Wat een treurnis in het aloude Amsterdam. Nadat ik er donderdag op mijn blog al op wees hoe de Haagse burgemeester Van Aartsen de intocht dreigt te verpesten door roetveegpieten voor te schrijven in navolging van het Sinterklaasjournaal – dat geen enkele competentie of intellectueel eigendom bezit in deze materie – is het nu raak in Amsterdam: burgemeester Eberhard van der Laan schrijft dwingend 75% roetveegpieten voor en wil vanaf volgend jaar zelfs helemaal een einde maken aan de traditionele Zwarte Piet.

Het leidde tot een juichreactie op Twitter van het radicaal-linkse Amsterdamse (maar uit het oosten des lands afkomstige) raadslid van GroenLinks Rutger Groot Wassink, een doorgewinterde stalinistische activist die zijn hand niet omdraait voor al dan niet verkapte oproepen tot geweld, zoals we onlangs mochten meemaken bij een Pegida demonstratie in de hoofdstad.

schermafdruk-2016-10-15-07-53-52

Eenheidsworst
Voor mij als tiende generatie Amsterdammer (inmiddels vertrokken) met een bijzondere band met de Sinterklaasintocht door mijn familiegeschiedenis, is het pijnlijk om te zien hoe een prachtige traditie om zeep wordt geholpen door een paar doldwaze, rancuneuze actievoerders in nauwe samenwerking met regenteske burgemeesters zoals Van der Laan of Van Aartsen.

In Amsterdam gaat het al jaren bergafwaarts met de Sinterklaasintocht, ook met de toeschouwersaantallen trouwens, want bij de 750.000 tot 800.000 toeschouwers die mijn grootvader haalde bij de intochten van de jaren vijftig komt men al lang niet meer in de buurt.

Misschien was het al een veeg teken dat jaren geleden het kruis van de bisschoppelijke mijter werd gesloopt, want een verwijzing naar het christelijke verleden zou wel eens aanstootgevend kunnen zijn voor sommige groepen. Herman Vuijsje schreef daar al in 2008 een mooi en profetisch stuk over in het Parool: als de elite op die manier met de eigen tradities omgaat, blijft alleen een flauwe eenheidsworst over.

 

mijterjeroenenopa
Rechts mijn grootvader, links de huidige Amsterdamse Sint Jeroen Krabbé. Het bisschoppelijke kruis is van de mijter gesloopt.

PvdA-burgemeesters
Het is treurig om te zien hoe een PvdA-burgemeester als Eberhard van der Laan nu met dwingend en regentesk optreden in de achterkamertjes het laatste beetje magie dat er nog was bij de intocht kapot probeert te maken en daarbij een grote minachting toont voor zowel de bevolking als de vele vrijwilligers die de Sinterklaasintocht tot een festijn maken.

In 2014 leidde dit eigenmachtig optreden van Van der Laan tot het vertrek van de Amsterdamse hoofdpieten en organisatoren Frans van Konijnenburg en Bram Graafland, die als vrijwilligers 23 jaar het grootste deel van hun vrije tijd opofferden om voor een prachtige intocht te zorgen.

Frans en Bram schreven hier toen een klemmend maar ook ontroerend stuk over in de Volkskrant, Zwarte Piet zijn was een droom maar nu stoppen we ermee, waarbij vooral  de dubieuze rol opvalt die PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan speelt achter de schermen. In hun artikel stond o.a. dit:
schermafdruk-2016-10-14-13-02-36

Het is wrang om te bedenken dat juist een PvdA-burgemeester de Amsterdamse intocht in de jaren vijftig tot zo’n nationaal groot festijn heeft gemaakt: dat was Arnold Jan d’Ailly

opa-ailly
Burg. d’Ailly links naast Sint, rechts koningin Juliana, 1954

De arme, maar keihard werkende Nederlandse bevolking van de jaren vijftig had een nationaal symbool als de Sinterklaasintocht hard nodig. Terwijl de in 1952 overleden, sociaal bewogen Amsterdamse huisarts Maurits “Maupie” de Hartogh de man was die in de jaren dertig de geestelijke vader was van dit festijn zoals mijn grootvader in 1972 uiteenzette in een artikel,  waarbij “Maupie” geen ander doel had dan de hoofdstad te verlevendigen en de jeugd een onbezorgde dag te bezorgen, was het te danken aan burgemeester d’Ailly dat de Amsterdamse intocht vanaf 1952 een grootscheeps karakter kreeg.

Dat had misschien ook te maken met de opkomst van de televisie (1952 eerste televisieintocht), maar vooral met de aanwezigheid van koningin Juliana en de prinsesjes Marijke en Margriet bij de jaargangen 1952, 1953 en 1954. D’Ailly had uitstekende connecties met het Koninklijk Huis en mede door deze briljante PR-vondst gingen de toeschouwersaantallen rap omhoog, van ca. 250.000 in 1950 naar 750.000 / 800.000 in de jaren 1952 en verder.

We zien dat duidelijk bij de intocht van 1952, de eerste waarbij de koningin aanwezig was. Het betreffende Polygoon filmpje is in het begin wat donker, maar het prachtige geluid (vooral het gezang!) vergoedt veel.

Het is wrang om te bedenken dat juist een PvdA-burgemeester in de persoon van Eberhard van der Laan een prachtige traditie versmalt tot een politiek-correcte aangelegenheid waarbij iedere magie verloren gaat, aangezien er alleen maar voor de kleintjes herkenbare “roetveegpieten” meelopen, zodat het hele sprookje bij voorbaat al in duigen valt.

Ik ben het roerend eens met de voormalige hoofdpieten Bram Graafland en Frans van Konijnenburg: de discussie over racisme en uitsluiting in onze maatschappij mag zeker gevoerd worden, maar niet over de rug van één van de mooiste Nederlandse tradities en dierbaar kinderfeest.

Politieke druk nodig tegen dolle burgemeesters
De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat de politiek – althans het zinnige deel daarvan – doet om dit regenteske optreden van de dolle burgemeesters van Amsterdam en Den Haag aan de kaak te stellen. Martin Bosma van de PVV heeft zich al geroerd, maar waar blijven de VVD, CDA, SGP en CU, VNL en andere partijen met gezond verstand en gevoel voor de Nederlandse traditie?

Misschien kan dit een mooi punt zijn voor de nieuwe kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Jacques Monasch; een man die het contact met de bevolking wil herstellen, een bevolking die zich nog altijd in overgrote meerderheid uitspreekt vóór het behoud van Zwarte Piet, waarbij we ons uiteraard moeten hoeden voor enige vorm van raciale stereotypering.

Jacques Monasch zou daarmee aan kunnen sluiten bij een mooie traditie van PvdA-burgemeesters in de hoofdstad zoals Arnold Jan d’Ailly of Wim Polak, die wél oog hadden voor de waarde van deze prachtige traditie.

Tot slot heb ik zelf al vaker aangegeven in mijn artikelen dat een mogelijke “oplossingsrichting” is gelegen is het verminderen in het aantal Zwarte Pieten bij de intocht en deze vervangen door andere figuren, wat eigenlijk een teruggrijpen op de traditie is want in de tijd van mijn grootvader liepen er meer herauten, hellebaardiers en Spaanse edelen rond dan Zwarte Pieten. Maar de magische kern van het kinderfeest is en blijft nu eenmaal Zwarte Piet: zonder hem gaat het niet.

 

 

De foto bovenaan dit artikel is van Ada Nieuwendijk

 

 

Advertenties

14 gedachtes over “Intocht Amsterdam: verziekt door de politiek

  1. Hallo ik heb een zoon van 5jaar die vraag waar om zwarte weg moet of verander. Die grote mensen maken die tegen zijn en de burgemeester maken het feest stuk. Toen zei ik jonge als papa een juffrouw in een kringetje zet en daarmee kinderen in de kring.dan zeg de juf 1 zin aan de eerste kind en zei verteld het aan een andere kind.tot dat het weer bij de juf komt.dan vraag de juf wie heb de zin omgedraaid of gelogen. Dat de kinderen zeggen dat hebben we niet gedaan.oke zeg de juf.dus de mensen willen horen wat ze horen.. zwarte piet is niet racistische dat denken de mensen.mijn zoon vind het niet leuk hij wil zwarte piet.

   Like

   1. Ik zou hem een foto tonen van Quinsy Gario en Sylvana Simons en zeggen, DAAR ligt het aan, vuile smerige achterlijke buitenlandse racisten met vieze grote bekken, en als je later groot bent kan je er zelf achteraan want deze zieke, ranzige figuren verdienen het te worden UITGEZET voor deze misdaad tegen onze lieve zwarte Piet.

    Like

 1. Ik vind t erg dat onze burgemeesters en ministers niet voor ons nederlands volks maar voor mensen die van buiten af hier zijn komen wonen en ons land dwingt om onze cultuur aan hun aan te passen en de polletiek daar aan mee doet

  Like

 2. Waarom moeten onze tradities verdwijnen en moeten wij nieuwe tradities zoals suikerfeest omarmen,ik heb begrepen dat nieuwkomers zich hier moeten aanpassen ,maar het gaat andersom wij moeten ons aanpassen!!in wat voor een waanzinnig land leven we momenteel..Beste regering help ik wil mijn Nederland met onze tradities weer Terug!!!

  Like

 3. dan hoop ik ook dat de suikerfeest of andere tradities van buitenlandse komaf worden afgeschaft want als de burgemeester van Amsterdam dit zo wil moet hij ook andere feest verbieden of aanpassen

  Like

 4. Zullen we dan ook maar het achterhaalde erfelijke koningsschap afschaffen zodat mensen met een andere etnische achtergrond gekozen kunnen worden?

  Like

 5. Ik vind die het top punt van idioten. Mag ik er ff op wijzen dat in Suriname gewoon sinterklaas feest met zwarte piet wordt gevierd. Dat de Surinaamse zwarte piet ook zwart gesminkt wordt .mag ik ff zeggen dat dit ook gebeurt op de Nederlandse Antillen. Hoe belachelijk is dit .langzamerhand hebben niet Nederlanders roots het hier voor het zeggen..schandalige .in dit land behoren ze te acepteren zo als het hier gaat .Ik zou zeggen papa en mama tijdens de intocht lekker allemaal als zwarte gaan .en mijn late opmerkingen .hoge heren net deze uitspraken .jullie veroorzaken discriminatie EN haat naar doelgroepen. Nu word het misschien tijd dat we het kwaku festival gaan verbieden .voel me gediscrimineerd

  Like

  1. Wij Nederlanders worden gediscrimineerd door alle politici alleen de PVV is voor de echte zwarte piet. Wij Nederlanders worden gewoon gedwongen om ons aan te passen aan alle geloven uit het buitenland en aan hun feesten. Als Ras echte Nederlander weiger ik hier aan mee te werken. Als ik Sinterklaas en zwarte Piet laat komen voor mijn kinderen wil ik de originele zwarte Piet en er bij hebben en anders geen

   Like

 6. We kunnen hoog of laag springen maar er zijn onderdehand meer buitenlandse stemmen dan nederlandse stemmen binnen te halen. En dan nog de domme grootbekken en daar zwichten onze slappe politici dan voor.
  Zo gaat Nederland met zijn normen, waarden en tradities dus helemaal naar de kloten.
  Het is tijd voor een grote schoonmaak waardoor nederland weer Nederland wordt.
  Maar wie durft te begingen.
  Degenen die het durven mogen zich voor de ” rechtbank ” verantwoorden.

  Like

 7. Stoppen met deze onzin!!! Het oer Hollandse feest moet gewoon blijven bestaan, inclusief ZWARTE PIET!!!Gisteren met een Surinaamse vrouw gesproken,die vertelde dat in haar land Sinterklaas gevierd word met zwarte Piet!!! Ze maken zich zelfs nog zwarter, zo mooi zei ze!!! Geen racisme, maakte ze extra duidelijk! Allemaal aandachttrekkers , die dit roepen! Dus houden dit prachtige feest, voor onze kinderen! We hebben er een mooi lied over gemaakt! Dat zegt precies zoals het zit!!! PIETERBAASLIED!!! Te bekijken op YouTube, onder de naam, Kees de Jonge, “de zingende buschauffeur”!!! Laten we de strijd aangaan, om ons mooie en gezellige feest te behouden!!! Wij gaan ervoor!!! Wie doet met ons mee?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s