Na de verrassende uitslag van de eerste ronde van de rechtse voorverkiezingen in Frankrijk is het verleidelijk al vooruit te lopen op de presidentsverkiezingen in 2017. Sarkozy is uit de race gevallen. François Fillon en Alain Juppé moeten het uitvechten in een tweede ronde, maar nu Fillon de eerste ronde overtuigend gewonnen heeft en de steun van Sarkozy krijgt lijkt hij vrijwel zeker de kandidaat te worden van rechts Frankrijk.

Achtergrond François Fillon
François Fillon staat bekend als een centrum-rechtse politicus met een gaullistische achtergrond en als een ambitieuze hervormer. Als minister onder Chirac en later als de premier van president Sarkozy probeerde hij tevergeefs hervormingen door te voeren en bijvoorbeeld de 35-urige werkweek aan te passen. Hij zegt nu dat hij destijds te veel in zijn hervormingsijver werd afgeremd door de twijfelende president Sarkozy.

Fillon was al actief in de gaullistische politiek vanaf eind jaren zeventig. Opmerkelijk is dat hij in de jaren tachtig een bondgenoot was van de gaullistische politici Philippe Séguin en later ook van Charles Pasqua en behoorde daarmee tot het rechts-conservatieve en sociale kamp bij de gaullisten.

fillojn-seguin
Fillon met Philippe Séguin

Deze stroming van de inmiddels overleden tenoren Séguin en Pasqua was sterk anti EU en anti euro (Fillon voerde begin jaren negentig campagne tegen het Verdrag van Maastricht). Zij verzetten zich tegen de neoliberale stroming bij rechts die toen belichaamd werd door het duo Chirac/Juppé.

Uiteindelijk kregen Chirac en Juppé de meeste steun waardoor het rechtse verzet tegen het Verdrag van Maastricht gesmoord werd.

Later in de jaren negentig veranderde Fillon van richting en sloot zich weer aan bij Chirac onder wie hij als minister diende met als premiers Édouard Balladur en Dominique de Villepen.

Het is interessant dat Fillon een ideologische achtergrond heeft als gaullist en “souverainiste”, want het nieuwe Front National van Marine Le Pen wordt ideologisch gezien sterk bepaald door haar topadviseur Florian Philippot, die ook (neo)gaullist is en souverainiste.

Qua ideologische wortels zijn er dus overeenkomsten tussen François Fillon en het duo Marine Le Pen/Florian Philippot al is de uitwerking totaal anders: Marine wil met Frankrijk uit de EU stappen, Fillon wil erin blijven maar door hervormingen (hij ziet zichzelf als de evenknie van de Duitse bondskanselier en hervormer Gerhard Schröder) het land sterker maken binnen de EU.

Samenwerking Fillon – Sarkozy
Toen Fillon in 2005 werd ontslagen door premier De Villepin zocht hij toenadering tot Nicolas Sarkozy en werd in 2007 zijn campagne manager voor het presidentschap (een ervaring die hem nu van pas zal komen).

Als beloning mocht Fillon in 2008 premier worden van president Sarkozy en hoewel er diverse malen gereshuffeld werd bleef Fillon tot 2012 de premier van Sarkozy. Het lijkt erop dat Sarkozy en Fillon een haat-liefde verhouding hebben maar Sarkozy steunt Fillon in de race naar het presidentschap.

Hoewel de race nog niet gelopen is, lijkt de kans groot dat Fillon de kandidaat wordt van rechts Frankrijk terwijl iedereen rekende met Sarkozy of Juppé. Het meest waarschijnlijke scenario op dit moment is dat Marine Le Pen en François Fillon in de eerste ronde de socialistische kandidaat verslaan en dan onderling gaan uitmaken in de tweede ronde wie president wordt.

Het Franse kiessysteem met twee rondes
Terzijde: ik zie op Twitter allerlei juichkreten staan omdat Marine Le Pen bovenaan de polls staat voor de eerste ronde maar in het Franse systeem zegt dat heel weinig. Front National heeft een lange traditie van eerste rondes winnen bij verkiezingen op alle niveaus maar ze vervolgens verliezen in de tweede ronde, omdat ze dan moeten strijden tegen de kiezers van zowel rechts als links. Dit is ook de reden dat FN maar twee parlementszetels heeft van de 577 (het Franse parlement wordt gekozen middels een districten systeem met twee rondes).

Dit houdt ook in dat een eventueel gekozen president Marine Le Pen zal moeten regeren met een vijandig parlement, tenzij we bij de parlementsverkiezingen in 2017 (die volgen kort op de presidentsverkiezing) enorme verschuivingen zien, maar op dit moment lijkt dat onwaarschijnlijk.

In alle eerlijkheid moet ik als “analyticus” constateren dat Fillon betere kansen heeft dan Marine Le Pen op de eindoverwinning in de race naar het presidentschap in 2017, tenzij het Brexit/Trump effect ook toeslaat in Frankrijk.

Ideologisch interessant duel
Dit neemt niet weg dat een eventueel duel François Fillon – Marine Le Pen inhoudelijk erg interessant wordt. Hoewel ze met hun ideologische roots uit de jaren tachtig elkaar niet ver ontlopen (weliswaar behoorden ze tot verschillende groeperingen, maar beiden waren “souverainiste” en tegen het Verdrag van Maastricht en de euro) zijn ze daarna totaal verschillende wegen ingeslagen.

marine-peupleFillon behoort inmiddels tot het establishment, Marine Le Pen is sterk anti-establishment. Haar slogan is niet voor niets “au nom du peuple”.

Marine Le Pen zal Fillon verwijten dat hij als premier van Sarkozy slaafs EU-beleid heeft gevolgd met als gevolg een toename van de massa-immigratie, het in de steek laten van de Franse industrie en landbouw (door EU-regels mogen natiestaten niet meer hun industrie of landbouw stimuleren) en ook een veel te milde houding tegenover de islam.

Naar het schijnt heeft Fillon in 2004 voorgesteld dat de Franse staat moskeeën moest gaan financieren. Ook werd onder president Sarkozy en premier Fillon de Franse associatie van moslims UOIF gefinancierd met daarin veel invloed van de Moslim Broederschap. Fillon heeft dus actief bijgedragen aan de door het Front National verfoeide politiek van “communautarisme”(het stimuleren en financieren van aparte gemeenschappen).

Fillon daarentegen zal Marine Le Pen verwijten dat zij er een niet realistisch programma op nahoudt en dat het land financieel en economisch naar de achtergrond wordt gevoerd door een eventuele #Frexit. De vermogende  middenklasse in Frankrijk zal daar gevoelig voor zijn aangezien er na een Frexit een veel hogere inflatie wordt verwacht en vermogens dus deels zullen verdampen.

Zoals aangegeven wil Fillon Frankrijk sterker maken door te hervormen. Hiertoe heeft hij een hervormingsprogramma klaar liggen dat hij in de eerste maanden van zijn presidentschap wil doorvoeren. Verder vermoed ik dat Fillon zal trachten Marine Le Pen de wind uit de zeilen te nemen door te pleiten voor een beperking van de immigratie en een strengere aanpak van islamitische radicalen.

Als het inderdaad een tweede ronde wordt tussen François Fillon en Marine Le Pen wordt dat inhoudelijk een interessante strijd. De Fransen geven daarmee indirect aan te begrijpen dat de weg van de afgelopen decennia (niet hervormen, maar wel lid blijven van EU en eurozone) een heilloze weg is en dat het nu een kwestie is van kiezen of kabelen.

De keuze gaat dan tussen óf keihard hervormen met Fillon zodat het land de concurrentiestrijd met Duitsland beter aankan, óf met Marine Le Pen EU en eurozone verlaten en terugkeren naar de goede oude tijd van de eigen Franse franc en nationale grenzen. Of dat nog kan zonder systeemcrisis, is natuurlijk de vraag.

Een tweede ronde Fillon – Le Pen zou een boeiend duel zijn waarbij er echt iets te kiezen valt, maar eerst moet Fillon nog Juppé verslaan in de rechtse voorverkiezingen. Daarna moet er in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afgerekend worden met de socialistische kandidaat en pas dan zullen we weten of de tweede ronde van de presidentsverkiezingen daadwerkelijk zal gaan tussen François Fillon en Marine Le Pen. We benne benieuwd!

 

Advertenties

Een gedachte over “Duel Fillon – Marine Le Pen in 2017 lijkt waarschijnlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s