Van onze speciale verslaggever

In oostelijk Zuid-Afrika is een rel ontstaan nadat een kinderombudsman aldaar een rapport uitbracht over het trauma van 40 Nederlandse expat-kinderen. Met deze kinderen was indringend gesproken in verband met een eeuwenoud ritueel van de lokale bevolking waarmee zij grote moeite hebben volgens hun ouders. Bij dit ritueel verven jongemannen van de Xhosa gemeenschap hun gezichten wit bij een soort volwassenheidsrite.

De expat-kinderen waren naar de lokale kinderombudsman (die een vrouw bleek te zijn) gebracht op initiatief van klagende ouders, allen werkzaam bij Nederlandse multinationals. Het ritueel waarbij jongemannen het gelaat wit verven is hen al jaren een doorn in het oog. Zij worden gesteund door verschillende VN-rapportages die het eeuwenoude gebruik discriminerend en kwetsend noemen voor mensen met een witte huidskleur. Het zou ook associaties oproepen aan het als slaaf houden van blanken in de middeleeuwen, aldus het VN-comité.

Na het afnemen van de interviews riep de kinderombudsman de Zuid-Afrikaanse bevolking op het wit verven van het gelaat voortaan achterwege te laten zodat de expat-kinderen zich niet meer gediscrimineerd hoeven te voelen vanwege hun blanke huidskleur. Over eventuele alternatieven wilde zij zich niet uitlaten.

africa4

Inmiddels is grote beroering ontstaan in Zuid-Afrika. Ruim 70% van de bevolking vindt dat de traditie gehandhaafd moet worden zoals die is inclusief het wit verven van het gelaat. Ze wijzen op de eeuwenoude geschiedenis van dit ritueel binnen de Xhosa gemeenschap. Ook Nelson Mandela zou op die manier ooit tot man gewijd zijn.

Een Nederlandse cineast die het wit schilderen van het gezicht door Afrikaanse jongemannen een schandalige vorm van racisme noemt en erg kwetsend voor blanke kinderen, heeft in het Afrikaanse land een indringende documentaire gemaakt die binnenkort bij CNN vertoond zal worden. De cineast heeft al toelichting gegeven in verschillende talkshows in Zuid-Afrika en hoopt door sensibilisering van de publieke opinie snel verandering te bewerkstelligen.

(dit bericht kregen wij door van persbureau Flauwekul BV)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s