In een eerder blog heb ik uiteengezet hoe de Amsterdamse Sinterklaasintocht, die jarenlang de mooiste, grootste en tot midden jaren zestig ook de landelijke TV-intocht was sinds enkele jaren volkomen verziekt wordt door de politiek.

In de eerste decennia van de intocht die voor het eerst gehouden werd in 1934 was het een burger-comité, ICA, dat de organisatie ter hand nam. Weliswaar was er een nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en zal er ook financiële steun geweest zijn, maar het comité was toch onafhankelijk en bepaalde zelf hoe de intocht vorm moest worden gegeven.

Inmiddels bestaat het ICA  – mijn grootvader schreef er een artikel  over in 1972 voor het tijdschrift Ons Amsterdam – bij mijn weten niet meer en heeft de organisatie Sint in Amsterdam dit overgenomen.

mijterjeroenenopaHoe de financiering precies loopt weet ik niet maar het lijkt er haast op alsof Sint in Amsterdam een gemeentelijk orgaan is waar PvdA-bobo’s de scepter zwaaien.

Dat was al in 2006 merkbaar toen het traditionele kostuum van de Sint vervangen werd door het gemeentelijke Stopera atelier, met als gevolg dat de Sint voortaan met een Amsterdammertje op zijn mijter liep (drie Amsterdamse kruizen) in plaats van een bisschoppelijk kruis.

Toch bleef de intocht een groot festijn en dat was waarschijnlijk voornamelijk te danken aan hoofdpieten en organisatoren Frans van Konijnenburg en Bram Graafland. Door hun inzet en creatieve inbreng werd  de Amsterdamse intocht na een aantal kwakkelende jaren steeds populairder en in 2013 werd een aantal van 400.000 toeschouwers gehaald, zoals AT5 dat jaar berichtte.  Weliswaar niet in de buurt van het Gajentaan-record van 1955 (800.000) maar toch een respectabel aantal.

Inmiddels was het gedonderjaag begonnen. De etnische terrorist (term van Sylvain Ephimenco) Qynsy Gario begon met zijn acties, VARA-programma Pauw / Pauw & Witteman gaf hem een podium, een aantal beroepsklagers stortte zich op de zaak gevolgd door een leger van ijdele aan postmoderne leegheid lijdende BN’ers. De antipiet beer was los.

PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan begon zich achter de schermen met de invulling van de intocht te bemoeien en deed dat als een ware Stalin aan de Amstel: geen enkele tegenspraak duldend. Het was zo erg dat de hoofdpieten Bram Graafland en Frans van Konijnenburg er in 2014 de brui aan gaven, zie dit ingezonden stuk van Frans en Bram dat jaar in de Volkskrant.

Voor de goede orde: Frans en Bram waren niet tegen aanpassingen van de Zwarte Piet-figuur maar ze vonden dat zulke aanpassingen gedragen moeten worden door de bevolking. Bovendien keken ze als theatermaker (Bram) ook naar de intocht als kunstvorm.

Voor de merkwaardige pietfiguren zoals we zondag zagen, die van sommige kinderen de vraag kregen wanneer de echte pieten kwamen, zouden de twee voormalige hoofdpieten niet de artistieke verantwoordelijkheid nemen. Ik verneem vanuit kringen rond de organisatie, dat inmiddels ook honderden “gewone” pieten zijn opgestapt uit onvrede over het beleid dat doorgedrukt wordt vanuit het stadhuis.

de-veegpiet-van-rtl-en-amsterdampieten-nu

Burgemeester Van der Laan drukte zijn zin door; hoofdpieten Frans en Bram werden aan de kant geschoven en de PvdA-veegpiet werd dwingend doorgevoerd. En eerlijk is eerlijk: een deel van de Amsterdammers is daarmee ingenomen. De hoofdstad heeft immers een hoger gehalte aan political correctness dan de rest van het land, kan ik als geboren 10e-generatie Amsterdammer maar sinds 12 jaar Rotterdammer beamen. Hier in de havenstad is de geest van Fortuyn veel sterker; in Amsterdam heerst nog altijd de grachtengordel.

Maar hoe zit het nu met de toeschouwersaantallen, vroeg ik mij af. Sinds Van der Laan als een soort Stalin zijn veegpiet doorvoerde lijken er een stuk minder toeschouwers te zijn, al is het nog altijd wel druk op bepaalde punten.

2013intocht129adanieuwendijk
2013: Sint met traditionele Pieten in Amsterdam; 400.000 toeschouwers

Het lijkt me echter sterk dat de 400.000 toeschouwers van 2013 (bij intocht met traditionele Pieten) nog gehaald worden want de Amsterdamse straten lijken nu een stuk dunner bevolkt te zijn bij de intocht. Misschien dat veel mensen uitwijken naar intochten met “echte” pieten of geen zin hebben in gedoe met demonstranten en liever thuis blijven.

Ik heb via Google gezocht naar de toeschouwersaantallen maar die worden vanaf 2014 simpelweg niet meer gegeven. In de media vind ik alleen nietszeggende zinnetjes, zoals “de intocht werd druk bezocht”. Dit terwijl intochten als die in Den Haag of in Gouda en Maassluis waar de landelijke TV-intochten recentelijk plaatsvonden, altijd snel hun toeschouwersaantallen doorgeven.

Is het een PR-beleid van de Amsterdamse organisatie om geen toeschouwersaantallen te verstrekken of betreft het wederom een oekaze van Eberhard van der Laan? In ieder geval lijkt het erop dat ze in Amsterdam proberen te verbergen dat hun veegpiet misschien niet zo populair is als de burgemeester wel zou willen.

Op één punt is Van der Laan wel geslaagd: in Amsterdam zijn nu geen incidenten meer met agressieve demonstranten. Die begaven zich zaterdag vanuit Amsterdam massaal naar Rotterdam en Maassluis, inclusief Amsterdams GroenLinks raadslid Simion Blom. Overigens, ook in Amsterdam zijn nog steeds demonstranten, want die kunnen zich in de roetpiet ook niet vinden. Deze geradicaliseerden blijven dus bezig, welke concessies je ook doet.

Burgemeester Eberhard van der Laan is gezwicht voor het antipiet geweld en intimidatie en is waarschijnlijk tevreden zijn met slappe intocht. Toeschouwersaantallen worden voortaan onder de PvdA-pet gehouden.

 

Advertenties

Een gedachte over “Kremlin aan de Amstel: toeschouwersaantal intocht al drie jaar onder de pet gehouden

  1. Zou zo in De Oud-Amsterdammer kunnen komen. Want ik besef dat vele ouderen er ook zo over denken. Amsterdam is nu de media-hoofdstad van ons land met tv-programma’s (zoals DWDD, Pauw), weekbladen en veel te veel dagbladen. Allen te vaak erg elitair links. Wat was Het Vrije Volk nog een arbeiderskrant! Zal Jan ook beseffen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s