Mijn ergernis werd gisteren weer eens gewekt door de Haagse burgemeester en opperwegkijker Jozias van Aartsen. De binnenkort vertrekkende burgervader heeft bedacht dat de invulling van de Zwarte Piet figuur bij de intocht in Den Haag in navolging dient te geschieden van het Sinterklaasjournaal op de televisie, zo vernamen wij gisteren via Omroep West.

Welnu, op de eerste plaats is het niet de Haagse burgemeester die bepaalt welke Pieten Sinterklaas meeneemt naar de daken of bij de intocht. Op de tweede plaats, heeft het Sinterklaasjournaal, waar één regisseur (in feite een overheidsambtenaar) de gang van zaken bepaalt, daar eveneens niets over te zeggen.

Ik heb daarom nieuws voor Jozias van Aartsen: de intellectuele eigendomsrechten van het Sinterklaasfeest en ook van de intocht(en) die door heel Nederland uitgevoerd worden liggen niet bij hem, ook niet bij het Sinterklaasjournaal, maar bij de burgers van Nederland.

De rol van het ICA
In eerdere blogs heb ik uiteengezet dat de Sinterklaas intochten al eeuwenlang plaatsvinden door heel Nederland. Het idee van een groots opgezette Sinterklaas intocht in Amsterdam, wat tot begin jaren zestig ook werd gezien als de landelijke intocht, is in 1934 bedacht en afkomstig van het Amsterdamse burger initiatief comité ICA, dat onder leiding stond van de Amsterdamse huisarts en politicus (éénmanspartij) Dr. Maurits (Maupie) de Hartogh.

intocht 1950 maupie paint
Foto 1950 met Maupie de Hartogh (linksboven) en mijn opa als Sint

Mijn grootvader, die de rol van Sinterklaas speelde van 1950 tot en met 1962 en die in 1952 de eerste televisiesinterklaas was, zat in 1934 als jonge, maatschappelijk actieve dierenarts al in het ICA en heeft dus uit de eerste hand meegemaakt hoe één en ander in zijn werk ging. In 1972, toen het ICA 40 jaar bestond, heeft mijn grootvader daar een artikel over geschreven voor het tijdschrift Ons Amsterdam dat ik letterlijk heb overgenomen op mijn blog, zie hier.

NTS neemt de landelijke intocht over
De verontwaardiging in ICA-kringen was dan ook groot toen de NTS in 1964 het concept van de nationale intocht kaapte, met stoomboot en al.

De nationale of landelijke intocht was tot dan toe in Amsterdam gesitueerd; zo stond het immers in het boek uit 1850 van Jan Schenkman waarop men zich baseerde. Mijn opa was dan ook tot op hoge leeftijd erg verontwaardigd over deze daad van “usurpatie” door de staatsomroep.

Protesten in de media in 1964, zie afbeelding hieronder, haalden niets uit. De NTS, later NOS geheten, had het idee van de nationale intocht en alles wat daaromheen gebeurde gekaapt en heeft dit in de loop der jaren weten uit te bouwen tot een grote kijkcijferhit, inclusief het aan de intocht gekoppelde Sinterklaasjournaal.

ica2
Een krantenbericht uit 1964

Belangrijk is dat we bedenken dat de staatsomroep dit festijn in 1964 heeft ingepikt tegen de wens in van het comité ICA dat er in 1934 mee is begonnen, waardoor er geen sprake kan zijn van enig intellectueel eigendom met betrekking tot de intocht of het Sinterklaasfeest bij NTS/NOS/tegenwoordig NTR.

Het is dan ook niet degene die toevallig regisseur is van het Sinterklaasjournaal die eventjes kan bepalen hoe wij, burgers van Nederland, Sinterklaas moeten vieren, zoals de verdwaasde Haagse burgervader Van Aartsen schijnt te denken. Daarover gaan nog steeds de burgers van Nederland.

Zolang een overgrote meerderheid van 80% (onderzoek EenVandaag, december 2015) van de Nederlanders het feest wil vieren op de traditionele manier, dus met een échte Zwarte Piet, hoort dat zo te geschieden. Uiteraard moeten wij ons hoeden voor ongewenste stereotypering zoals domme of krompratende Pieten, maar daar wordt gelukkig al decennia goed op gelet.

Tenslotte, om weer even bij te komen van al het onzinnige gekrakeel over Zwarte Piet, hier nog even de intocht van 1954 om van te genieten. Met koningin Juliana, de prinsesjes Marijke en Margriet en ook de eerste secretaris-generaal van de VN, Trygve Lie. Dat waren nog eens tijden!

Advertenties

7 gedachtes over “Sinterklaasjournaal bepaalt niet inzake Sint & Piet

 1. Een feest zoals de vierders hebben willen, naar eigen beleving. Erg leuk om de gezichten van het filmpje te vergelijken met de afgelopen intocht, exact hetzelfde. En zo ga ik het dit jaar ook weer lekker doen met hulp van m’n pieten.

  Like

 2. Geweldig Jan om feitelijk weer te geven waar het om gaat bij het sinterklaasfeest.

  Helaas heeft de politiek dit feest kapot gemaakt omdat er een andere agenda is, een agenda waar de Nederlandse bevolking weinig of geen invloed op mag hebben.

  Het is een grote schande die onvergeeflijk is.

  Liked by 1 persoon

 3. Wordt er niet heel veel kapot gemaakt door de zogenaamde intellectuele “deskundigen”, die het nodig hebben om alleen maar hun stem te laten horen, dan hoor je er ook bij. En dan maakt het voor hen niet meer uit of het nou voor of tegen iets is. Dom gezwets en ondoordachte argumenten bepalen dan hun standpunt. En als er maar genoeg geschreeuwd wordt, krijgt een minderheid helaas (bijna) altijd gelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s