De politieke partij VNL die onder het leiderschap van Jan Roos nogal wat heilige huisjes omver gooit (van korten op de Bijstand tot legaliseren van de wietteelt) wil stoppen met de financiering van staatswege van het Bijzonder Onderwijs in ons land. De facto betekent dit dat de meeste christelijke en joodse (en ja ook islamitische) scholen hun deuren zullen moeten sluiten of omgeturnd moeten worden tot Openbaar Onderwijs. Wat vinden we hiervan?

Pacificatie
In Nederland hebben we een systeem van Bijzonder Onderwijs en Openbaar Onderwijs sinds 1917, als gevolg van de zogeheten Pacificatie.  Bijna een eeuw geleden is dit tot stand gekomen door uitruil van het algemeen kiesrecht (verlangen van links) en de financiering van het confessioneel onderwijs (verlangen van rechts). Voor de goede orde, de politieke links/rechts indeling destijds was tussen confessionelen (rechts) enerzijds  en liberalen en socialisten (links) anderzijds. Zo zaten de partijen toen ook fysiek in het parlement.

Tot op de dag van vandaag functioneert het Bijzonder Onderwijs op christelijke basis prima. Christelijke scholen hebben ook een grote aantrekkingskracht op niet-gelovigen en zelfs op moslims. Zelf heb ik, als agnost, ook de bewuste keuze gemaakt om onze kinderen op een christelijke lagere school te plaatsen. Het ging ons hierbij vooral om het bijbrengen van een stukje levensbeschouwelijke achtergrond. Zelf heb ik ook op een christelijke lagere school gezeten en daar bepaald geen trauma aan overgehouden, integendeel.

Pim Fortuyn
pimDeze discussie is in de tijd van de opkomst van Pim Fortuyn ook al gevoerd. Fortuyn, zelf Rooms-Katholiek opgevoed, wilde islamitisch onderwijs verbieden omdat het in zijn ogen op gespannen voet stond met de westerse geëmancipeerde samenleving. Het christelijk onderwijs wilde hij juist behouden en niet inperken, omdat het geseculariseerd is. Zijn eigen schooltijd bij de paters Augustijnen beschreef Pim Fortuyn als aangenaam en liefdevol.

Bij de discussies over het VNL-voorstel op Twitter wordt veelal het argument aangehaald dat we om juridische en wettelijke redenen nu eenmaal geen onderscheid mogen maken. Ook hier klinkt een Fortuyn-echo; Pim vond juist dat we wél onderscheid moeten maken.

Volgens de voorstanders van de lijn-Jan Roos moet het prima functionerende christelijke en joodse onderwijs maar de bietenbrug op omdat we nu eenmaal een systeem hebben van gelijke monniken en gelijke kappen.

Behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet
Welnu, zo ver ben ik nog lang niet. Want in al die befaamde Grondwetsartikelen over gelijkberechtiging van geloof en levensovertuiging en wat dies meer zij, staat steeds erbij: behoudens ieders verantwoordelijkheid  voor de wet. Zo zien we dat in Nederland het nazisme als levensovertuiging of ideologie gewoon verboden is, zowel inhoudelijk als qua symboliek (hakenkruizen e.d.).

wimNu is de gelijkstelling nazisme/islam mij te grofmazig, maar het lijkt me wel tijd ons af te vragen in hoeverre de islam, bestaande uit koran en hadith en inclusief sharia– en jihad jurisprudentie eigenlijk wel in zijn geheel toegestaan kan worden conform de Nederlandse wet cq. grondwet.

Net als de meeste Nederlanders heb ik me daar nooit enorm in verdiept maar dat moet ik toch maar eens gaan doen. Weliswaar met frisse tegenzin, maar nood breekt wet. Zo staat dankzij een twittervriend Wim van Rooy’s boek Waarover men niet spreekt bovenaan mijn leeslijstje.

Dit onderwerp zal dus nog vervolgd worden in mijn blogs. In ieder geval is op dit moment mijn stelling dat het de facto afschaffen (door het niet meer van staatswege te financieren) van het prima functionerende christelijke en joodse onderwijs in Nederland, voor mij een brug te ver is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s