Zoals mijn vaste lezers weten ben ik bezig het boek “Waarover men niet spreekt” van Wim van Rooy te lezen, waarbij ik het rustig aan doe want dit belangwekkende boek bevat veel informatie die even tijd nodig heeft om te bezinken.

Gisteren kwam ik een interessant fragment tegen. Wim van Rooy beschrijft de oprukkende islamisering enerzijds en het vluchten van onze elite in het tot multiculti-ideologie getransformeerde cultureel-marxisme van de jaren zestig anderzijds.

Het fragment luidt als volgt:

Twee wereldbeelden botsen hier: de islam en de manier waarop het Westen zijn rationaliteit organiseert, met alle autokritiek van dien. Anders uitgedrukt: een erg dominerende machoreligie versus een onzeker en relativistisch geworden continent. Wie van de twee dan wint, is perfect voorspelbaar. Alleen een zeker patriottisme of verstandig nationalisme zal een land kunnen redden.

Van Rooy voegt daar nog aan toe:

Als de meeste Europese landen zich echter laten overrulen door de EU en daarbij een softe houding aannemen ten opzichte van een supremacistische cultuur, is Europa verloren.

“Populisme”
Mij valt op dat alles dat neigt naar patriottisme of verstandig nationalisme – noodzakelijk voor ons overleven, aldus Wim van Rooy – steevast in de media wordt afgedaan als “populisme”, ook al gaat het om het slechts  gedeeltelijk willen terugdraaien van de op hol geslagen globalisering en terughalen van essentiële bevoegdheden van de EU, zoals bijvoorbeeld het als natie over je eigen migratiebeleid gaan.

Volgens mij is dit verlangen van de bevolking van democratische naties om hun eigen migratiebeleid te bepalen de belangrijkste reden geweest voor de Brexit en ook voor het huidige verzet van de V4 landen en Oostenrijk in de EU tegen de bedilzuchtige Angela Merkel en de Europese Commissie, die van bovenaf asielzoekers / migranten quota willen opleggen.

Het policor frame van iedere kritiek op de eenheidsideologie afdoen als “populisme” vergiftigt het debat en maakt een normale discussie onmogelijk. Het valt ook op dat iedere poging om bijvoorbeeld het concept van massa-immigratie, open grenzen of opgeven van eigen identiteit ter discussie te stellen gelijk wordt afgestraft met een Godwin: wie dat zegt moet wel een populist en dus een fascist zijn.

Zo werd ook de afgelopen dagen weer de NSB-vergelijking van stal gehaald wanneer het ging over Geert Wilders. Zie bijvoorbeeld dit verschrikkelijke  stuk  van Jan-Jaap de Ruiter op TPO, bottom-line: de PVV is nog véél erger dan de NSB. De Ruiter heeft kennelijk niets geleerd van de moord op Pim Fortuyn!

Gisteravond bij Pauw konden ze er ook weer wat van. Een dame die als “Amerikadeskundige” was uitgenodigd (geen idee hoe deze domme gans heet) hield niet op aan de deugtafel van Pauw met Hillary kritiekloos te bewieroken en Trump te vergelijken met Hitler. Op dit niveau bedrijft men dan “politieke analyse” bij de publieke omroep. Zoals politiek commentator Wierd Duk tweette:

Schermafdruk 2016-11-08 08.36.14.png

Zo gaat het maar door.  Links en rechts in de oude zin bestaan niet meer. Er is een heersende ideologie, wat de Fransen “la pensée unique” (eenheidsdenken) noemen: alle culturen en religies zijn gelijk, islam is een religie van de vrede (zo luidt de blijde boodschap van onze regeerders, niet gehinderd door enige kennis ter zake) open grenzen zijn heilig en massa-immigratie is een zegen.

Wie er iets anders over denkt en het eenheidsdenken ter discussie stelt is een “populist” en als je een populist bent dan ben je eigenlijk een fascist: met dat frame wordt de massa continu geïndoctrineerd door de MSM.

Zo wordt een open politieke discussie vrijwel onmogelijk gemaakt. Een levensgevaarlijke ontwikkeling. Het antipopulisme is een grotere bedreiging voor onze democratie dan het populisme.

 

Advertenties

6 gedachtes over “Buzzwoord populisme is gevaarlijk frame

 1. Van het ‘populisme’ van Van Rooy en Jan Gajentaan moet ik toch enige afstand nemen. Ik heb het zelf als journalist aan den lijve ondervonden. In onze vroegere opvattingen waren De Telegraaf (deels) en het Algemeen Dagblad op het populaire deel van de bevolking gericht. Mijn krant Het Vrije Volk werd ook wel eens de ‘linkse Telegraaf’ genoemd. Al deze kranten probeerden het zo eenvoudig mogelijk weer te geven. Het tegenwoordige ‘populisme’ is méér op de politiek en tv gericht. Als je maar eenzijdige standpunten inneemt dan ben je een populist. In blogs (op sites) wordt wel erg veel populisme bedreven. Wij als journalisten waren altijd aan hoor en wederhoor gebonden. Het midden wordt veelal vergeten. Het is of links populisme of rechts populisme. Zo ook het verhaal van Jan-Jaap de Ruiter. Ik heb niet voor niks daarop gewezen bij een oud-collega die anti Wilders en PVV is. Ook in deze discussie ga ik in het (veilige?) midden zitten.

  Like

 2. Waarom zou de Ruiter moeten leren van Fortuyn? Zo’n eis is pure chantage om critici van Wilders de mond te snoeren. Godwins don’t kill people! Als Wilders mag zeggen dat hij een eindoplossing van het Marokkanenvraagstuk gaat “regelen”, mogen zijn tegenstanders extreme standpunten over de PVV innemen, zonder zich door het calimerogedrag van de PVV tot zelfcensuur te laten dwingen.
  Wanneer je zoals Wilders fel tegen de gevestigde orde bent, is de gevestigde orde fel tegen jou; actie = reactie.

  Like

   1. Dat respect is een kwestie van fatsoen en natuurlijk is gebrek aan fatsoen afkeurenswaardig. Dat neemt echter niet weg dat (het van de tegenstander eisen van) zelfcensuur een nóg grotere bedreiging is van onze democratie.

    Like

 3. Het grote verschil Hans – tenminste in mijn ogen – is dat vroeger de heersende staatsideologie min of meer samenviel met het nationaal belang, waarbinnen je dan linkse en rechtse stromingen had. Echter nu is de heersende staatsideologie geïmpregneerd van neomarxistisch denken, multiculti ideologie, etc.
  De natuurlijke tegenreactie daarop is dan wat men “populisme” noemt, waardoor we in een heel ander type tegenstelling verzeild zijn geraakt. Heftiger dan het oude links en rechts.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s