Het is verkiezingstijd dus wordt er volop gespind door de politieke partijen. De VVD zet in op Mark Rutte, die we overal zien verschijnen met zijn optimistische boodschap: ik wil de volgende stap zetten met Nederland. De PvdA houdt het kruit droog omdat daar nog enige onzekerheid is of deze partij met Samsom de strijd aangaat of misschien toch met Asscher of Aboutaleb, de twee A’s.

Rekenmeesters
De rekenmeesters van het kabinet, aangevoerd door Jeroen Dijsselbloem, hebben hun werk zorgvuldig gedaan. Na het zuur van drie jaar lastenverzwaringen van totaal zo’n 15 miljard euro volgt nu – hoe toevallig, vlak voor de verkiezingen – het zoet.

Er is vijf miljard vrij gemaakt voor lastenverlichting en met veel gereken en geplus krijgt iedereen zo’n beetje een procentje erbij. De politieke toppers van de coalitie waren dan ook not amused toen bleek dat de zorgpremie meer omhoog gaat dan verwacht: weg is het procentje verbetering alweer voor veel Nederlanders.

Kanttekeningen bij de groei
Intussen zingt het kabinet hosanna, want de economie groeit weer in Nederland en de “crisis is voorbij”, zo roepen zij in koor. Over beide valt het één en ander te zeggen.

Syp Wynia heeft al aangetoond dat de groei van 2,3% waar het kabinet over juicht, in feite neerkomt op een magere 1,3%.
schermafdruk-2016-10-13-09-09-19

Dat is erg mager zeker als we in aanmerking nemen dat de economie in een herstelperiode zit na een ongekend lange dip, dat er volop monetair gestimuleerd wordt door de ECB, dat de olieprijs relatief laag is en dat er weer eens een kunstmatige bubbel geblazen is in de Nederlandse huizenmarkt waardoor de binnenlandse bestedingen aangejaagd worden.

Dit zou te denken moeten geven over hoe we er werkelijk voorstaan in Nederland, na 14 jaar euro (giraal / monetair al 17 jaar).

Pro en contra van de euro
Wat betreft de kretologie van “de crisis is voorbij”, dergelijke ruttiaanse juichtaal staat in schril contrast met de uitspraken van mensen die er iets objectiever naar kijken, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz die het einde van de eurozone voorspelt, mogelijk te beginnen met Italië waar binnenkort een cruciaal referendum plaatsvindt over hervormingen en waar de eurosceptische Vijf Sterren beweging van Beppe Grillo op winst staat in alle peilingen.

De werking van de euro is nu eenmaal zo dat economisch en bedrijfsmatig gesproken Zuid-Europa daar meer last van heeft dan Noord-Europa omdat de centrale (laag gehouden) ECB-wisselkoers gunstig is voor Noord-Europese bedrijven en ongustig voor de (in het algemeen minder productieve) Zuid-Europese bedrijven, in ieder geval voor wat betreft de intra-europese handel.

Daardoor is het waarschijnlijker dat de eurozone zal scheuren langs de zuidkant en niet langs de noordkant, zoals ik al vaker heb gesteld.

Ook al is de euro in zekere zin gunstig voor het exporterend Nederlands en Duits bedrijfsleven, toch is het ook voor ons niet een eenzijdig juichverhaal. Zo is de introductie van de euro in Nederland gegaan ten koste van de koopkracht en hebben spaarders en gepensioneerden er steeds meer last van door de extreem lage rentestand.

Verder zien we een verschuiving waarbij de toch al lage economische groei in Europa steeds meer verdwijnt in de zakken van het internationale bedrijfsleven en niet in die van de burgers of het MKB.

Jezelf rijk rekenen
Daar de ogen voor sluiten en jezelf rijk rekenen zoals het kabinet doet, is wel het domste wat je kunt doen. Kennelijk rekent het kabinet erop dat de meeste kiezers niet alleen een slecht geheugen hebben, maar ook de neiging hebben om veel te rooskleurig naar de toekomst te kijken.

Daarbij komt plotsklaps een meevaller van 2,7 miljard euro uit de Brusselse lucht vallen bleek gisteren, op basis van een EU-berekeningsmethode die niemand schijnt te snappen. Koren op de molen van Rutte, Samsom en Dijsselbloem natuurlijk.

Zo laten velen zich welwillig in slaap sussen. Ondergetekende denkt daar radicaal anders over en vindt dat we ons beter kunnen voorbeiden op het einde van de eurozone, in ieder geval in de huidige vorm, en wellicht beter er bijtijds uit kunnen stappen. Dat laatste zou wel eens heel goed kunnen uitpakken voor Nederland, zo tonen de Nexit-berekeningen van het bureau Capital Economics aan.

Schermafdruk 2016-10-13 09.24.52.png

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Slaap zacht: iedereen een procentje erbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s