Van alle oplossingen voor het zogenaamde Zwarte Piet probleem – dat ironisch genoeg alleen maar een probleem is omdat men ons dat wil laten geloven – is de roetveeg- of schoorsteenpiet wel de allerslechtste oplossing.

Natuurlijk, het verhaaltje van de schoorsteen is leuk bedacht in een krampachtige poging om iedere associatie met ras te vermijden (want och en jee) maar los van het feit dat 90% van de kinderen tegenwoordig geen schoorsteen in huis heeft (gaat je verhaal al) zitten we nu eenmaal met het simpele punt van de herkenbaarheid van de Zwarte Piet vertolkers.

Kinderen hebben zó in de gaten dat hun buurman, oom of de jongen van om de hoek voor roetveegpiet speelt en niet een magische figuur uit het verre Spanje. Weg mythe, weg sprookje, weg spanning. De hele grap van het Sinterklaasfeest valt in duigen, vooral voor wat betreft de kleine “gelovigen”.

Het zegt iets over ons land dat een elite werkzaam bij politieke partijen, media en multinationals niets beters kan bedenken dan dit armzalige voorstel en het ook nog eens dwingend van bovenaf wil opleggen, alsof we in een Sovjet-republiek leven.

Ik gooi het maar op een doorgeschoten consultantscultuur. Lui achterover leunend in de vergaderkamer zogenaamde oplossingen bedenken die bij daadwerkelijke uitvoering al na twee minuten de toets van de realiteit niet kunnen doorstaan.

roetveegpiet-rtl
Schoorsteenpiet van RTL

De roetveeg- of schoorsteenpiet is het symbool van een arrogant geworden elite, de zogenaamde elite van hoogopgeleiden of wat daarvoor door moet gaan, de 10% van de bevolking die de baas wil spelen over de overige 90% (blijkens een poll van WNL steunt 90% van de bevolking Zwarte Piet).

Er komt een moment dat de wal het schip keert. Dat moment is nu aangebroken. Er zal een Pietenopstand komen.

Fluwelen revolutie
Gelukkig zal de Pietenopstand een fluwelen revolutie zijn. Er zal geen druppel bloed vloeien. Het procédé zal uiterst simpel zijn: het volk zal gaan waar Zwarte Piet is en waar Zwarte Piet niet is, zal het volk ook niet gaan.

Oftewel, de winkels waar Zwarte Piet verbannen is, de omroepen waar hij vervangen is door de fantasieloze roetveegpiet zoals bij RTL en de intochten waar hij niet mag verschijnen zullen we simpelweg een tijdje vermijden.

Wat betreft de Amsterdamse intocht doet mij dat natuurlijk pijn in het hart, maar het kan even niet anders. Nadat de Amsterdamse Sinterklaas al het kruis op zijn mijter moest opgeven krijgen we nu herkenbare Pieten met wat streepjes op het gelaat: daar doen we het niet voor. Opa en Maupie zullen zich in hun graf omdraaien.

UPDATE 2017: de situatie is er niet beter op geworden. Amsterdam is op de proppen gekomen met een merkwaardige combinatie van een Spaanse edele en een roetveegpiet. Met een extra budget proberen de Amsterdamse grachtengordelaars het grote publiek dat het de afgelopen jaren liet afweten bij de intocht die ooit de meest glorieuze van Nederland was, weer voor zich te winnen.

Capitulatie Rotterdam: 13 november 2017 liet de Rotterdamse organisatie weten dat Zwarte Piet ook in Rotterdam verbannen zal worden.  De originele Pieterman wordt uitgefaseerd. Als een aalmoes voor de traditionele Sint en Piet vierders mogen er in Rotterdam 10% echte Pieten overblijven vanaf 2019. De rest van de pietermannen worden voorzien van roetveegjes. Van het magische kindersprookje is niets meer over.

Van het Sinterklaasjournaal weten we de invulling nog niet. De gekleurde Pieten worden in 2017 afgeschaft, maar wat dat nu precies inhoudt weet niemand. De kans is groot dat ook het Sinterklaasjournaal, net als de organisaties in de grote steden, zal kiezen voor de herkenbare Piet met veegjes. Waarmee het kinderfeest en de door velen gekoesterde traditie in duigen valt; een traditie die in zijn oervorm van viering van de jaarwisseling met een wit-zwart duo duizenden jaren teruggaat.

Zwarte Piet is niet wat hij lijkt
De elite vergist zich schromelijk wanneer ze denken dat ze deze traditie even opzij kunnen schuiven, want in tegenstelling tot wat Quinsy en Sylvana denken (niet gehinderd door veel kennis van de Nederlandse cultuur) gaat Zwarte Piet heel wat verder terug dan 1850, toen onderwijzer Jan Schenkman zijn Moorse page bedacht in een poging het eeuwenoude kinderfeest meer aanzien te verschaffen.

Zwarte Piet was al eeuwen in de Nederlanden; onderwijzer Jan Schenkman heeft hem in 1850 alleen maar anders aangekleed. De kleur van Piet was altijd al zwart, pikzwart zelfs door zijn roetvermomming en dat heeft niets met de Afrikaanse medemens te maken, want die kende men toen nog niet.

Zwarte Piet is de rebelse tegenkracht in onze maatschappij, de  vernieuwer van de seizoenen, de schelm, het oeroude culturele archetype van de trickster, de verborgen godsdienst van de lage landen.

Kun je je een geschiktere held indenken van een nieuwe Nederlandse Opstand?

Met z’n allen naar de intochten met échte Pieten
Het procédé is dus simpel. Het Sint en Pietengilde heeft op hun website een kaart waarop de intochten staan met traditionele pieten. Op deze kaart kun je die plaatsen makkelijk opzoeken en daar zullen we ons massaal begeven, jong én oud, miljoenen Nederlanders die aan hun cultuur hechten en dat niet laten afpakken door een paar arrogante bestuurders die liever buigen voor agressieve actievoerders dan op te komen voor een eeuwenoude Nederlandse volkstraditie.

boot.jpg

We laten de grote steden en de publieke omroep voor wat ze zijn en trekken massaal de provincie in. Daar zullen we de Sint met zijn echte Pieten welkom heten met luid gezang, want we laten ons niet intimideren. Zelfs die paar Nederlanders met een hekel aan Zwarte Piet zullen zich aansluiten, want wie wil er nu geregeerd worden door een Sovjet-raad die van hogerhand eventjes bepaalt hoe jij je cultuur moet beleven, terwijl het gaat om een traditioneel volksfeest? Zo zullen we in opstand blijven, totdat de elite terugkeert op zijn schreden.
(foto bovenaan: Ada Nieuwendijk)

 

 

 

Advertenties

37 gedachtes over “Pietenopstand

 1. Helemaal mee eens, het is toch van de gekke dat er wel geluisterd wordt naar een minderheid dan naar een meerderheid. Heel democratisch. Ik vind dat de Nederlandse Regering nu voor eens en altijd gehoor geeft aan deze meerderheid en deze discussie uit de wereld help door vast te houden aan deze mooie Traditie en Cultuur en deze op de Erfgoed lijst zet waar het hoort.

  Liked by 1 persoon

 2. hehe eindelijk iemand die weet dat de oorsprong van zwarte Piet meer dan een paar 1000 jaar achter ons ligt. Dat hij een rol speelde en speelt in europese midwinterfeesten ter bezwering van de angst over het voorbestaan met de daar aan verbonden vruchtbaarheids riten. O zo interessant. Kijk naar het youtube filmpje van 15 minuten van AJ Scheer: zwarte sinterklazen.

  J tuin

  Liked by 1 persoon

 3. Deze bizarre aanval op ons Hollandse culturele erfgoed versterkt de polarisatie en werkt discriminatie in de hand. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de privileges van andere culturen het volgende doelwit worden. Binnen een democratie is het de meerderheid die beslist, dit is een ongenuanceerd minderheidsbesluit en een zwaktebod. Dat kan en mag niet!

  Daarom Rechtdoor!

  Liked by 1 persoon

 4. SYLVANA SIMONS ga AUB terug naar het land waar je voorouders vandaan komen en laat ons gewoon lekker onze feesten houden zoals wij als kind en onze ouders die toen kind waren gewend. Dit moet echt ophouden om onze normen en waarden proberen te veranderen,zoals JOHAN DERKSEN al zei je zal wel zo trots als een AAPJE zijn dat je dit veroorzaakt heb.

  Like

 5. Helemaal mee eens. Echter, sommige ontwikkelingen hou je niet tegen. Dit is er een van. De Zwarte Piet zoals wij die kenden zal langzaamaan verdwijnen, simpelweg omdat steeds meer mensen en organisaties zwichten voor de druk en instemmen met een verandering. Heeft alles te maken met onze cultuur en onze beschaving. De Nederlanders hebben de laatste 60 jaar alleen maar oog gehad voor materialistische zaken. Werken werken werken voor zoveel mogelijk centjes en geen tijd meer voor kinderen. Een Nederlands ouderpaar krijgt tegenwoordig gemiddeld nog niet eens 2 kinderen! Bij de allochtone medelanders zijn dat er heeeel wat meer. Dit is pas het begin van de ondergang van de Nederlandse cultuur. Wen er maar alvast aan want het is onomkeerbaar! Ik heb gelukkig nog wat ouderwetse Sinterklaasintochten op dvd met echte Zwarte Pieten. Die zal ik koesteren!

  Liked by 1 persoon

 6. Even een kleine verbetering.
  De “Mauretaan” is bij ons al sinds de Romeinse tijd bekend.
  (St. Maarten was er één)
  En ook de Visigothen, Vikingen, Franken en Iberische volken waren met onze donkere medemens bekend.
  Balthasar is ook altijd al een Abbesijn geweest.
  Er is nooit -niet contact- tussen Afrika en Europa geweest.

  Liked by 1 persoon

 7. Wat een gelul voor,wat een commerciële draak is geworden.Wat maakt men van een eenvoudig kinderfeest dat nu uitgegroeid is tot een vies politiek misbruik.Bij mij is hij nooit geweest de lieve Sint.Al is het voor veel kinderen een mooi feest.Omdat ik arm was ,hoeft het niet te verdwijnen.Bij mijn kinderen kwam hij wel.Maar wel op de traditionele manier zoals het bedoeld was.Negeer aub dat rascistische gelul.En laat het een kinderfeest.

  Liked by 1 persoon

 8. Als we nou eens op facebook zetten welke winkels het zijn kunnen we daar allemaal aan mee doen. Degene die tegen zijn hebben vaak een uitkering en hebben toch niks te besteden. Zo willen de winkels straks graag hun werkende klanten terug

  Liked by 1 persoon

 9. De kindervrienden bij uitstek, witte Sint en zwarte Piet. Een mooier voorbeeld kun je kinderen niet geven. Zwarte Piet moet verdwijnen omdat hij zwart is….. Wie discrimineert wie eigenlijk? Het is allemaal te belachelijk voor woorden.

  Liked by 1 persoon

 10. Ik zeg tegen al die genen die tegen zwartepiet is dan rot je maar op waar je van Daan komt, en ik wil tegen heel Nederland zeggen als er geen zwarte pieten zijn blijft dan lekker thuis, en kijk ook niet naar de tv als er veeg pieten zijn .

  Liked by 1 persoon

 11. Vorig jaar regenboogpieten. Nu weer de veegpiet.ppppffff mensen het gaat om een feestje voor de kinderen als ze een jaar zoet zijn geweest. En op die dag daarvoor beloond worden. Ik vind het helemaal nergens meer over gaan wat Den Haag door je strot probeerd te duwen. Ik voel me als nederlander gediscrimineerd in mijn eigen land. Let op mijn voorspelling geen 5 jaar duurt het en we mogen geen kerst meer vieren omdat het het feest van de ongelovige is.

  Like

 12. Volledig mee eens. Alleen omdat een dame van de VN zich hiermee gaat bemoeien.. alsof ze niets beters te doen hebben daar dan zich mengen in een traditioneel kinderfeest.. alsjeblieft!
  En dan een Jeroen Pauw die als jup zonder kinderen in zijn programma zijn links über sociale mening gaat geven, terwijl hij Halbte Zijlstra objectief hoort te interviewen..

  Like

 13. Volledig mee eens. Alleen omdat een dame van de VN zich hiermee gaat bemoeien.. alsof ze niets beters te doen hebben daar dan zich mengen in een traditioneel kinderfeest.. alsjeblieft!
  En dan een Jeroen Pauw die als jup zonder kinderen in zijn programma zijn links über sociale mening gaat geven, terwijl hij Halbte Zijlstra objectief hoort te interviewen..

  Like

 14. Ik hoop er eindelijk eens een einde komt aan die ophef. Eigenlijk zouden ze blij moeten zijn dat we zwarte pieten zo massaal verwelkomen in ons land omdat het zo’n grote kindervrienden zijn. Ik zou het als compliment beschouwen, maar nee, zij voelen zich gediscrimineerd. Ik begrijp het allemaal niet, maar ik ben dan ook maar een eenvoudige burger die trots is op ons land en ons feest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s