Toegegeven, ik ben een rare eend in de Oranje-bijt. Vroeger was ik republikein omdat ik principieel tegen erfopvolging was in staatszaken. Tegenwoordig kijk ik er wat genuanceerder tegenaan en zie het koningshuis als een stabiele factor in roerige tijden.

Misschien heb ik me ook postuum een beetje laten aansteken door het Oranje-virus van mijn grootouders die fervente aanhangers  waren van het Huis van Oranje, hoewel dat natuurlijk een niet terzake doend argument is.

Vorig jaar was ik behoorlijk enthousiast over de kersttoespraak van Willem-Alexander en de patriottische ondertoon die deze bevatte. Ik schreef er toen dit blog over.

Teleurstelling
Nu begrijp ik echt wel dat de positie van onze koning een precaire is en hij zich dus voorzichtig en niet-polariserend moet opstellen, zeker in een kersttoespraak. Toch vond ik de kersttoespraak van 2016, in tegenstelling tot die van 2015, teleurstellend.

Het was een vleesch-noch-visch toespraak waarin een ieder kon horen wat hij of zij wilde. Daarnaast leek de toespraak een sneer te bevatten naar het PVV-stemmende deel van de natie.

Met de ouverture van de kersttoespraak was niets mis. Koning Willem-Alexander opende fraai:

Hemel en aarde raken elkaar met Kerstmis. Christus, de Zoon van God, wordt geboren in een simpele stal. Zijn moeder legt hem te slapen in een kribbe. Engelen verkondigen een boodschap van vrede en hoop op een betere wereld.

So far, so good. Maar daarna komt een vreemde uitspraak:

Het vieren van Kerst kan confronterend zijn in een tijd van angst en geweld.

Waarom zou Kerst confronterend zijn in plaats van troostend? Ineens valt me op dat onze een rode (!) das dragende koning, in tegenstelling tot de Britse monarch in 2015 (dit jaar was ze ziek), geen kerstboom heeft neergezet in zijn kamer en niet eens een kerststukje heeft opgehangen in het decor.

kersttoespraak-elisabeth
Queen Elizabeth doet dat heel anders

Extreem is het nieuwe normaal
Vervolgens gaat de koning in op de tijd van onzekerheid, polarisatie en geweld waarin we leven. Terecht en dit moest mijns inziens ook genoemd worden. Maar dan volgt weer een vreemde uitspraak:

Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden.

Wat bedoelt de koning hiermee? We weten allemaal dat er vanuit linkse kringen en vooral vanuit de EU continu campagne wordt gevoerd om mensen die weer grip willen krijgen op massa-immigratie en daarom pleiten voor herinvoering van nationale grenzen, uit te maken voor “rechts-extremisten”.

Voor de neutrale observeerder is dat een vreemde stelling, want niet alleen zijn historisch gezien natiestaten altijd gepaard gegaan met grenzen en een zekere controle over immigratie, in de meeste landen is dat ook anno 2016 nog steeds zo. Alleen de EU vormt daarop een uitzondering. Het brengt mij tot de tegenovergestelde vaststelling: normaal (of wat vroeger normaal was) wordt nu extreem genoemd.

De uitspraak van de koning Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden lijkt daarom een keuze vóór de EU-elite en tegen het deel van de bevolking dat meer nationale controle wenst op het immigratiebeleid. Daarmee lijkt de koning politiek stelling te nemen en dat is op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Ik geef toe dat ik nu aan hineininterpretierung doe en misschien heeft de koning er iets heel anders mee bedoeld, maar velen zullen het toch zo opgevat hebben.

Vervolgens komt er dan een zin, die ook moeilijk anders opgevat kan worden dan als een sneer naar het PVV-stemmende deel van de natie:

Wie twijfelt over de toekomst, idealiseert vaak het verleden. We geven ons allemaal wel eens over aan heimwee naar vroeger. Ja, vroeger…

Hiermee lijkt de koning te zeggen dat er geen andere keuze is dan voortgaan op de ingeslagen weg (dus geen nationale grenzen en bevoegdheden overdragen aan de EU) alsof er geen correctie mogelijk is op een dergelijk beleid. Dat terwijl zelfs in het VVD-PvdA kabinet openlijk gespeculeerd wordt op een mini-Schengen, omdat de EU buitengrenzen zo poreus zijn als een Grieks mandje.

Gemiste kans
De rest van de kersttoespraak is wat mij betreft prima in orde. De koning noemt de kerstboodschap van hoop, vrede en naastenliefde en wijst op het grote belang van vrijheid én gelijkwaardigheid en de belangrijke rol die deze begrippen spelen in onze geschiedenis, waarbij hij terecht Erasmus aanhaalt.

Het laatste deel van de toespraak is dus goed. Het had een mooie voortzetting kunnen zijn van de toespraak van vorig jaar, een toespraak van een patriottische koning. Jammer van die twee of drie missers in het begin  van deze toespraak waardoor ik het als een gemiste kans beschouw. Hopelijk volgend jaar beter.

Advertenties

10 gedachtes over “Kersttoespraak Willem-Alexander: een gemiste kans

 1. Dat van die gelijkwaardigheid is andets wel een instinkertje. Het refereert aan cultuurrelativisme en dat de autochtone cultuur géén voorrang heeft.
  Geen kerstboom? Dank voor de observatie. De voorlichtingsdienst kennende moeten we daar wel betekenis aan geven.

  Like

 2. “Christus, de Zoon van God, wordt geboren in een simpele stal.” hoewel ik het een bemoediging vind dat de koning deze woorden nog kan uitspreken, is dit voor de moslimbevolking helemaal confronterend. Immers in de islam is het absoluut niet geaccepteerd, beweren dat God een Zoon heeft. Dus best wel moedig van Alexander!

  Liked by 1 persoon

 3. Erasmus is de ideale man voor mensen die niet zelf willen strijden en dus geen stelling willen nemen. Ook Luther ergerde zich groen en geel aan hem en zei n.a.v. van de kritiek die Erasmus op hem had: “Als je niet wilt strijden, houd dan op z’n minst je mond dicht.”
  Dat zou ook voor de koning een goede raad zijn. Als je niets wilt zeggen, zwijg dan. Beatrix was onuitstaanbaar en vijandig links, maar ze stond dan nog ergers voor.

  Like

 4. Wat is ‘het stabiliserende eenheidssymbool” van de natie nog waard, als hij de in vaderlandse spreekwoorden gestolde volkswijsheid niet meer kent. Het is een rijkdragende eik waaruit de Nederlandse koning had kunnen oogsten. Een greep uit deze hoorn des overvloeds:
  Al te goed is buurmans gek
  Het hemd is nader dan de rok
  Twee geloven in een huis is een groot kruis
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald
  Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen
  Hoe dichter bij Rome, hoe slechter de christenen
  Hoewel man en vrouw op hetzelfde kussen slapen, hebben zij toch verschillende dromen
  Voor het vaderland weg

  maar, nee, indachtig het laatst vermelde gezegde, bezondigde hij zich liever, op nota bene Kerstmis, aan het uitspreken van cultuurrelativistische humbug en stiekem verstopte politieke oor- en veroordelingen. Bah!

  De NPO smulde ervan.

  Liked by 1 persoon

 5. Beste Majesteit
  Ik heb met verbazing geluisterd naar uw kersttoespraak
  Heel mooi hoor, dat oproepen tot vrede
  Maar ik miste wel het een en ander in uw rede.

  Ik miste de passie voor volk en vaderland
  Waar uw geslacht altijd zo voor is geprezen
  Ik mis het medeleven met Nederlanders in eigen land
  Heeft iemand u daar al op gewezen?!

  Dat Europees verhaal, is dat dan niet iets dat u spijt?
  Of vindt u het wel prima, dat afgeven van soevereiniteit
  Voor veel Nederlanders is dat iets dat ze van u niet graag horen
  Ooit heeft u namelijk trouw aan de grondwet en uw volk gezworen!

  Ook had u wel wat landgenoten kunnen bedanken
  Voor alles wat zij vrijwillig voor hun medemensen doen
  Ik hoorde u ook geen schande spreken over de voedselbanken,
  Dus bespaar ons voortaan die huichelachtige preken.

  Ik miste het medeleven met de ouderen in dit land
  Die worden weggezet als uitgerangeerde mensen
  Die bijna niet meer rondkomen met hun geld
  Voor die groep had u geen goede wensen.

  Dus beste Majesteit
  Sla volgend jaar gerust uw kersttoespraak een keertje over
  Want het medeleven met uw volk
  Dat slechte tijden en onzekerheid wacht
  Is op z’n zachtst gezegd een beetje pover!

  Door:

  Willemientje

  Liked by 2 people

 6. Inderdaad geen koning voor z’n volk met verkapte woorden de pvv kiezer als imbeciel en veroorzakers van de tweedeling in de maatschappij wegzetten, nu zijn de oranjes nooit mijn favoriete familie geweest nu helemaal niet meer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s