Het verzet tegen de EU-superstaat ofwel een EU op basis van vergaande integratie van lidstaten en met een eenheidsmunt is nog steeds groeiende. Na de Brexit en de overwinning van Trump in 2016 hebben veel eurosceptici hun hoop gevestigd op de Nederlandse en Franse verkiezingen in 2017 en dan vooral de Franse: zal Marine Le Pen zorgen voor de #Frexit?

Hoewel Marine Le Pen het momenteel bijzonder goed doet in de peilingen is daarmee nog niet gezegd dat a) zij president wordt en b) Frankrijk de eurozone zal verlaten.

marine-2
Marine Le Pen

Ook al wint Marine Le Pen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, wat er dik in zit met de huidige peilingen waarbij ze ca. 25 tot 30% scoort, in de tweede ronde (waarschijnlijk tegen Fillon) wordt het een stuk lastiger omdat de aanhangers van zowel de rechtse als de linkse traditionele partijen tegen Le Pen zullen stemmen.

Het enige dat Marine Le Pen dan kan redden is als een groot deel van links Frankrijk haar steunt omdat ze het hervormingsprogramma van Fillon (die zichzelf ziet als de Franse Thatcher) niet zien zitten.

Ook deze tactiek heeft nadelen want als Marine Le Pen zich té links opstelt raakt ze aan de rechterkant weer stemmen kwijt, te meer daar Fillon als gaullist (in de jaren negentig tegenstander van het Verdrag van Maastricht) en als conservatief christen een sterke aantrekkinsgkracht heeft op het rechtse electoraat. Een Catch 22 situatie voor Marine Le Pen die desalniettemin dankzij haar flair en humor niet kansloos is.

Mocht Marine Le Pen de presidentsverkiezingen winnen dan is er nog het punt dat Front National nauwelijks zetels heeft in het parlement (nu 2 op 577) al zullen dat er misschien wat meer worden, omdat kort na de presidentsverkiezingen ook parlementsverkiezingen worden gehouden. Een parlementaire meerderheid voor FN lijkt op dit moment ondenkbaar waardoor het niet eenvoudig zal zijn voor een eventuele president Marine Le Pen om daadwerkelijk met Frankrijk uit de EU en de eurozone te stappen.

Dat zou zij alleen kunnen afdwingen met een volksreferendum in de hoop dat het parlement daarna volgt. Een riskante strategie, want als het volk dan besluit om in de EU te blijven zal Marine Le Pen geen andere keuze resten dan onmiddellijk weer af te treden.

Begin met monetaire flexibiliteit
Sinds enige jaren zit ik in het kamp van degenen die de EU willen hervormen in de richting van een meer flexibele unie van samenwerkende (niet per se volledig geïntegreerde) lidstaten.

Steeds heb ik gesteld dat dit alleen mogelijk is als de eenheidseuro (zonder monetaire flexibiliteit) losgelaten wordt. Net als o.a. Jean Wanningen heb ik steeds mijn voorkeur uitgesproken voor een monetaire oplossing waarbij de euro als gemeenschappelijk betaalmiddel blijft maar monetaire flexibiliteit (wisselkoers- en rente aanpassingen) terug wordt gebracht.

Het model van The Matheo Solution (TMS)  van André ten Dam voorziet hierin. Als de EU deze stap zou nemen wordt in feite de boobytrap of het Paard van Troje van Jacques Delors onschadelijk gemaakt, want de eenheidseuro zonder monetaire flexibiliteit van de christelijke marxist Jacques Delors – voorzitter Europese Commissie ten tijde van het Verdrag van Maastricht en algemeen gezien als de “vader van de euro” – had maar één doel: op slinkse wijze een Europese superstaat afdwingen.

ft-euro-sucre-interview
Schrijver dezes in gesprek met TMS-bedenker André ten Dam (links)

Het lastige van het euroverhaal is en blijft dat een exit van één land eigenlijk niet helpt. Dat land zal namelijk gestraft worden door de financiële markten. Bovendien, zolang Draghi de eurokoers kunstmatig laag houdt heeft het nauwelijks zin voor een land als Frankrijk of Italië om daar met een eigen munt tegenin te gaan. Ze zouden dan zo enorm moeten devalueren dat hun schulden onbetaalbaar worden. Het gevolg zal kapitaalvlucht zijn en hoge inflatie. Geen prettig vooruitzicht…

De enige monetaire oplossing lijkt dus monetaire flexibiliteit herstellen in de héle monetaire unie, waardoor het zaakje weer gaat ademen en de wisselkoers weer de uitdrukking zal zijn van het concurrentievermogen van een land, zoals dat hoort volgens de leerboekjes.

Een flexibele EU
Eenmaal bevrijd van het monetaire keurslijf wordt veel meer mogelijk. Natuurlijk zullen landen nog steeds moeten hervormen en bijvoorbeeld een te groot overheidsapparaat (Frankrijk, Italië) of een starre arbeidsmarkt (Frankrijk) aan moeten pakken, maar monetaire flexibiliteit zal hen in staat stellen dat te doen in een eigen tempo op basis van een democratische consensus, in plaats van zoals nu gedwongen en vaak schadelijke (denk aan de BTW-verhogingen!) recepten te volgen van neoliberale bureaucraten en boekhouders in Brussel.

De andere grote problemen die er liggen, zoals de migratiecrisis, de ongewenste mate van islamisering en daaruit voortvloeiende terreurdreiging kunnen dan aangepakt worden in onderling overleg tussen de EU-lidstaten.

Migratiecrisis
Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat Nederland zich wat betreft de migratie-problematiek aan zou moeten sluiten bij de landen met een kritische houding ten opzichte van massa-immigratie en omvolking zoals de V4 (Visegrad) landen, Oostenrijk of – zolang ze nog in de EU zitten – het Verenigd Koninkrijk in plaats van steeds maar weer achter Mutti Merkel aan te lopen.

Mutti Merkel die zo langzamerhand ook begint bij te draaien, maar veel te laat. Roepen dat Duitsland 100.000 asielzoekers terug gaat sturen is leuk voor een verkiezingsjaar, maar vrijwel onuitvoerbaar in de huidige door Merkel zelf veroorzaakte chaos.

Wellicht zal Seehofer van CSU proberen Merkel van de troon te stoten door in 2017 de CSU landelijk mee te laten doen aan de verkiezingen in plaats van alleen in Bayern, zoals te doen gebruikelijk. Met zijn pleidooi voor een Obergrenze aan het opnemen van vluchtelingen zal Seehofer zeker hoge ogen gooien.

marine geertMochten Geert Wilders en Marine Le Pen in 2017 hoge scores halen bij de verkiezingen dan betekent dit in mijn ogen ook en vooral dat de bevolking een ander migratiebeleid wil.

De mogelijkheid bestaat dat zowel Geert Wilders en Marine Le Pen in 2017 hoog scoren maar nog niet aan de macht komen. Als de traditionele partijen deze wens van de bevolking voor een ander migratiebeleid vervolgens naast zich neer leggen en doorgaan op de huidige weg dan zal dat volgens mij tot toenemende onrust leiden, mogelijk zelfs tot vormen van burgeroorlog als de aanslagen doorgaan en de bevolking zich niet gehoord voelt door de EU-elite.

Gezond verstand
Het gezond verstand zegt daarom volgens mij dat we beter eerst de EU (én de monetaire unie) kunnen flexibiliseren in plaats van  deze ongeordend ten onder te laten gaan door een reeks single country exits met alle gevolgen van dien.

Ten tweede, een veel strikter migratiebeleid, wat alleen lukt als het Europese Hof en andere ver buiten hun ooit bedoelde oevers tredende instanties een toontje lager gaan zingen en de EU overgaat tot een Australisch Sovereign Borders beleid aan de EU buitengrenzen.

Is de EU nog in deze zin te hervormen? Veel verstandige mensen die ik ken worden daarover steeds sceptischer. Inderdaad, als je een man als Jean-Claude Juncker hoort balken over de heiligheid van open grenzen voor de EU ondanks een reeks terreuraanslagen zoals we dat niet eerder hebben meegemaakt in Europa, dan zakt de EU-hervormingsmoed je al snel in de schoenen.

Het enige dat dan rest is eruit stappen (Nexit, Frexit etc.) en er het beste van maken. Als de EU-elite niet bijtijds bij zinnen komt (ook ik word op dit punt steeds somberder) dan is dat de enige uitweg die ons nog rest.

Eigen munt, eigen grenzen, Nederland weer soeverein. Een prachtig ideaal, maar door de manier waarop de eurozone is vormgegeven en de financiële verwevenheid die het resultaat daarvan is zal het opbreken van de eurozone niet meer gaan zonder kleerscheuren. Ook dat moeten we onder ogen zien.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “EU-Light: is dat nog een optie?

  1. Grotendeels een prima analyse. Eén kanttekening: allerbelangrijkste is een einde te maken aan het vrije verkeer van personen tussen de EU-grenzen (Schengen-deel). De rest komt vanzelf wél. De laagste prioriteit heeft bij mij de euro. Er zijn toch al verrekeningen mogelijk en Klaas Knot heeft ook al beloofd ‘dwars’, samen met Diitsland, te gaan liggen bij Draghi’s beleid van lage rente. Open grenzen en vrije vestiging van Europeanen was trouwens de belangrijkste reden voor Brexit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s