Van mij is de lezer een kritische toon gewend als het gaat om het kabinetsbeleid en de impact van de EU op ons land, maar we kunnen niet ontkennen dat Nederland momenteel in een gunstige economische fase verkeert met alle mitsen en maren die je daaraan kunt en ook moet verbinden.

Vooral de werkgelegenheid trekt sneller aan dan verwacht hoewel er nog altijd moeilijk bemiddelbare groepen zijn, zoals oudere langdurig werklozen (ca. 130.000 mensen) maar ook bepaalde groepen jongeren waaronder ook jongeren met een allochtone afkomst en/of jongeren met onvoldoende opleiding. Met name op MBO niveau 2/3 vallen er klappen door ontwikkelingen als automatisering, robotisering en outsourcing.

Werkgelegenheid trekt snel aan
Blijkens dit artikel in de Telegraaf Kassa met Banen kwam het CBS vanochtend met gunstige cijfers. “Nog maar 505.000 mensen zijn werkloos, waar het Centraal Planbureau (CPB) op Prinsjesdag nog rekening hield met 555.000 werklozen in 2017.” In het afgelopen kwartaal vonden maar liefst 130.000 mensen een nieuwe baan.

Natuurlijk, kanttekeningen vallen er genoeg te plaatsen. Veel van de nieuwe banen zijn flexbanen op uitzendbasis met een laag loon. Daarnaast is er nog steeds veel verborgen werkloosheid. Zo hebben de ca. één miljoen ZZP’ers het nog steeds moeilijk, mede door de averechts werkende DBA-wet van Wiebes waardoor velen onder het bestaansminimum zijn gezakt.

Dat neemt allemaal niet weg dat we economisch gesproken met een soort inhaalbeweging bezig zijn zeker waar het de werkgelegenheid betreft. Op het oude lage niveau van werkloosheid van voor de crisis (ca. 3,5%) komen we misschien nooit meer uit, maar als het daar in de buurt komt kun je je zegeningen tellen, zeker in vergelijking met Zuid-Europa.

Natuurlijk zal het kabinet dit onverwacht sterke herstel van de arbeidsmarkt en het miljardenvoordeel dat dit oplevert uitmelken en een voorstelling van zaken geven alsof dit alles het gevolg is van het kabinetsbeleid. Zelf zie ik dat een stuk genuanceerder.

Er is een cyclisch herstel en daarnaast hebben sommige hervormingen van het kabinet inderdaad hun nut gehad. Aan de andere kant was er ook veel averechts werkend beleid, denk aan de WWZ van Asscher (een wet die meer vaste banen beoogt maar alleen maar flexwerk in de hand werkt) of de eerder genoemde wet DBA van Wiebes.

Politieke gevolgen van het herstel
Hoewel er dus sprake is van een gemêleerd beeld denk ik dat het economisch herstel de kiezer toch zal doen afschrikken van al te radicale keuzes, mits dat herstel doorzet tot maart 2017 – en dat ziet er wel zo naar uit, zeker nu de financiële markten vooralsnog positief reageren op de verkiezing in de V.S. van Trump die een sterk stimulerend beleid wil gaan voeren.

Het ziet er niet naar uit dat een meerderheid van de Nederlanders in 2017 de EU en de eurozone zal willen verlaten midden in een fase van economisch herstel en dat zou ook niet erg logisch zijn. Want zelfs voorstanders van het herinvoeren van de gulden zoals Alex Sassen van Elsloo geven aan dat dit vrijwel onmogelijk is zonder crisis en daar zit de Nederlandse bevolking in het algemeen gesproken nu – begrijpelijkerwijs – ook niet op te wachten.

In zijn column Oplossing van de euroscrisis (al uit 2012) scheef Sassen van Elsloo onder meer

De stap uit de euro naar bovenstaand systeem zal zeker niet zonder slag of stoot kunnen plaatsvinden. Allereerst zal Nederland voor deze stap al goud moeten gaan inkopen en ons goud, wat in de Amerikaanse FED kluizen ligt, moeten repatriëren.

De overgang zal ook onze financiële sector erg hard raken. Aandeelhouders en schuldhouders zullen daar de consequenties van moeten nemen. Dit betekent dus ook dat pensioenfondsen geraakt zullen worden in hun beleggingen. Doormodderen met de euro, ESM, EFSF, LTRO en dergelijke zou uiteindelijk voor de gepensioneerde veel nadeliger uitpakken. Pijn kan dus niet vermeden worden, maar meer pijn wel.

En daar zit hem mijns inziens de crux. Kun je de bevolking zover krijgen om nu eerst nóg een dosis pijn te nemen – na alle ellende van de crisis sinds 2008 – en principieel te kiezen voor een eigen munt via de Nexit? Die kans lijkt me niet zo groot, zeker zolang de werkgelegenheid blijft herstellen.

Plan B
Zoals ik eerder schreef in mijn blog Visegrad strategie strategie mogelijk ook zinnig voor Nederland zouden eurosceptische partijen als PVV en VNL als plan B de Visegrad landen kunnen navolgen als zij toetreden tot een regeercoalitie in 2017. Ook Oostenrijk zich wel zal aansluiten want die zitten op dezelfde lijn als de V4 wat betreft het EU-migratiebeleid, en dat zal nog sterker worden als Hofer president wordt. Opvang asielzoekers in eigen regio en grenzen naleven (zowel EU- als nationale grenzen) wordt dan het motto.

Dat wil zeggen voorlopig in de EU en eurozone blijven met alle economische voordelen (en ja, ook nadelen) van dien, maar inzetten op beperking van de immigratie en herstel van grenzen en daarbij het randje opzoeken of zelfs erover heen, zoals Orbán doet in Hongarije. Daarnaast zou je dan kunnen werken aan flexibilisering van de eurozone, bijvoorbeeld op basis van het model van The Matheo Solution.

Deze alternatieve aanpak (zeg maar een plan B voor de eurozone met behoud van euro als betaalmiddel en het EU-lidmaatschap) heb ik de afgelopen jaren steeds bepleit maar door de klaarblijkelijke onhervormbaarheid van de EU, de migratiewaanzin van Merkel en de arrogantie van lieden als Juncker, neigde ik de afgelopen maanden meer naar het #Nexit standpunt.

Echter, realistisch bekeken en met het economisch herstel zoals dit nu gaande is lijkt me een #Nexit in 2017 onhaalbaar, simpelweg omdat je er geen democratische meerderheid voor zult krijgen in Nederland, tenzij zich voor maart 2017 allerlei rampen voltrekken (aanslagen, financiële crisis e.d.).

Dus toch tijd voor Plan B?

 

Advertenties

2 gedachtes over “Impact aantrekkende economie en werkgelegenheid op verkiezingen 2017

  1. Vrijwel alle peilingen zijn onbetrouwbaar. Mooie analyse van Gajentaan. Ik denk dat ik VVD ga stemmen want die gaat zich neerleggen bij de standpunten van Jan. Absoluut niet Wilders. Die zet zichzelf buiten spel. Ik zag in een van die onbetrouwbare peilingen dat hij maximaal 30 zetels kan behalen. Vooral voor een ‘Visegrad’ EU voel ik wel wat.

    Liked by 1 persoon

  2. Met een NEXIT maak je van Nederland een trots, onafhankelijk land, dat niet befehlen van fascisten als timmermans, juncker of tusk moet uitvoeren. Daar heb ik wel wat economische pijn voor over.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s