Het afgelopen weekend heb ik in één ruk het boek Verweesde kudde uitgelezen van Ronald Aarsen. Het boek dat leest als een spannende thriller schetst een beklemmend beeld van Nederland waarin in 2035 een islamitische meerderheid een dictatoriaal bewind heeft gevestigd na een aantal oorlogen en rampen in het Midden-Oosten, met als gevolg daarvan enorme vluchtelingenstromen naar Europa. 

De Koninklijke Familie is gevlucht naar Argentinië en de autochtone Nederlanders zijn politiek gezien dusdanig versplinterd geraakt dat ze politiek geen vuist kunnen maken tegen de islamitische meerderheid. Wel zijn er onder de oppervlakte verzetsbewegingen en daarover handelt het boek.

verweesde-kudde-aarsen
Ronald Aarsen

Ronald Aarsen (1940) heeft een loopbaan achter de rug in de diplomatieke dienst als onder andere controller. Hij  werkte op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later op een aantal ambassades in het buitenland. Na zijn pensioen is hij begonnen aan een schrijversloopbaan, eerst met het boek De Kanselier en daarna Verweesde Kudde.

De hoofdpersoon in Verweesde Kudde, Alex van Heert, is ook werkzaam in de diplomatieke dienst en waarschijnlijk enigszins gemodelleerd naar het professionele leven van Aarsen zelf.

Alex van Heert wordt in het begin van het boek teruggeroepen van een buitenlandse missie naar de islamitische republiek Nederland. Van daaruit begint het plot zich te ontwikkelen. Geleidelijk wordt het boek steeds spannender en dat het af en toe een beetje als een jongensboek is geschreven, heeft mij niet gestoord.

Voor de goede orde: het is geen anti-moslim boek geworden. De “goeierikken”en de “slechterikken” in het boek bestaan zowel uit moslims als autochtone Nederlanders. Uit het boek blijkt dat Aarsen een goede kennis heeft van de islamitische cultuur en historie, zodat het ook in dit opzicht een leerzaam boek is.

Vooral leidt het boek tot reflectie over wat er kan gebeuren wanneer een democratisch land als Nederland overspoeld wordt door immigranten uit niet-democratische culturen, welke vervolgens terecht komen in parallelle samenlevingen waardoor de migratie per definitie gepaard gaat met onderling wantrouwen en rancune tussen bevolkingsgroepen.

In zijn voorwoord stelt auteur Ronald Aarsen dan ook:

“Mijn vurige hoop is dat in de nabije toekomst de toenadering en het begrip tussen alle bevolkingsgroepen in ons land, in tegenstelling tot de afloop in dit fictieve boek, wel succesvol zal zijn.”

Dat massa-immigratie in de omvang zoals wij het de afgelopen decennia meemaken uiteindelijk zal ontsporen kan een ieder bedenken, maar de vorm waarin dat zal gebeuren is uiteraard onbekend. Door in dit werk van fictie ons een variant voor te leggen dwingt auteur Ronald Aarsen de lezer tot nadenken over het onderwerp. Dat lijkt mij de diepere betekenis van dit werk.

Kortom, zeker een leestip: Verweesde kudde van Ronald Aarsen

verweesde-kudde

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s