Vice-premier Lodewijk Asscher reageerde vrijdag op onderzoeken die aangeven hoe de Nederlandse bevolking denkt over rode PvdA’ers. Hoewel het slechts een minderheid betreft die de sociaal-democraten van een andere dan de traditionele rode kleur wil voorzien moet de meerderheid zich daarnaar schikken, vindt de PvdA’er die dit jaar een greep doet naar de macht.

Het is een reactie op de uitkomst van verschillende onderzoeken, waaronder een van het Ministerie van Sociale Zaken, waaruit bleek dat de meerderheid van de Nederlanders nog steeds hecht aan traditioneel in het rood gestoken PvdA’ers.

Meerderheid wil dat PvdA rood blijft
De resultaten tonen aan dat het overgrote deel van de Nederlanders de PvdA-kleur niet wil aanpassen: maar 21 procent is voor een ander uiterlijk van de sociaal-democraten.

Dat is wel iets hoger dan in 2014 en 2015, toen respectievelijk 12 en 17 procent zei dat de PvdA’ers er anders uit moeten gaan zien. Van Nederlanders met een liberale of christen-democratische achtergrond vindt iets minder dan de helft dat het uiterlijk van de PvdA moet worden veranderd.

pvda-rood
Rode PvdA’ers horen er voortaan niet meer bij, volgens Asscher

Asscher is er naar eigen zeggen van overtuigd dat tegenstanders van alternatief gekleurde PvdA’ers tot inkeer komen, ‘naarmate we ons er meer in gaan verdiepen,’ zei hij in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Het is volgens hem een kwestie van inlevingsvermogen. De angst dat het oude rode PvdA partijgevoel daarmee verloren gaat is volgens hem onterecht: ‘Jongens, Nederland kan dit aan!’

Asscher oefent voorzichtig druk uit op de publieke omroep en zegt het jammer te vinden als daar toch opeens weer rode PvdA’ers verschijnen. De NPO heeft volgens hem namelijk ‘een gidsrol’.

De vice-premier wees ook op het voorbeeld van een hypothetisch jong slachtoffer van het bezuinigingsbeleid van de PvdA die in de supermarkt getraumatiseerd zou kunnen raken bij het waarnemen van rode PvdA’ers. Hij pleit er daarom voor PvdA’ers voortaan te voorzien van roetveegjes en schoorsteenveger-kledij en wil de traditionele rode PvdA-tuinbroeken en truien volledig verbannen.

rode-pvda-2Partijvoorzitter Hans Spekman heeft inmiddels protest aangetekend tegen de plannen van Asscher. “Ook al wordt Asscher de baas van de PvdA, ik blijf gewoon rood”, mopperde de partijvoorzitter.

Advertenties

5 gedachtes over “Asscher wil af van rode kleur PvdA: ‘Kwestie van inlevingsvermogen’

  1. Het Vrije Volk is in de laatste jaren van zijn bestaan (beëindigd 1 april 1991) van kleur veranderd naar groen. Was wel chique, maar de lezers (vaak arbeiders) zegden op. De linkse ‘elite’ was al lang overgegaan naar De Volkskrant. Gaat dat met de PvdA gebeuren? Verschil is wel dat de PvdA géén arbeiders meer heeft. Als ik nu dagbladen zie, liepen we met het groene HVV wel voorop. De wet van de remmende voorsprong, zal ik maar zeggen. Mijn advies: durf het want de PvdA heeft nauwelijks ware sociaaldemocraten méér. Die stemmen helaas Wilders.

    Liked by 2 people

      1. Dank voor de tip. Ik kende de term niet. Ook goed om zo’n VN-artikel uit 2009 te lezen. https://www.vn.nl/de-rode-ingenieurs-in-de-pvda/ Hoe Samsom, Dijsselbloem en Depla er prat op gingen de pvda te hebben vernieuwd door te pleiten voor bijv. hardere aanpak van immigratie en verplichte inburgering. Terwijl zij daarin absoluut niet ver genoeg gingen. Het is en blijft wachten op een nieuwe generatie die meer als Monasch denkt en handelt. Pas dan zal de sociaal-democratie weer stemmen kunnen gaan winnen.

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s