Zoals het er nu naar uitziet zou het wel eens een lange EU-nazomer kunnen worden, in plaats van de patriottische lente waarop velen hadden gehoopt.

In Nederland staat als gevolg van de door Rutte glansrijk gewonnen verkiezingen (al verloor de VVD ten opzichte van 2012) een kabinet met VVD, D66 en CDA in de steigers. Vraag is alleen of GroenLinks of Christen Unie (CU) daarbij aanschuift.

Pechtold zal hopen dat het GroenLinks wordt zodat hij behalve meer EU en vergroening nog meer progressieve hobbies op het menu kan zetten zoals ruime asielregelingen, veel geld voor kunst en cultuur en wat dies meer zij. Buma zal aansturen op CU als coalitiepartner.  Dat wordt dus armpje drukken tussen Buma en Pechtold. Rutte vindt het allemaal best, want Teflon-Mark past zich aan iedere constellatie aan.

Zeker is in ieder geval dat het nieuwe kabinet zwaar zal inzetten op vergroening of verduurzaming, zoals dat heet. VVD-kopstuk Ed “Raket” Nijpels verlustigt zich al in het vooruitzicht van 50 miljard euro extra subsidie. Genoeg om een heel bataljon VVD’ers van lucratieve bijbaantjes te voorzien. Een fraai vooruitzicht voor de lobbycratie, zoals Syp Wynia gisteravond tweette.

Schermafdruk 2017-03-22 09.46.07

Ook de werkgevers zijn razend enthousiast over deze lokkende klimaat subsidiepot. Verder zal het VVD-CDA-D66-plus kabinet pro EU zijn, al willen Rutte en Buma niets weten van “EU-vergezichten”. Maar zoals we weten is de Rutte van Den Haag weer een heel andere Rutte dan die van Brussel. Of misschien is het zijn tweelingbroer die telkens soevereiniteit weggeeft aan de Brusselse onderhandelingstafel.

La douce France
In Frankrijk zullen Emmanuel Macron en Marine Le Pen waarschijnlijk de eerste ronde winnen bij de Franse presidentsverkiezingen. Als we de peilingen mogen geloven zal de onafhankelijke kandidaat Macron daarna de tweede ronde winnen met ca. 60% van de stemmen. Macron, die overigens goed scoorde bij het laatste grote TV-debat, zal vermoedelijk een regering vormen met zowel Parti Socialiste als Les Républicains om zodoende voldoende steun te verwerven in het parlement. Van alle presidentskandidaten is Macron het meest uitgesproken pro-EU en wil inzetten op een programma van gezamenlijke Frans-Duitse investeringen.

Martin Schulz als Duitse komeet
Dan hebben we Duitsland, waar EU-parlementsbobo (Kapo volgens Berlusconi) Martin Schulz ineens hoge ogen gooit en door de SPD met een stalinistische meerderheid van 100% op het schild gehesen is. Schulz komt op als een komeet, doet het goed in de peilingen en of all people zou juist deze personificatie van de onmachtige en logge EU wel eens Merkel kunnen onttronen als kanselier.

Kortom, bij alle kritiek en onrust over de migratiegolf, de economische stagnatie van de afgelopen tien jaar en de ongerustheid over de dolle opkoopprogramma’s van SuperMario Draghi ziet het er nu naar uit dat we niet minder EU krijgen, maar juist méér. Al zal dat straks  zijn zonder het Verenigd Koninkrijk. Begrijpt u het nog?

De voorspelling van mijn vader
Ineens moet ik denken aan het laatste gesprek dat ik met mijn vader Prof. Dr. Jan Gajentaan (1931 – 2015) voerde in de zomer van 2014, in de tuin van de Amsterdamse villa van mijn zus. Enkele maanden later zou hij in Spanje waar hij woonde onverwacht snel overlijden als gevolg van een nare ziekte. We hadden het over de euro en ik zei dat ik niet geloofde dat die in de huidige vorm als eenheidsmunt zou overleven, omdat de deelnemende 19 landen daarvoor te verschillend zijn.

vader
Mijn vader in de talkshow van Karel van de Graaf. Late jaren negentig.

Mijn vader – wellicht van een meer gezagsgetrouwe generatie  dan schrijver dezes die opgroeide in de woelige jaren zestig en zeventig – zei toen tegen mij dat hij dacht dat de euro wel zou blijven, al zal dit gepaard gaan met een lang proces van moeizame en soms harde aanpassingen.

Als de patriottische lente dit jaar uitblijft en de Europese bevolking overal pro-EU politici in het zadel helpt, zou mijn vader wel eens gelijk kunnen krijgen. Wat ik hem (postuum) van harte gun, al zou ik zelf liever ietsje minder EU zien.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s