De laatste tijd zie ik veel opgewonden tweets voorbij komen als Marine Le Pen of Geert Wilders weer eens hoog scoort in de peilingen. Welnu, ik wil niet spelbreker zijn en ik gun Geert en Marine het beste maar de kans dat Nederland of Frankrijk daadwerkelijk uit de EU of de eurozone stapt in 2017, is vrijwel nihil. Ook als Marine Le Pen president wordt. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Franse verkiezingen
Op de eerste plaats is de kans nog steeds niet zo groot dat Marine Le Pen daadwerkelijk president wordt, ook al doet zij het goed in de peilingen en staat regelmatig op winst in de eerste ronde, met ca. 25 tot 26% van de stemmen. Het gaat natuurlijk om de tweede ronde en dan treedt het zogenaamde cordon sanitaire in werking: alle partijen roepen hun aanhangers op tegen de kandidaat van Front National te stemmen. Wat we zien in de meeste peilingen voor de tweede ronde is dat Marine Le Pen ongeveer 40% scoort en haar tegenstander (waarschijnlijk Macron of Fillon) ongeveer 60%.

Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren van nu tot 23 april (eerste ronde) en 7 mei (tweede ronde). Er zullen TV-debatten plaatsvinden. Marine Le Pen is een goede debater met een sterke dossierkennis. Ik twijfel er dan ook niet aan of zij haar tegenstander (wie het ook is) een poepie zal laten ruiken maar het zal waarschijnlijk niet voldoende zijn. Zelfs een score van 40% zou in historisch perspectief al een uitstekende prestatie zijn (Marine’s vader Jean-Marie scoorde in 2002 17,8% in de tweede ronde, tegen 82,2% voor Chirac).

Cohabitation
Dan is er nog een punt. Zelfs als Marine Le Pen de presidentsverkiezingen wint zal er waarschijnlijk een zogenaamde cohabitation volgen want het Front National beschikt nauwelijks over parlementszetels (2 op 577). Weliswaar vinden er in juni nieuwe parlementsverkiezingen plaats maar ook dan zal het cordon sanitaire zich sluiten om Marine. Het moet uitgesloten worden geacht dat FN een meerderheid haalt en dus zal Marine Le Pen moeten regeren met hetzij een rechtse premier (wellicht zien we Fillon dan weer terug) of een socialist.

Drie keer eerder was er sprake van zo’n cohabitation in de Vijfde Republiek. Zo zagen we duo-optredens van Mitterrand en Chirac (1986-88), Mitterrand en Balladur (1993-95) en tenslotte Chirac en Jospin (1997-2002).

Normaliter gaat bij zo’n cohabitation de premier over het binnenlands en economisch beleid en houdt de president zich meer bezig met het internationaal beleid en de grote, principiële vraagstukken.

Wat Marine Le Pen wel kan doen als president is een referendum uitschrijven over de EU, wat zij ook heeft aangekondigd. Maar op de eerste plaats weten we niet wat de Fransen dan stemmen; op de tweede plaats zal FN dus niet over voldoende parlementariërs beschikken om dat besluit voortkomend uit het referendum ook af te dwingen. Ik ben daarom uiterst sceptisch over de kans op een #Frexit in 2017.

Daar komt nog bij dat de economie in de hele eurozone nu groeit en dat zelfs in Frankrijk de werkloosheid iets afneemt. Dat is natuurlijk grotendeels te danken aan de bellenblazerij (QE) van Mario Draghi, maar het is toch de vraag of de Fransen in deze omstandigheden zullen kiezen voor een groot monetair waagstuk. Want dat zou een Frexit wel zijn.

Monetair taboe
Overigens vind ik het wel een verdienste van Marine Le Pen dat zij het monetaire taboe niet schuwt en behoorlijk wat onderzoek heeft laten doen naar de herstart van een eigen munt, waarbij FN de euro eventueel wil behouden als een internationaal betaalmiddel. U kunt daar veel over lezen op de site van Front National www.frontnational.com, dan klikken op Le Projet en vervolgens op Grand dossier: tout ce qu’ il faut savoir sur la fin de l’ euro.

Een eigen Franse munt
In dit opzicht onderscheidt Marine Le Pen zich positief van de Syriza partij in Griekenland, die de bevolking wijsmaakte dat een stimulerend beleid mogelijk was binnen de eurozone. Marine Le Pen houdt haar kiezers die illusie niet voor en heeft steeds gesteld dat Frankrijk alleen met een eigen munt weer een eigen (stimulerend) nationaal industriebeleid en sociaal beleid kan voeren.

De vraag is echter in hoeverre de oplossing van FN (een eigen munt herinvoeren en vervolgens monetair gaan financieren) haalbaar en realistisch is. Ik heb daar grote twijfels bij. De euro schuld van Frankrijk zal omgezet moeten worden in de nieuwe FF waardoor het land al meteen onder een grote schuld gebukt zal gaan. Ze zullen vervolgens moeten devalueren; er zal inflatie komen en kapitaalvlucht. Dit zal tegengegaan moeten worden met kapitaalrestricties maar dit zal tot gevolg hebben dat buitenlandse investeerders er vandoor gaan. Is dat een haalbare optie in deze tijd?

Ik kan me herinneren dat zelfs in de tijd van de nationale munten een dergelijk beleid van monetair financieren door de staat ongenadig werd afgestraft door de financiële markten. Mitterrand probeerde het in 1981 na zijn eerste verkiezing tot president en hij kwam binnen een jaar van een koude kermis thuis.

Aangezien ik het goed meen met Marine ben ik ooit naar Brussel getogen om met haar economische adviseur van gedachten te wisselen over monetaire alternatieven zoals The Matheo Solution of andere oplossingen binnen het europact (bijvoorbeeld het euro holiday model van prof. Sinn) en hoewel het een bijzonder prettig gesprek was, willen zij daar niet van weten. Met The Matheo Solution zou Frankrijk binnen het europact weer monetaire flexibiliteit kennen (wisselkoers en rente kunnen aanpassen) maar Marine Le Pen en haar staf gaan voor een eigen nationale munt want ze willen monetair financieren.

Het is hun goed recht om dat te vinden, maar mij lijkt dat een niet begaanbare weg. Ik denk ook dat ze op dit punt de verkiezingen zullen verliezen. Ik zie de Franse burgerij namelijk niet aan een dergelijk monetair waagstuk beginnen.

Nederland
In Nederland is de kans op een Nexit in 2017 niet veel groter dan die op een Frexit. Zelfs als we uitgaan van het meest optimistische scenario voor de eurosceptische partijen en de PVV bijvoorbeeld 40 zetels zou halen en FvD en VNL ieder vier, dan blijft de teller nog steeds staan onder de 50 zetels. Dat betekent dat de pro-EU partijen er meer dan 100 over houden, nog altijd een comfortabele meerderheid van twee derde.

Van een Nexit referendum zal het zeker niet komen; de gevestigde partijen zullen daar niet aan mee werken, zeker niet na de smadelijke afgang die ze mee moesten maken bij het Oekraine referendum

Realisme
Kortom, we kunnen ons heel erg druk maken over de euro en de EU, ik heb me daar zelf ook aan bezondigd en er de afgelopen jaren talloze blogs over geschreven, maar de realiteit van dit moment is dat zowel in Frankrijk als in Nederland de kans op een Frexit/Nexit als gevolg van een politiek wilsbesluit vrijwel nihil is. Misschien is het daarom beter om het onderwerp te parkeren – de volgende crisis komt vanzelf en dan staat het toch weer op de agenda – en ons voorlopig te concentreren op wat wel mogelijk is.

Visegrad-strategie
Hoe ik dat zie, heb ik deze week al uiteengezet in mijn blog Visegrad strategie kan basis zijn voor PVV-VVD-CDA kabinet. Een zelfde redenering zou je kunnen hanteren voor Frankrijk als Marine Le Pen toch gekozen wordt tot president, maar een cohabitation aangaat met bijvoorbeeld Les Républicains (de partij van Fillon en Sarkozy).

Concentreer je dit jaar op het stopzetten van de massa-migratie, het veranderen van het asielsysteem, het verbeteren van de binnenlandse veiligheid (inclusief flexibele grenscontroles), op economische hervormingen en stuur Europees gezien aan op een afgeslankte EU, waarbij soevereiniteit weer terug gaat naar de natiestaten. Dat zou mijn advies zijn aan Geert en Marine.

De euro gaat waarschijnlijk vanzelf wel een keer kopje onder, maar dit jaar zal dat nog niet gebeuren.

Advertenties

Een gedachte over “Frankrijk of Nederland uit de EU/eurozone in 2017? Vergeet het maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s