Hoera, de export trekt aan, wat zeg ik, de export breekt alle records! Zo steeg de export van landbouwproducten vorig jaar maar liefst met 4,4% waardoor Nederland nu de grootste exporteur van landbouwproducten is in Europa en nummer twee van de wereld, lees ik in de ochtendkrant.

Ook de cijfers van de werkgelegenheid zijn relatief gunstig. Het CBS meldde gisteren dat de werkloosheid is gedaald tot 5,4% van de beroepsbevolking. Over heel 2016 gemeten was de daling van de werkloosheid de sterkste in tien jaar.

We zien dan ook een van trots glimmende premier Rutte, vice-premier Asscher, ministers en staatssecretarissen van het kabinet Rutte die overal het blije woord verkondigen hoe geweldig zij het hebben gedaan.

Nu ben ik fiscaal enigszins conservatief en ik denk dat dit kabinet op zich juist gehandeld heeft door de begroting op orde te brengen en diverse hervormingen door te voeren, al zijn die niet overal even geslaagd.

Vooral de arbeidsmarkthervormingen waren een drama (WWZ en DBA bleken rampzalig)  en het herstel van de werkgelegenheid is volgens mij dan ook niet te danken aan het beleid van Lodewijk Asscher, integendeel.

Overigens valt op de officiële werkloosheidscijfers een hoop af te dingen, zie ook deze tweet van Machiel de Graaf.
schermafdruk-2017-01-20-11-58-07

Het ingrijpen van SuperMario
Het lichte economisch herstel van de al jaren stagnerende eurozone is vooral te danken aan de ca.1500 miljard euro aan geldcreatie (80 miljard euro per maand) van de ECB,  die onder leiding van Mario Draghi vorig jaar en dit jaar zo’n beetje alles koopt dat los of vast zit.

Hierdoor is er sprake van een vermoedelijk tijdelijke economische opleving maar tegelijkertijd verschaft Draghi de zuidelijke landen een excuus om niet te hervormen, want het geld blijft makkelijk binnenstromen en de rente voor bedrijven en overheden is ongekend laag. Te grote en niet efficiënte overheden maar ook slecht renderende bedrijven worden dus in slaap gesust door de QE van Draghi in plaats van door te pakken.

Draghi
Draghi kreeg prijs voor “political culture” van Gerhard Schröder

Intussen is het ECB beleid in sommige opzichten gunstig voor Nederland dat net als Duitsland tot de meest competitieve en innovatieve landen van de EU hoort. Want ga maar na: de koers van de euro is laag (in de afgelopen jaren 30% afwaardering t.o.v. de US Dollar), de rente is laag: geen wonder dat onze export als een tierelier gaat.

Er zijn ook nadelen van het ECB-beleid voor Nederland: spaarders en gepensioneerden hebben het nadeel van de lage rente en onze koopkracht die altijd gebaseerd was op een sterke munt-economie herstelt maar mondjesmaat, in ieder geval minder dan de economische groei. Voedselbanken blijven dan ook overuren draaien in Nederland en dat is niet voor niets.

Toch zal de animo in Nederland, zowel onder burgers als bedrijven,  niet groot zijn om de eurozone te verlaten op een moment dat het herstel eindelijk voelbaar is. De onvrede is er wel en is ook voelbaar, maar is niet zo groot als in Zuid-Europa dat het aflegt tegen het Noorden aangezien ze met dezelfde munteenheid moeten werken.

In feite heeft Draghi met zijn bazooka tijd gekocht voor de Zuid-Europese landen maar vroeg of laat zullen die toch moeten hervormen, zoals Mark Rutte deze week in Davos nog eens benadrukte.  In hoeverre zijn ze in staat en bereid daartoe, na vele jaren van pijnlijke interne devaluatie (daling van lonen) en bezuinigingen als gevolg van de euro?

Het lijkt onvermijdelijk dat er vroeg of laat ongelukken gebeuren in de eurozone. Of er vallen landen uit omdat “populistische” partijen de macht overnemen, of de Noord-Europese bevolking wordt met zulke hoge bedragen geconfronteerd door de onvermijdelijke transferunie dat aan die kant het vertrouwen afkalft.

Mocht het zover komen dat er daadwerkelijk landen uit de eurozone stappen dan kan de truuk van SuperMario wel eens een heel duur truukje blijken te zijn. Want wie draait er op voor de vele dan waardeloos geworden obligaties in de kelder van de ECB?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s