komende weken en maanden binnen Front National een grondige evaluatie komen van de nederlaag van Marine Le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen. Mogelijk zal er een nieuwe naam worden gekozen voor de beweging en zal de naam Front National verdwijnen. Programmatisch zal er het één en ander moeten gebeuren en natuurlijk staat ook het euro (Frexit) standpunt van de partij weer ter discussie.

Euro-seminar in juli
Over dat laatste organiseert de partij een seminar in juli en hieruit zal waarschijnlijk enigszins duidelijk worden welke richting de partij uitgaat die toch de grootste is qua aanhang in Frankrijk, ook onder jongeren. We moeten niet vergeten dat Front National bij een evenredig kiesstelsel zoals het onze zeker iets van 150 zetels had gehaald van de 577. Macron had dan nooit de absolute meerderheid kunnen halen.

Is Marine Le Pen te links?
Degenen die mijn Marine Le Pen-blogs gelezen hebben de afgelopen jaren weten dat ik stiekem wel een beetje een fan ben van de blonde Franse politica, die regelmatig de EU ervan langs gaf in het EU-parlement te Brussel dat zij nu zal moeten verlaten. Maar een kritiekloze bewonderaar ben ik toch ook niet. Economisch vind ik Marine Le Pen, die door de MSM steevast extreem-rechts wordt genoemd, juist veel te links. Dat is ook het oordeel van Zemmour.

Als je Marine Le Pen hoort spreken over economische onderwerpen dan lijkt dat meer op een tomaatrode SP’er die het woord voert, dan op een VVD’er of op een PVV’er, om maar even in de Nederlandse verhoudingen te blijven.

Die economisch linkse, protectionistische, anti-globalistische houding lijkt Marine eigen. Ik geloof niet dat dit alleen de invloed van Philippot is, want je kunt het ook andersom zien: Marine Le Pen koos Philippot uit als topstrateeg van de partij, omdat hij goed paste bij haar tamelijk linkse wereldbeeld.

Antisemitische trekjes FN-oude stijl
Het FN programma zal dus  minder links moeten worden om rechtse stemmers te winnen. Hier ligt een schone zaak voor de economisch wat meer rechts denkende FN’ers, waaronder ook manlief Louis Aliot. Aliot is overigens deels van joodse afkomst en heeft ook veel gedaan om de partij te bevrijden van antisemitsche invloeden uit het verleden, al zijn er genoeg redenen om daar zéér kritisch op te blijven. Marine zelf verdenk ik overigens niet van antisemitische sentimenten. Wel een deel van het (oude) partijkader. Zo luidt ook ongeveer het oordeel van Franse joodse organisaties, zie commentaar van Crif / Rogier Cukierman

Economisch naar het midden?
Het meest verstandig lijkt mij dat Marine Le Pen economisch van links meer schuift naar het midden. Wat betreft euro/Frexit kan zij aan meerdere monetaire oplossingsmodellen werken en die dan voorleggen aan partijkader en uiteindelijk aan het Franse volk. Met thema’s als immigratiebeperking of een voorlopige immigratiestop en remigratiebeleid, beter veiligheidsbeleid waaronder grenscontrole, behoud van de Franse nationale identiteit en bestrijding radicale islam, kan zij scoren zonder de stem kwijt te raken van de behoudende burgerij.

Het zal een lastige evenwichtsoefening worden. We blijven het volgen!

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Marine Le Pen moet zichzelf opnieuw uitvinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s