Vandaag was een belangrijke dag voor de nabestaanden van de slachtoffers van MH17 door de presentatie van het  Joint Investigation Team (JIT). De conclusies logen er niet om: de herkomst van de raket (een Russische BUK raket) en de lanceerpositie werden bekend gemaakt. Ook werd aangegeven dat ca. honderd verdachten in beeld zijn.

De opluchting onder de nabestaanden was groot voor zover ik heb begrepen en dat is begrijpelijk. Bepaalde verslaggevers zoals Olaf Koens van RTL kraaiden openlijk victorie op Twitter en beschimpten collega’s als Wierd Duk of Joost Niemöller die er een andere visie op nahielden.

Nu heb ik altijd, net zoals de meeste mensen neem ik aan,  gedacht dat MH17 neergehaald is door een BUK, afgevuurd door de separatisten. De conclusies van de JIT zijn in die zin ook niet verrassend. De theorie van Joost Niemöller dat MH17 door een Oekraïens jachtvliegtuig werd neergehaald heb ik nooit geloofwaardig gevonden.

Wel heb ik me, net als bijvoorbeeld parlementariër Pieter Omtzigt, druk gemaakt over de geheimzinnigheid betreffende de radar- en satellietbeelden door zowel Rusland als Oekraine als de VS. Volgens Oekraïne en Rusland waren hun radarbeelden verdwenen, de VS stelden dat ze wel satellietbeelden hebben, maar vertikken die openbaar te maken.

Iets klopt er niet in dit hele verhaal. De bewijsvoering van JIT is in sterke mate afhankelijk van audio opnames van de geheime dienst van Oekraïne. Dat materiaal kan net zo goed vervalst zijn. Het victorie kraaien door Olaf Koens ligt er iets te dik bovenop. Wat vermoedelijk wél hard bewijs is, zijn de BUK deeltjes die gevonden zijn op vliegtuigdelen van MH17 en op de lichamen van de slachtoffers.

Hypothese
Vanavond bedacht ik een hypothese, die waarschijnlijk ook al door anderen is bedacht. Het is bekend dat er in die weken voor het neerhalen van MH17 militaire vliegtuigen van Oekraïne zijn neergehaald door de separatisten. Dat was ook de reden dat vervangend ambassadeur Gerrie Willems een paar dagen vóór het neerschieten van MH17 een memo stuurde naar Den Haag met de mededeling dat het luchtruim van Oekraïne niet veilig was. Een memo, waar niets mee is gedaan en dat de regering van Mark – onderste steen – Rutte lang onder de pet probeerde te houden.

Stel dat er op die donderdag 17 juli 2014 wel degelijk een Oekraïens militair vliegtuig in de lucht was, een vliegtuig dat bijvoorbeeld een paar kilometer achter MH17 vloog, misschien expres, om zo aan de raketten van de separatisten te ontkomen. De separatisten vuurden, maar raakten tot hun eigen ontzetting niet het Oekraïense vliegtuig, maar MH17.

Als het zo gegaan is, zou dat in principe niet de conclusies van het JIT vandaag ontkrachten of weerleggen. Het zou wel het gedrag van Oekraïne, de goede vriend van de VS en Nederland, in een ander daglicht stellen. Want dan hebben zij óók onverantwoordelijk gehandeld door MH17 een route boven oorlogsgebied te laten vliegen in plaats van meer zuidelijk, zoals gebruikelijk is. Een uit de hand gelopen krijgslist?

Het is maar een hypothese uit de losse pols. Het zou wel de geheimzinningheid verklaren van alle betrokken partijen, de eindeloze politieke spelletjes, het plotseling verdwijnen van de radarbeelden van zowel Oekraïne als Rusland en het niet vrij willen geven van de satellietbeelden door de VS. Omdat ze, in deze hypothese althans, allemaal iets te verbergen hebben.

De Russen, omdat de radar- en satellietbeelden duidelijk zouden maken dat MH17 werd neergehaald door een BUK raket uit gebied van de separatisten.
Oekraïne, omdat duidelijk zou worden dat zij een verkeersvliegtuig onverantwoordelijk dicht bij hun eigen militaire vliegtuig lieten vliegen, notabene boven oorlogsgebied.
Amerika, omdat hun satellietbeelden de geliefkoosde partner Oekraïne in zijn hemd zou zetten.

Het is maar een hypothese, ik heb er geen verstand van en nog geen 1% gelezen van wat er allemaal te lezen is over #MH17. Misschien is wat ik suggereer compleet onmogelijk.

Toch is er iets aan de hand. Ja, MH17 zal echt wel neergehaald zijn door een Russische BUK en die BUK zal ook heus wel afgevuurd zijn door pro-Russische separatisten. Maar er speelt naar mijn gevoel ook iets anders, iets waardoor Oekraïne en de VS redenen hebben om belangrijke informatie achter te houden en Nederland daar kennelijk niet om vroeg, ook niet nadat ze de satellietbeelden vertrouwelijk mochten bekijken van de Amerikanen. Dat vind ik vreemd. Waarom zie je vrijwillig af van cruciaal bewijsmateriaal in zo’n belangrijke zaak?

Het hele zaakje stinkt. Het stinkt naar politiek. En dat is triest want het gaat om tenslotte om onschuldige mensen die zijn gestorven, waaronder een kleine tweehonderd Nederlanders.

 

Advertenties

4 gedachtes over “MH17: een hypothese

 1. Het is simpeler; er hoefde helemaal geen Oekraiens vliegtuig te zijn dat zich verschool. Het is eerder genoemd, zo’n Buk hoort in een batallion met een Tar en een Telar wagen ( wiki, heine ahnung) , radarunits die ook hoogtes snelheid en transmissies oppikken. Ze hadden ws cockpitgeluiden opgepikt of andere kenmerken- is nogal een verschilletje tussen een bomber en een joekel van een Boeing vol badgasten.. Die zaten er niet bij dus was het schieten op wat er bewoog. Er was kort ervoor nog een lijnvlucht langsgeweest, wij hadden pure pech. Het is dat de Russen geen rekening hielden met overvliegende lijnvluchten, als ze iets zagen was het in hun ogen sowieso de vijand. De afspraken over vliegen over oorlogsgebied zijn niet OK, of het beter is weet ik niet.
  Ik zeg Russen omdat separatisten etnisch Russen zijn, die overal de goede banen hadden. Alle oud USSR- landen hebben ze Of verjaagd ( begin jaren 90, google crime Tuva) Of ze zijn een minderheid die zich meer loyaal voelt aan Moskou. Een soort Sudetenduitsers. Poetin heeft ze ingezet bij alle separatistenoorlogen rondom Rusland. Zo houden de frozen conflicts de onafhankelijkheid van Rusland tegen, alleen het oostblok heeft zich na de bezetting in westerse armen geworpen voor bescherming. Wat toen een makkie leek met de Russen op hun rug, naief en idealistisch als we zijn. De Baltische staten en Polen zijn bevreesd voor de lange arm, spanningen zijn er al. We hebben geluk dat Poetin geen open oorlog zoekt, hij en Erdogan zijn wat doel betreft hetzelfde; ze willen geen landjepik maar wel hun oude glorie.

  Ik ben wel blij dat de oostblokkers bij de EU zitten ( ok, niet qua misdaad), omdat ze democratie niet verwaarlozen maar echt hun eigen bevolking op 1 zetten. Rutte is een EU-vazal, niets meer. Vooral Hongarije heeft onze ondergang in elk geval uitgesteld, en volgende week verwerpen ze die vluchtelingenverdeling per referendum. Polen is ook goed bezig met Tsjetsjenen buiten te houden. Dat is jihadvolk pur sang, Syrie zit vol. In Duitsland krijgt maar 5% asiel de rest is onuitzetbaar.’…
  Wat ze aan ons hebben weet ik niet, de Visegradlanden hebben alle reden om ons niet te vertrouwen. Polen is dan ook zelf aan het bewapenen tegen de Russen omdat we te traag zijn.Voor realpolitik moet je in het oosten zijn, nu maar hopen dat we de EU gaan ontmantelen.

  Ik dwaal wel erg af nu:)

  Like

 2. Goed dat u die oorlogssituatie erbij haalt. Want met dit onderzoek lijkt wel geprobeerd te worden de verantwoordelijkheid voor het negeren van de waarschuwing van de ambassadeur weg te poetsen.
  Alsof oorlog een partijtje dammen is.
  Om Rusland een schuld in de schoenen te schuiven die veel partijen goed uitkomt.
  Het vliegtuig had er gewoon niet mogen zijn.

  Like

 3. De Canadese OSVE onderzoeker Michael Bociurkiw was een van de eerstebullets westerlingen op de ramp plek. Letterlijk zegt hij: “Twee van de drie stukken van de romp (cockpit) zijn pokdalig (doorzeefd) met gaten. Het vliegtuig MH17, met mitrailleurvuur, door een ander vliegtuig uit de lucht is gehaald.” Op de vraag of hij overblijfselen van een raket had gezien, antwoordde hij: “Neen.” De Russen kwamen op 21 Juli met hun radargegevens, waarop op z’n minst één Oekraïens gevechtsvliegtuig zichtbaar was, 5km. uit de buurt van MH17.En de nabije dorpelingen hadden net voor de crash duidelijk een ander toestel gezien, vlak bij het passagiersvliegtuig, toen ze omhoog keken naar de ontploffingen in de lucht.En warom de koerswijziging stuurde het vliegtuig direct boven het Oost-Oekraïense conflictgebied,terwijl alle grote luchtvaartmaatschappijen geadviseerd waren niet te vliegen over dat gebied?…https://www.youtube.com/watch?v=fNMj-M-GDl0

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s