Het valt me al een tijdje op: sommige posities die vroeger door links werden vertegenwoordigd zijn nu het domein van rechts. Maar er is nog iets vreemders aan de hand: de posities van partijen die door de media steevast als “extreem-rechts” worden gelabeld zoals bijvoorbeeld het Front National van Marine Le Pen, behelsen standpunten van wat nog niet zo lang geleden het politieke midden was.

Dit is het gevolg van globalisatie en het opgaan van de natiestaten in de EU, maar ook van het historische gegeven dat de instituties nu over het algemeen in het bezit zijn van linkse of progressieve mensen (de generatie van 1968 en daarna) terwijl vijftig jaar geleden de instituties nog in het bezit waren van de behoudende burgerij.

Laat me dit toelichten met een voorbeeld. Vijftig jaar geleden was de progressieve liberaal Hans van Mierlo, die een duidelijke voorkeur had voor regeren met de PvdA, de man die via de media het land in vuur en vlam zette met zijn pleidooi voor meer directe vormen van democratie. Nu, vijftig jaar later, zien we dat het de rechtse denker Thierry Baudet is die met een soortgelijk verhaal de politieke arena bestormt. In hoeverre Baudet net zo succesvol zal zijn als destijds Van Mierlo moet uiteraard nog blijken.

Baudet1
Rechtse Baudet opvolger van progressieve Van Mierlo?

Dit is allemaal logisch: de instituties, de elite van de politieke partijen die de dienst uitmaakten en zelfs grote delen van de media werden in 1966 nog gedomineerd door de conservatieve burgerij. Vandaag de dag zijn instituties en media vrijwel allemaal links; de ooit burgerlijk-liberale krant NRC Handelsblad vertoont zelfs extreem-linkse tendensen. Het is daarom logisch dat een conservatieve denker als Baudet zijn heil zoekt in meer inspraak voor het volk; net zoals het vijftig jaar geleden logisch was dat de progressief Van Mierlo dat deed.

Umwertung aller Werte
We leven dus weer in een tijd van Umwertung aller Werte net zoals dat vijftig jaar geleden het geval was, maar dan in omgekeerde richting. Zo zien we bijvoorbeeld dat PvdA’ers of mensen van die politieke bloedgroep  het lage belastingtarief voor expats verdedigen (“want anders gaan de multinationals er misschien vandoor”)  terwijl PVV’ers die als rechts gelden vinden dat dit geld beter besteed kan worden aan een verlaging van het eigen risico van de ziektekostenverzekering.

“Extreem-rechts” is het nieuwe midden
Een zelfde soort omdraaiing zien we bij partijen die steevast in de media betiteld worden als “extreem-rechts”, zoals het Franse Front National (FN). Deze partij verzet zich tegen het adagium van de EU-elite zoals dat treffend wordt verwoord door Wim van Rooy in zijn boek Waarover niet wordt gesproken:

De geloofspunten van het dolle Europa zijn de volgende: de EU is de oplossing voor alles, migratie en multiculturalisme zijn, ondanks alle counterfacts, verrijkend, en islam – wat tot nader order “onderwerping” betekent – is in de EU-perceptie de religie van de vrede.

Wat zijn nu de standpunten die een partij als FN daar tegenover stelt? Op de eerste plaats willen ze weer een land met nationale grenzen, een vlag zonder EU-sterren, geen Europese bemoeienis met hun wetgevingsproces, een eigen munt, een eigen industriebeleid en een eigen immigratiebeleid zonder bemoeienis van Brussel.

Allemaal punten die een halve eeuw geleden de normaalste zaak van de wereld waren: iemand als president De Gaulle of zijn opvolger Pompidou zou er niet van opgekeken hebben. Pas tijdens president Giscard d’Estaing en de Duitse bondskanselier Helmuth Schmidt is voorzichtig begonnen met het delen van soevereiniteit op Europees niveau, met het Verdrag van Maastricht uit 1992 is dat proces in een stroomversnelling geraakt.

Nu vindt FN, net als de PVV, dat massa-immigratie uit niet-westerse landen maar even stop moet worden gezet omdat we nog een hoop problemen van de afgelopen decennia op moeten lossen, om het eufemistisch te stellen. Hoe een De Gaulle of een Pompidou daar tegenaan zou hebben gekeken weten we niet, maar verder is het grootste deel van het FN- programma  dus een mainstream propositie van het politieke midden, als je bedenkt hoe mensen er een paar decennia geleden tegenaan zouden hebben gekeken in Frankrijk. Het politieke midden bestond daar toen uit gaullisten, christen-democraten en een enkele liberaal. Zelfs de socialisten waren destijds veel meer nationaal ingesteld dan nu het geval is.

sarko
Sarkozy imiteert Marine Le Pen

Het is dan ook enigszins ironisch dat we nu zien dat door het falen van het EU/massa-immigratie beleid politici van het midden of van traditioneel rechts zoals de Franse presidentskandidaat Sarkozy de meer nationaal gerichte oplossingen van FN – die zij tot voor kort brandmerkten als zijnde “extreem-rechts” – bijna één-op-één overnemen. Zo wil Sarkozy bijvoorbeeld het recht op familiehereniging van immigranten beperken.

Hieruit blijkt ook dat nationale, “populistische” partijen als PVV en FN in feite geen extreem-rechtse partijen zijn, al heeft FN wel een zekere historie op dat vlak. Vandaar ook dat ik het woord extreem-rechts in dit stuk tussen aanhalingstekens plaats. Het echte extreem-rechts bestaat nog wel, maar is marginaal (bijv. NVU in Nederland of de NPD in Duitsland)

Zo zien we dat door globalisatie, massa-immigratie en EU alles anders is geworden en dat de oude indeling van links en rechts, maar ook (vermeend) extreem-rechts en extreem-links, nog maar ten dele van toepassing is waarbij we op een aantal punten verwarrende omdraaiingen zien.

Wat door de MSM wordt aangeduid als ‘extreem-rechts’ en wat ik een beweging tot herstel van de natiestaat noem is dus het nieuwe politieke midden, terwijl het oude politieke midden van de gevestigde partijen niet meer bestaat: zij hebben zich permanent ondergeschikt gemaakt aan de EU-ideologie.

Advertenties

4 gedachtes over ““Extreem-rechts” is het nieuwe politieke midden

 1. Over immigratie van buiten de EU behoort FN (en misschien ook wel PVV) tot de middenpartijen. Echter in andere standpunten is Marine le Pen wel degelijk extreem rechts, zoals de natiestaten (zonder de mogelijkheid van toch wél ‘vrij’ handelsverkeer) én slechts eigen valuta. Dat is het paard achter de wagen spannen. Ik denk dat zij daarmee een brug te ver gaat. Wel zag ik een keer een mooie tweet van Jan dat het heel eenvoudig is elektronisch per grens te controleren op personen. Dat wil ik een keer graag onderbouwd zien. NL heeft natuurlijk alle baat bij vrij handelsverkeer en eenvoudige controle van personen binnen de EU.

  Like

  1. Dank voor je reactie, Hans. Mijn punt is als je goed kijkt wat FN precies wil mbt vrijhandel, zoals eigen industrie stimuleren of in sommige gevallen beschermen middels hogere tarieven voor producten uit lage lonen landen, dat enkele decennia geleden volstrekt normaal was in Frankrijk. Jij weet ook nog wel dat iedereen daar in een Franse auto reed of Gauloises rookte en dat was niet zonder reden 😉
   Ook landen als China en India voeren een dergelijk beleid van eigen industrie steunen en zijn er succesvol mee, maar van de EU mag het niet meer in Europa.
   Daar kun je voor of tegen zijn; maar mijn punt is vooral dat het gek is om iets “extreem-rechts” te noemen terwijl het 30 jaar geleden nog staand beleid was.

   Like

 2. Het FN heeft “een historie” op dat vlak? Le Pen is steeds loyaal geweest aan de fascistische partijlijn, totdat dit haar toegang tot de macht in de weg stond, waarop ze niet aarzelde haar eigen vader onder de bus te gooien.
  Om ook maar enigszins geloofwaardig te zijn had ze van meet af aan buiten het FN en los van haar vader een eigen politieke partij moeten oprichten, of had ze zich moeten aansluiten bij Chevènement of De Villiers.
  Le Pens koerswijziging naar het midden is net zo gemeend als het populistische geslalom van Sarkozy. En ondertussen is het FN zelf geen steek veranderd: http://www.marianne.net/agora-au-fn-antisemitisme-continue-100231592.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s