Het was juni 2037. Hoewel 77 jaar oud was ik nog redelijk fit, bedacht ik toen ik de woonkamer binnenliep na een ochtendje joggen. Een oude gewoonte uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Terwijl ik de cafeïnevrije koffie (echte koffie was verboden door Brussel) inschonk, verzamelden de kleinkinderen die bij ons logeerden zich om de tafel.

“Opa, vertel eens wat meer over de democratische natiestaat waar je vannacht van droomde”, zei Federica van 14, geboren in de tijd dat voornamen automatisch door de EU werden toegewezen. “we hoorden je vannacht iets mompelen over het Wilhelmus, toen je droomde”.

“Lieve kinderen” zei ik, “het is maar beter dat jullie dat niet weten”.

“Toe opa, vertel!”

“Ach, kinderen. Ja, het is waar. Heel vroeger hadden wij een volkslied, een eigen leger, Nederlands geld, een vlag en nog veel meer leuke dingen”.

“Hoe zijn we dat dan kwijt geraakt, opa?” vroeg Donald (13).

“Tja, lieverds, dat is een lang verhaal. In de 20e eeuw waren er twee verwoestende oorlogen in Europa. De Amerikanen moesten ons steeds komen redden en waren daar een beetje moe van. Dus besloten ze dat Europa één staat moest worden. Maar dat moest langzaam doorgevoerd worden. Een grote stap werd gezet in 1992 met het Verdrag van Maastricht toen het Nederlandse geld afgeschaft werd in ruil voor Europees geld. Tien jaar later werd dat ook doorgevoerd”.

“Hoe ging het toen verder?” vroeg de eigenwijze Fransje.

laatste roker“Kinderen, jullie moeten het niet verder vertellen hoor, want dan krijg ik problemen met de autoriteiten. Vorige week is onze buurman omdat hij stiekem een sigaretje rookte in de tuin, gearresteerd door steenkolen-Engels sprekende agenten; iets dat de schrijver W.F. Hermans lang geleden al voorspelde in zijn boek De laatste roker. We moeten dus voorzichtig zijn.”

“Maar we willen het wel weten hoor opa!” zei Federica guitig.

“Nou ja, die Europese munt was dus niet zo’n succes. In het Zuiden kwam er een enorme crisis en bij ons bleef weinig over van de koopkracht en de pensioenen. Verder liep de massa-immigratie uit de hand door allerlei EU-regels en kregen we te maken met islamitische terreur. Sorry, vergeet dat woord meteen: nihilistische terreur bedoel ik”.

“Dus?” vroeg Donald.

“De mensen werden ontevreden en in 2017 leek het erop dat er een patriottische lente zou komen, dat wil zeggen, dat de natiestaten iets van het verloren terein zouden terug veroveren. Maar dat liep helemaal anders af. Misschien ook door de invloed van de media. Alle belangrijke verkiezingen dat jaar werden gewonnen door politici die voorstander waren van een Europese superstaat.”

“En toen? Gingen jullie toen in verzet?”

“Kinderen, jullie vragen te veel! Kom, we gaan wandelen. En vergeet meteen wat ik verteld heb, begrepen?!”

Advertenties

Een gedachte over “2037: opa vertelt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s