Het had niet lang geduurd of verkenner (later informateur) Edith Bikkels was tot het inzicht gekomen dat Nederland een centrum-rechts kabinet nodig heeft. Niet weer een half/half kabinet van linkse en rechtse partijen die elkaar in evenwicht houden met moeizame compromissen die in de praktijk onwerkbaar blijken.

Bovendien was een centrum-rechts kabinet de enig mogelijke rechtvaardige vertaling van de verkiezingen van 15 maart 2017, waarbij de linkse partijen (PvdA, GroenLinks, SP en PvdD) tesamen 17 zetels hadden verloren en van 59 naar 42 zetels gingen. De enige realistische  coalitie met een meerderheid in de Tweede Kamer was een coalitie VVD-PVV-CDA-SGP-FvD (samen 77 zetels). Om ook een meerderheid te verkrijgen in de senaat zou worden gesproken met zowel Christen Unie als 50Plus.

Natuurlijk had de verkenner enkele problemen moeten oplossen. Rutte en Buma voelden in eerste instantie weinig voor een samenwerking met Wilders. Uiteindelijk werd afgesproken dat geen van deze drie heren zelf plaats zou nemen in het kabinet, waarmee de grootste problemen opgelost waren.

Inhoudelijk was snel  duidelijk dat deze combinatie van partijen op de grote thema’s hetzelfde denken. De PVV stemde ermee in om twee van hun wensen – de Nexit en een totaalverbod op de islam – niet in te brengen bij de onderhandelingen omdat hiervoor geen meerderheid is te vinden.

Wel waren de partijleiders het snel eens dat de joods-christelijke traditie van Nederland als kern gezien mag worden voor onze identiteit. Er zou nader onderzoek komen naar de islam. Voorlopig zou er een bouwstop komen voor moskeeën. Buitenlandse- en overheidsfinanciering van islamitische instellingen werd stopgezet. Ook werd overeengekomen dat radicale moskeeën met onmiddellijke ingang gesloten worden en dat islamitisch onderwijs in Nederland beperkt moet worden.

“Het is niet perfect, maar hiermee kunnen we werken” zei PVV-leider Geert Wilders na afloop van de besprekingen op dit punt.

Voor de rest waren de besprekingen  eigenlijk een fluitje van een cent, gaf informateur Edith Bikkels aan in haar verslag voor het parlement.

De partijen zouden inzetten op het stopzetten van soevereiniteitsoverdracht aan de EU en kwamen overeen dat Nederland niet zal mee doen aan een eurozone in de vorm van een transferunie. De migratie naar Nederland  zou beperkt worden op basis van een streng individueel toelatingssysteem, waarbij alleen mensen worden toegelaten die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt en zich positief identificeren met Nederlandse en westerse waarden. Asielopvang alleen nog maar in de eigen regio, waarbij CDA en SGP hadden bedongen dat het budget voor Ontwikkelingssamenwerking niet afgebouwd wordt, maar ingezet om betere opvang voor vluchtelingen in hun  eigen regio mogelijk te maken. Een concessie waarmee VVD, PVV en FvD konden leven.

Tenslotte werd overeengekomen dat er economisch een beleid komt van lastenverlichting, extra aandacht voor innovatie (wens van de VVD) en ook waren de partijen het snel eens dat er een nieuw belastingsysteem moet komen op basis van twee tarieven, de zogenaamde sociale vlaktaks.

“Ik ben ervan overtuigd dat we met deze centrum-rechtse coalitie volledig recht doen aan de verkiezingsuitslag”, sprak Edith Bikkels tevreden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s