Deze week stond er een interessant artikel van Gillian Tett in de Financial Times, Executives take a quiet turn away from globalism. Mijn aandacht werd erop gevestigd door een tweet van Ewald Engelen.

In het artikel betoogt Tett dat het optreden van Trump met zijn America First gedachtegoed past in een al bestaande trend in maatschappij én bedrijfsleven.

In het bedrijfsleven wordt het concept van globalisatie inmiddels aangepast of aangevuld  door concepten als localisatie of regionalisatie. Tett noemt een aantal interessante voorbeelden van multinationals die hun beleid hebben aangepast, zoals 3M of General Electric.

Trendbreuk
Los van verontrustende zaken als toenemende terreur en gewapende conflicten die ertoe leiden dat mensen (en ook bedrijven) minder de neiging hebben verre oorden op te zoeken, zijn er ook economische redenen voor deze trendbreuk. Zo zijn de loonkosten in China gestegen en in veel westerse landen als gevolg van de crisis gedaald. Daar komt bij dat Amerika een energievoordeel heeft door fracking.

In het artikel van Gillian Tett wordt Jeff Immelt, de CEO van General Electric geciteerd:

“The days of outsourcing are declining. Chasing the lowest labour costs is yesterday’s model.”

Na lezing van het artikel dacht ik na over de ontwikkelingen in de laatste decennia. Wat begon in de jaren tachtig als de neoliberale maar ook neoconservatieve revolutie van Thatcher en Reagan en hun nadruk op de terugkeer van burgerlijke waarden, liep ongemerkt in de jaren negentig over in het Clinton & Bush tijdperk van vrijwel ongeremde globalisatie.

Open grenzen
Open grenzen, geen scheiding tussen banken en verzekeraars (de Glass-Seagal Act werd opgeheven door Clinton) en liberalisering alom: we moesten geloven dat dit meer welvaart zou brengen en vrede voor de hele wereld. De financiële crisis van 2007/2008 die begon in de VS en snel oversloeg naar de EU maar ook de toename van terreur en van gewapende conflicten niet ver van onze grenzen (Oekraïne, Syrië, Libië etc.) heeft die illusie ruw weggerukt.

Nuance
Overigens brengt Tett in haar artikel ook terecht een nuance aan: de trendbreuk van minder globalisatie en focus op eigen markten en productie in eigen land, betekent natuurlijk niet de wereld terug gaat naar een soort autarkisch model. Wereldhandel en specialisatie van landen in een bepaald type productie  zullen blijven en dat is maar goed ook, aangezien onze welvaart daarmee nauw samenhangt.

Nieuw evenwicht
Ik denk dan ook dat het vooral een kwestie is van een nieuw evenwicht zoeken. Niet alleen economisch, waar landen meer dan in de afgelopen jaren zullen inzetten op het bevorderen van hun eigen productie en R&D capaciteit, maar ook als het gaat om immigratie- en asielbeleid.

Het is jammer dat door het overdreven eenheidsdenken (la pensée unique) van onze bestuurselite en MSM het nog altijd moeilijk is om hierover een zinvol debat te voeren.

Quick ID-scan bij de grens
Zo zou je ervoor kunnen pleiten een efficiënte, snelle ID-check langs nationale grenzen in te voeren, zeker zolang de EU niet bij machte is de buitengrenzen te beschermen. Als je nu zoiets oppert in het politieke debat staan de Luyendijks, de Livestro’s en in Brussel de Junckers en de Timmermansen gelijk klaar om het idee neer te sabelen want dat is volgens hen het einde van de interne markt, van de democratie, van onze welvaart en noem de hele riedel maar op.

Terwijl je een dergelijk onderwerp ook gewoon kunt benaderen als een pragmatische discussie met voor- en nadelen, maar wel over een uiterst belangrijk onderwerp: onze veiligheid.

Eenheidsdenken
Het gaat mij er in dit voorbeeld niet zozeer om grenscontrole heilig te verklaren. Dit kan hooguit een klein onderdeeltje zijn in een pakket van maatregelen om de terreurdreiging tegemoet te treden en heeft zeker ook nadelen. Het gaat mij er meer om aan te tonen dat het nog steeds vrijwel onmogelijk is een normaal debat te voeren over dergelijke onderwerpen, vooral door het gejeremieer en het eenheidsdenken van de linksliberale elite.

Waar in het bedrijfsleven al een trendbreuk zichtbaar is blijkens het artikel van Gillian Tett, lopen de politiek en de media hopeloos achter.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s