Natuurlijk, voor de eurosceptische kiezers waaronder ook ondergetekende, waren het in eerste instantie teleurstellend verlopen verkiezingen gisteren. We hadden gehoopt een krachtig anti-EU en anti massa-immigratie statement af te geven door de PVV de grootste te maken. Toch is het beeld volgens mij niet zo somber als velen denken.

PVV is de tweede partij van Nederland
Om te beginnen, hoewel het recordaantal zetels van 2010 (24) niet werd gebroken, is de PVV nu voor het eerst de tweede partij van Nederland met 20 zetels en heeft CDA en D66 verslagen in dit opzicht. Toch een felicitatie waard! Ook ForumvoorDemocratie verdient een felicitatie; waar VNL en GeenPeil faalden haalde Thierry Baudet twee zetels. Ik denk door uitstekend veldwerk en een uitgekiend sociaal-conservatief programma. Baudet en Hiddema zijn zeker aanwinsten voor het parlement! Uiteraard moeten we ook VVD, CDA, CU en D66 (en ja, GroenLinks, PvdD en 50Plus) feliciteren met een mooie overwinning.

Geen linkse meerderheid
Het linkse partijlandschap is verbrokkeld geraakt. De PvdA is met negen zetels vrijwel weggevaagd. Samen komen de linkse partijen (GL-PvdA-SP-PvdD) op 42 zetels. Met D66 erbij, 61 zetels maar D66 is economisch gezien zeker geen linkse partij. Deze combinatie zou alleen met steun van het CDA kunnen regeren en dat is uitgesloten met Buma aan het bewind. Geen linkse meerderheid dus!

Coalitie over rechts onmogelijk door uitsluiting PVV
Coalities over rechts zijn zeer wel mogelijk, bijvoorbeeld VVD-PVV-CDA-SGP-FvD (samen 77 zetels) met steun van CU of 50Plus voor de senaat, maar door het uitsluiten van PVV door VVD en CDA is deze coalitie vooralsnog onmogelijk.

Dus: centrumcoalitie
De enige realistische mogelijkheid die dan rest is een centrumcoalitie van VVD, D66, CDA en Christen-Unie, eventueel met steun van SGP. Zonder de SGP komt deze coalitie op een krappe meerderheid van 76 zetels, met de SGP erbij zijn het er 79. Dit is de coalitie die we mogen verwachten.

Binnenlands beleid: geen grote probemen voor centrumcoalitie
Wat betreft het binnenlands en economisch beleid zal deze coalitie het huidige beleid voortzetten en daar waar mogelijk verbeteringen aanbrengen. Zo was het beleid van Asscher/Wiebes m.b.t. arbeidsmarkt,  Belastingdienst en ZZP’ers zeker voor verbetering vatbaar. D66 heeft het vorige kabinet al op veel punten gesteund en zal dus ook geen moeite hebben om dit beleid in grote lijnen voort te zetten. Interessante vraag: zal het CDA Pieter Omtzigt inzetten als minister?

Verschillende visies op EU
Problemen voor de centrumcoalitie VVD-D66-CDA-CU verwacht ik eerder op het vlak van EU en asielmigratie. VVD en CDA streven naar opvang in de eigen regio van asielzoekers en minder bemoeienis van de EU met Nederland; een flexibele afgeslankte EU dus. In een interview daarover met het FD   was Buma volstrekt helder. Ook de Christen-Unie is altijd eurosceptisch geweest. Deze partij stemde in 2011 tegen het Euro-noodfonds ESM (heldendaad) en deed als één van de eersten onderzoek naar de euro (onderzoek prof. Graafland, dat leidde tot de euro-exit strategie van CU). Niet meer EU maar minder dus voor VVD, CDA en CU. Hier zal het gaan botsen met Pechtold, die juist véél meer EU wil. In dit opzicht zal het een lastige formatie worden.

Weinig bewegingsruimte voor Pechtold
De zaken zo analyserende kom ik tot de conclusie dat Pechtold in de centrumcoalitie VVD-CDA-D66-CU weinig ruimte zal krijgen voor allerlei D66 EU-hobbies en zich beklemd zal voelen daarin. Maar Pechtold wil dolgraag regeren en zal moeten slikken. Bovendien is er in het parlement (los van coalitievorming) een duidelijke meerderheid tégen een federale richting van de EU. Met VVD, CDA, PVV, SGP, CU en FvD kom ik al op 83 zetels van partijen die beslist geen federale EU willen zoals Pechtold ambieert. Ook linkse partijen als PvdD en SP willen geen federale EU.

Nederland koerst richting EU-light
Conclusie: hoewel de verkiezingen van 15 maart 2017 niet de symbolische anti-EU dreun hebben opgeleverd die velen (waaronder ook ikzelf) hadden gehoopt is het beeld niet zo somber als in eerste instantie gedacht wordt. De partijen die door willen met de EU maar deze willen hervormen in de zin van meer bevoegdheden terug naar het nationale niveau en asielopvang in de eigen regio, hebben een meerderheid gewonnen.

Alexander Pechtold en zijn vriend Guy Verhofstadt hebben net zo veel redenen of misschien nog wel meer om teleurgesteld te zijn als Geert Wilders of Marine Le Pen. Nederland kiest voor het midden!

Advertenties

3 gedachtes over “Nederland kiest voor het midden

 1. Realistische analyse. Misschien als propagandist te positief over de PVV. En goede sneer naar Pechthold/Verhofstad. Wilders/Bosma stonden in peilingen op maximaal 30 zetels. Ik denk toch dat strategisch stemmen een rol heeft gespeeld. Ik was 1 van hen…

  Like

  1. Waarom is Jan Gajentaan te positief over de PVV? Het wordt echt tijd om de banden met de EU losser te maken (alleen EEG) en de verderfelijke ideologie islam (met een religiesausje) in NL zeer sterk terug te dringen.

   Like

 2. Jan,

  toch iets te optimistisch over de EU kritische opstelling van de VVD, ik herken het niet. Nederland heeft zeker niet voor het midden gekozen maar strategisch en voor de HRA.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s