Komende woensdag zijn er verkiezingen. Toch weten zo’n twee tot drie miljoen Nederlanders die van plan zijn om op de PVV te stemmen  bij voorbaat al, dat hun stem waarschijnlijk niet zal meetellen. De representanten van de “kartelpartijen” die nog steeds de meerderheid vertegenwoordigen in het parlement hebben immers aangekondigd dat zij onder geen beding in een coalitie willen deelnemen waarin de PVV vertegenwoordigd is.

Uitsluiten
De vraag is of dat een houding is die past bij democraten. Het bevreemdt mij dat partijen die zich al decennia schuldig maken aan het overdragen van soevereiniteit aan de EU en het binnenhalen van honderdduizenden migranten waarvan de inpasbaarheid in veel gevallen nul is – afgelopen weekend werden we daar nog eens mee geconfronteerd –  net zo makkelijk overgaan tot het uitsluiten van miljoenen landgenoten in de democratische arena.

Pittig A4-tje
Natuurlijk, de PVV heeft in plaats van een lijvig verkiezingsprogramma een nogal pittig A4’tje geproduceerd. Daarin staan zaken die ook mij te ver gaan, zoals  de  Nexit  of  een totaalverbod op de islam. Zelf denk ik dat we eerder moeten nadenken over restricties met betrekking tot de islam zoals het totaal aantal moskeeën beperken, radicale moskeeën sluiten en een betere controle op hetgeen daar gezegd en geschreven wordt op grond van de erkenning dat de islam niet alleen een religie is, maar ook een totalitaire ideologie en een rechtssysteem die beide haaks staan op de westerse democratische rechtsorde.

Regeringsdeelname
Maar goed, de PVV zal geen meerderheid behalen en zal dus moeten onderhandelen over een eventuele regeringsdeelname in Nederland coalitieland. Zolang tweederde van de Nederlanders nog op de gevestigde partijen stemt, zal er sowieso geen sprake zijn van een Nexit en ook niet van een totaalverbod op de islam. De vraag is natuurlijk, welke eisen de PVV zal stellen om mee te kunnen regeren en zelfs of zij dat überhaupt wel willen. Daar kunnen we pas iets zinnigs over zeggen ná de verkiezingen, wanneer daar over gesproken is. Vooraf uitsluiten past niet bij onze democratische  traditie.

Alternatieven op rechts
Zoals iedereen weet zijn er inmiddels alternatieven op rechts. VNL, ontstaan als opsplitsing van de PVV, heeft zich ontwikkeld tot een klassiek-liberale partij met een goed uitgewerkt programma. Naast lijsttrekker Jan Roos die – al moet je van zijn stijl houden – een behoorlijke media exposure  heeft, is ook financieel specialist Alex Sassen van Elsloo te vinden op de lijst. Op Sassen van Elsloo heb ik gestemd heb bij de laatste Europese verkiezingen (op de lijst van Artikel50). Verder nog FvD van Thierry Baudet dat flink aan de weg timmert en tenslotte nog GeenPeil van Bart Nijman en Jan Dijkgraaf, maar dat is meer een democratisch experiment dan een alternatief op rechts.

Strategisch stemmen
Alhoewel ik Alex Sassen van Elsloo graag in het parlement zou zien alleen al vanwege zijn kennis van de financiële markten – eindelijk iemand die weet waar hij over praat – en ook de conservatieve intellectueel Baudet m.i. een versterking zou zijn, heb ik besloten PVV te stemmen. Dit neemt niet weg dat ik op sommige punten wat gematigder ben, zoals eerder aangegeven (met name wat betreft islamverbod en Nexit).

Sommige mensen zeggen dat ik dan beter VNL kan stemmen, maar met iedere partij zijn er nu eenmaal geschilpunten. Zo ben ik wat betreft VNL helemaal niet zo enthousiast over hun plan voor legalisering van softdrugs en ook niet over het idee om de financiering van het Bijzonder (christelijk) Onderwijs stop te zetten. Uiteindelijk maakt een ieder een afweging in het stemhokje; met plussen en minnen.

PVV heeft kritische massa…
Dat het in mijn geval de PVV zal worden heeft ook te maken met strategisch stemmen, al moet ik toegeven dat ik niet weet hoe de PVV zal onderhandelen en of zij zich wellicht zelf “buiten de orde” zullen plaatsen. Maar de PVV is de enige immigratie-realistische partij die kans maakt de grootste te worden, daardoor het initiatief kan nemen in de coalitiebesprekingen en in een eventueel kabinet sterk genoeg zou zijn (met de premier positie en minstens drie tot vier ministersposten) om werkelijk een ander beleid af te dwingen als het gaat om immigratie, remigratie en veiligheid.

…  VNL en FvD hebben die kritische massa nog niet
Bij VNL, FvD en GeenPeil, al gun ik ze het beste, ontbreekt kritische massa. In de peilingen varieert het tussen de nul en de twee zetels, met als extra nadeel dat de drie lijsttrekkers voortkomend uit de strijd voor het Oekraïne referendum zorgen dat geen van de drie echt doorbreekt. Verder hebben ze geen senaatszetels. Het kan daarom niet verwacht worden dat deze partijen na de verkiezingen veel in de melk te brokkelen hebben, al mag Jan Roos straks misschien met Rutte en Pechtold om tafel zitten voor de wietwet.

Miljoenen Nederlanders dreigen buitenspel te worden gezet
Ik denk dat er onder de twee tot drie miljoen Nederlanders die PVV gaan stemmen, heel veel zijn zoals ik: misschien niet tot achter de komma eens met het A4’tje, maar het huidige beleid van open grenzen, massa-immigratie en verarming van grote groepen van de eigen bevolking helemaal zat. Al die miljoenen Nederlanders bij voorbaat uitsluiten is een vorm van elitaire arrogantie. We hebben in Amerika bij de verkiezing van Trump gezien hoe die arrogantie van de politieke elite (zowel Democraten als Republikeinen) zich tegen hen keerde.

Structurele arrogantie
Dezelfde arrogantie begint ook hier zo langzamerhand structurele vormen aan te nemen. Eigenlijk zou alleen dát al een reden kunnen zijn om in ieder geval niet op de gevestigde partijen te stemmen. Tijd voor een frisse wind!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s