Ik heb nieuws voor de talrijke Wierd Duk-haters op Twitter die hem voortdurend uitmaken voor populist, wilderiaan en wat dies meer zij: Wierd is links. Hij zal denk ik niet boos zijn op mij als ik dit verklap, al zullen heel wat gelovigen in het populistensprookje nu van hun stoel vallen.

Wierd is volgens mij links, een beetje in de oude betekenis van het woord. Vroeger had je sociaal-democraten van de oude stempel, die konden op sociaal-economische punten snoeihard inzetten omdat ze gedreven waren door rechtvaardigheidsgevoel maar op het vlak van immigratie, veiligheid en dat soort zaken hadden ze een wat “rechtser” profiel.

De oude hoofdredacteur van Het Parool, Herman Sandberg, was ook  zo iemand die je niet zo makkelijk in de links/rechts balans kon plaatsen. Wij lazen thuis in de jaren zeventig Het Parool (naast het NRC Handelsblad en de Telegraaf) en mijn vader noemde Het Parool toen wel eens, met enige tevredenheid, een rechtsrode krant.

Met de opkomst in de jaren zestig en zeventig van de hippiebeweging en de terugkeer van het cultureel-marxisme (Frankfurter Schule) onder invloed van Herbert Marcuse, raakten de ouderwetse sociaal-democraten in het gedrang. Willem Drees (ook zo’n ouderwetse sociaal-democraat) werd bij de PvdA verdrongen door Nieuw Links, typisch zo’n neomarxistische beweging en verliet om die reden zijn partij.

Ik kan me nog wel herinneren dat er eind jaren zeventig, begin jaren tachtig in kringen van studenten en intellectuelen wat smalend werd gesproken over die ouderwetse sociaal-democraten.

Verstrengeling links/rechts door globalisme
Vervolgens gebeurde er in de jaren negentig iets vreemds. Sociaal-democratisch links (PvdA) en liberaal (VVD, D66) gingen steeds meer op elkaar lijken. Ze regeerden samen als “paars”, de PvdA bekeerde zich tot het nieuwe marktdenken, de val van De Muur zagen ze allen als een bevrijding, de globalisering omhelsden ze.

Wat overbleef waren een paar kleine nuanceverschillen: bij de PvdA koos je voor iets hogere belastingtarieven voor de hoge inkomens en wat meer sociale voorzieningen voor de minderbedeelden. Verder leken ze als twee druppels water op elkaar.

De linksrechts verstrengeling ging echter nog veel verder. Waar links het marktdenken had overgenomen van rechts, nam rechts, in ieder geval liberaal rechts (VVD en D66) op zijn beurt ook weer zaken over van links: multiculturalisme en eenheids- en gelijkheidsdenken.

Verschillen tussen landen werden ontkend (symbool de euro: één munt voor 19 totaal verschillende landen) en ook etniciteiten en religies werden gelijk verklaard. Dat de islam misschien een heel ander type religie is dan christendom of hindoeïsme en meer weg heeft van een supremacistische ideologie (om met Wim van Rooy te spreken) werd onbespreekbaar.

Zo ontstond de probleemontkennende “pensée unique”, het eenheidsdenken, waarbij oplaaiend islamitisch geweld structureel ontkend wordt. Dat zijn een paar verwarde mannen, die slachtoffer zijn van een gebrek aan stageplaatsen. Maar ook het falen van de euro werd ontkend. Het kopje onder gaan van Griekenland, Italië en Spanje werd overal aan geweten (niet aan de regels gehouden, schuld van de bankiers, corrupte politici etc.) behalve aan het concept van de euro zelf. Op een enkele verlichte denker na die dit verband wel zag.

Realo links
Toch heb je ze nog wel, die realistisch linkse, ouderwetse sociaal-democraten, zowel van de oudere generatie als onder de wat jongere garde. Zo zie ik bijvoorbeeld de voor de site Joop schrijvende Han van der Horst of Hans Roodenburg van Rotterdam Vandaag en Morgen als ouderwetse sociaal-democraten: economisch links, maar wat betreft migratie en “identity politics” wat meer aan de rechterkant.

Onder de jongere generatie heb je ze ook, de realo linkse types. Daarbij denk ik op de eerste plaats aan Wierd Duk, maar ook aan publicisten als Bart Schut, Theodor Holman, ja zelfs de door velen versmade Joost Niemöller is iemand die je aan de linkerkant van het spectrum kunt plaatsen, al zijn er dan natuurlijk weer onderlinge verschillen en nuances.

Ik zie hen niet als ouderwetse sociaal-democraten, maar wel staan ze sociaal-economisch wat meer op links, op andere thema’s nemen ze meer “rechtse”of simpelweg realistische posities in. Ook wat betreft Rusland en met name Poetin onderscheidt Wierd zich natuurlijk wezenlijk van wat daarover doorgaans in de media wordt gedebiteerd.

Punt is alleen: de ideeën en wensen van deze nieuwe (en oude) linksrechts denkers worden door geen enkele linkse partij vertegenwoordigd of zelfs maar serieus genomen. Zowel PvdA als SP (hoewel die laatste misschien in iets mindere mate) en zeker GroenLinks, leven nog steeds in hun jaren 70/80/90 neomarxistische verdwazing. Geen Fortuyn, Wilders of Trump kan daar iets aan verhelpen. Kom niet aan hun multiculti gelijkheidsdroom!

Linkse politici die het toch proberen om iets meer immigratiekritische accenten te leggen, zoals bijvoorbeeld de moedige Sahra Wagenknecht van Die Linke, worden onmiddellijk doormidden gezaagd en afgeslacht door hun eigen linkse kamp.

Dit is het punt dat Wierd telkens probeert te maken, ook gisteravond weer bij Pauw. Onvermoeibaar roept Wierd de linkse partijen op om nu eens wat verder te denken, die zorgen over open grenzen en massa-immigratie serieus te nemen en de moed te tonen om te komen met een antwoord, met een concept, met iets van een richting.

ron
Ron hoort het in Keulen donderen

Ik zag gisteravond bij Pauw de kersverse SP-voorzitter Ron Meyer kijken naar Wierd toen hij dat stelde en Ron trok een gezicht alsof hij het in Keulen hoorde donderen.

Dat is momenteel de stand van zaken. Wierd, die ik altijd graag mag horen als originele en deskundige commentator over tal van zaken, is nog steeds een roepende in de linkse woestijn en in landen als Duitsland of Frankrijk is dat niet anders.

Vandaar dat PVV bij ons, Front National in Frankrijk of AfD in Duitsland groeien als kool. Dat komt vooral door een toevloed van ex-linkse kiezers; vaak nakomelingen van de oude arbeidersklasse die zich in de steek gelaten voelen door neomarxistisch links dat de arbeider al lang heeft ingeruild voor een nieuw ideaal slachtoffer om een zieligheidsindustrie voor op te bouwen: de migrant.

Elke keer als Wierd die boodschap probeert te brengen, gaat links los en noemt Wierd een populist. Volgens mij volkomen ten onrechte. Maar wat begin je tegen ideologische verdwazing?

Advertenties

12 gedachtes over “Wierd Duk is links, maar dat heet nu populist

 1. Complimenten, zeer duidend. En herkenbaar, de marxistisch georienteerde politici en docenten van de jaren 70 en 80. En er is dus plek voor een nieuwe sociaal democratische stroming.

  Liked by 1 persoon

 2. Hulde, Jan Gajentaan! Met Wierd Duk hebben we een van de laatste nuchtere, onafhankelijke, realistische duiders en analisten binnen de grenzen. Zonder agenda; zonder het euvel dat bij het gros van de vaderlandse ‘journalisten’ heeft postgevat: vooral keurig binnen de politiek correcte lijntjes blijven en de main stream politiek braaf en slaafs dienen. Wierd daarentegen voelt de tijdgeest én het onbehagen als geen ander aan.
  Ik volg hem al jaren. En het is beangstigend om te zien hoe hij met ongenuanceerde dreunen onder de gordel als ‘xenofoob’ en ‘racistisch’ wordt weggezet. Kunnen daar misschien vooraf ingevulde formulieren op politiebureaus worden neergelegd? Ik teken als eerste.
  Een lichtpuntje. Misschien… Dat zelfs een door en door ‘policor’ programma als Pauw hem een stoel aan de tafel gunt, zou een doorbraak kunnen betekenen. En dat hebben we dan mooi aan Trump te danken!
  Ja, en ik ben – net als Wierd Duk – ‘ontheemd links’. Inmiddels noch bij GL, noch bij de PvdA, noch bij de SP wat te zoeken. In maart daarom toch maar eens wat aan de politieke rechter vleugel snuffelen.
  Ik blijf Duk ook in dat kader met interesse en belangstelling volgen.
  Fantastisch dat je een lans breekt voor Wierd Duk. Hij en dat handjevol anderen zullen toch niet de laatste der Mohikanen zijn???

  Liked by 1 persoon

  1. Dank voor uitgebreide reactie Paul. Zelf ben ik niet “ontheemd links”, hoewel wel een paar jaar links eind jaren 70, daarna liberaal / sociaal-liberaal VVD of D66 stemmend. Toch denk ik dat zo’n realistische linkse stroming eigenlijk wel erbij hoort en misschien net dat extra stootje zou kunnen geven waardoor de zaak gaat kantelen. Verder eens met wat je schrijft over Wierd als onafhankelijke en realistische duider.

   Like

   1. Dank op mijn beurt, Jan. En hoewel jij inmiddels een – zo heette dat toen – ‘rechtse rakker’ bent; respect en waardering tonen voor elkaars standpunt. Daar draait het om. Ik vind het bewonderenswaardig – en in de oude liberale traditie passen – dat je Wierd deze veer in de k*nt steekt. Dat verdient hij. Verder een uitstekende analyse. Waar ‘links’ lering uit zou moeten trekken. Misschien zorg jij daarmee een beetje voor ‘schuivende panelen’? Hartelijke groet, Paul

    Liked by 1 persoon

 3. Ook hier, prima column. Ik denk wel dat Wierd Duk wat dichter tegen de Elsevier mensen (Afshin Elian, Syp Winia etc) aan zit. Waardevolle man omdat hij de slag maakt tussen het publiek en de politiek. Geniet vaak van zijn duiding.

  Like

 4. Bravo. Veel PvdA stemmers zijn naar de PVV gegaan omdat ze zich door nieuw links verraden voelden. En dat zijn ze ook. Het absurde feit doet zich voor dat (nieuw) links nu tegen haar eigen oude idealen en doelen vecht, zoals ze weer naar voren komen in de zogenaamde populisten. Is populus niet het volk? Kwamen de socialisten daar niet voor op tegen de elite, de bourgeoisie? Nu zijn ze zelf de elite en komt hun dictatoriale en intolerante aard naar boven.

  Like

 5. Heh,,, “alsof hij het in Keulen hoorde donderen.” Was deze uitdrukking bewust? Het is wel toepasselijk, gezien de afgelopen oudejaarsnacht daar.

  Like

 6. Goed getypeerd: Han van der Horst en ik. Beiden hebben ooit voor Het Vrije Volk stukken en opinies gemaakt. Weet je dat ik ooit als scheepvaartredacteur van Het Rotterdams Parool (opgeheven in 1971) ben aangenomen door Herman Sandberg. Ik heb daarna deze Amsterdammer nog 2x of 3x gezien.

  Like

 7. Ik heb mijn lidmaatschap van de PvdA na 25 jaar in 1998 opgegeven. Ik ben nu meer van het midden (VVD, soms D66). Ik heb ooit overwogen Wilders – na zijn afsplitsing met zijn PVV – te stemmen. Nooit gedaan! Hij is me veel te rechts en nog belangrijker wisselend, onduidelijk én onbetrouwbaar geworden. Ook zijn partij die géén structuur heeft bevalt mij helemaal niet. Inspraak moet er zijn. Meerderheid beslist! Als ik het daarmee niet eens ben, dan ga ik toch naar andere partij?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s