De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, is al lang niet meer de hoeder van prijs- en inflatiestabiliteit die hij zou moeten zijn. Draghi heeft zich een politieke rol aangemeten en is daar nog trots op ook. De Italiaan acteert vol zelfvertrouwen als één van de vijf presidenten van de EU. Het gekke is: niemand schijnt zich daar nog druk over te maken.

Zo konden we gisteren de volgende uitspraak  (bron: The Telegraph) optekenen uit de mond van Draghi:

“The European Union will grind to a halt in a mire of ever-worsening unpopularity if it fails to tackle inequality, tighten external borders and co-ordinate defence policies”.

Kortom, de ECB-president hield een onversneden betoog voor nivellering op Europese schaal. Ongehoord voor onze Nederlandse begrippen; het is alsof je Klaas Knot in een interview zou horen pleiten voor een gezellig nivelleringsfeestje.

Het verzoek van Draghi is dus of wij (burgers van de noordelijke landen) even de portemonnee willen trekken, want de one-size-fits-all euro werkt helaas niet.

Zo worden we in de EU geregeerd door vijf “presidenten”, te weten voorzitter Juncker van de Europese Commissie, EU-president Tusk, ECB-baas Draghi, Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en Europees Parlementsvoorzitter Schulz. Eén ding hebben zij gemeenschappelijk: ze zijn niet direct gekozen door het Europese volk, maar ze gedragen zich met een keizerlijke allure.

five-presidents
De vijf “presidenten”.

Mario Draghi is er nog trots op ook. Zo nam hij in 2015 breed lachend uit handen van ex-bondskanselier Gerhard Schröder, de European prize for political culture  in ontvangst.

Draghi
2015: Draghi krijgt European prize for political culture

Een Europese centrale bank president die zich publiekelijk laat huldigen voor zijn politieke optreden! Niets is te gek in deze EU. Hoe lang gaan we nog door met deze schertsvertoning?

 

Advertenties

Een gedachte over “Mario Draghi, president van de EU

  1. Van vijf “presidenten” kan men slechts spreken in talen met een armere woordenschat dan de Nederlandse, waar men geen verschil maakt tussen president en voorzitter. En voorzitters regeren niet, die zitten slechts voor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s