Als er iets is dat altijd feilloos mijn irritatie weet op te wekken dan zijn het wel de Nederlanders die vanuit het buitenland of net teruggekeerd zijnde vanuit het buitenland, de hele dag zitten te klagen over Nederland.

Een goed voorbeeld is econoom, voormalig kamerlid en staatssecretaris van de PvdA Rick van der Ploeg, sinds een aantal jaren Oxford-professor. Van der Ploeg was in de jaren negentig de grote voorstander van de euro in politiek en media.

Een groep van 70 Nederlandse economen die in 1997 waarschuwde voor de negatieve effecten van de euro en de dreigende sociale ramp in Zuid-Europa werd door Rick van der Ploeg destijds publiekelijk weggezet als “gevaarlijk, omdat zij inspelen op de gevoelens van de burgers die ook niet precies weten wat er allemaal gaat veranderen”.

Rick van der Ploeg die dus in de jaren negentig overal de zegeningen van de toekomstige euro verkondigde en volledige werkgelegenheid voorspelde dankzij het eurowonder, woont inmiddels al een flink aantal jaren in het Verenigd Koninkrijk dat het economisch bijzonder goed doet dankzij… een eigen munt.

En wat doet Rick van der Ploeg daar: juist, klagen over Nederland. In een TV-uitzending verkondigde hij dat Nederland een navelstaarderig land was geworden:

Als je van buitenaf kijkt zie je veel mensen in de samenleving en de politiek met een kort lontje. Wat mij opvalt is het navelstaren, het gebrek aan tolerantie en aan vrijzinnigheid.

Een andere zeer notoire vanuit-het-buitenland klager is voormalig RTL-correspondent in de Verenigde Staten Max Westerman, die tegenwoordig in Rio de Janeiro woont. Obama-aanhanger Westerman verkondigde onlangs dat hij nooit meer in Nederland zou willen wonen omdat ons land door en door racistisch zou zijn geworden.

Dat er in Nederland en in andere Europese landen een pittige discussie wordt gevoerd over de van bovenaf opgedrongen massa-immigratie en dito islamisering staat buiten kijf. Daar is ook alle aanleiding voor: gisteren nog las ik dit huiveringwekkende overzicht van islamitische terreur en geweld in Frankrijk, alleen al in het jaar 2016.  De waslijst aan ellende is niet om doorheen te komen.

Natuurlijk, als je decennia in landen woont als de Verenigde Staten of Brazilië met een relatief klein islamitisch deel van de bevolking heb je met die problematiek en dreiging relatief weinig te maken. Dus ga je klagen over bekrompen Nederlanders.

Het zegt allemaal weinig over hoe we met elkaar omgaan in Nederland op school, bij het voetbalveld of in de kroeg. Volgens mij is dat nog steeds niet slechter dan in de rest van de wereld, al is er wel sprake van toenemende onrust en polarisatie, maar zou dat niet simpelweg komen omdat er een idioot beleid wordt gevoerd op het vlak van immigratie en integratie en een groot deel van de bevolking – waaronder ook allochtonen die wél de moeite hebben genomen om goed te integreren- het een keer goed zat is?

Ineens moet ik denken aan een vroegere collega van mij die terug was gekomen na een aantal jaren in Singapore gewoond en gewerkt te hebben. Hij zat tegenover mij op kantoor. De hele dag had hij het erover hoe de Nederlandse klaagcultuur hem tegenviel en hoe positief de mensen in Singapore wel niet waren.

Na een paar weken was ik het zat en ik zei tegen hem:

“Weet je wat pas écht irritant is?”
“Nou, zeg het eens”.
“Mensen die de hele dag klagen, dat er zoveel geklaagd wordt in Nederland”.

Daarna heb ik hem nooit meer gehoord daarover.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s