Tefal-Mark mag dan een hekel hebben aan visie, zijn beloftes breken alsof ze nooit gedaan zijn en bij EU-meetings als een schoothondje achter Angela Merkel aanhuppelen:  de resultaten van het kabinetsbeleid zijn op dit moment niet bepaald ongunstig. Sinds een jaar of twee neemt de koopkracht toe voor de meeste groepen en ook de werkgelegenheid trekt eindelijk aan, ondanks alle averechtse maatregelen van opper-ambtenaar Lodewijk Asscher.

Terwijl het kabinet Rutte-Asscher lange tijd bijzonder onpopulair was bij zowel rechts als links Nederland, lijkt Mark Rutte op het juiste moment aan een inhaalrace te zijn begonnen en stijgt aardig in de peilingen. Daarbij heeft hij op een slimme manier een deel van de PVV-retoriek overgenomen met zijn “pleurt op” opmerkingen over de Zaandamse tuigvloggers. Dit verbaal spierballenvertoon heeft weinig inhoud maar menigeen trapt er kennelijk toch weer in.

Het tij zit mee
Het kabinet Rutte  heeft het economische tij mee en scoort sinds een jaar of twee behoorlijke groeicijfers, zeker als je de rest van Europa in aanmerking neemt. Volgens critici heeft het harde bezuinigingsbeleid van het kabinet juist averechts gewerkt, maar volgens het aloude VVD-principe van begrotingsdiscipline is de betrouwbaarheid van de Nederlandse staat toegenomen en nu het bedrijfsleven weer op gang komt begint het vliegwiel toch te draaien.

Borstklopperij
De miljoenennota die traditioneel is uitgelekt staat dan ook vol van de borstklopperij. Volgens het kabinet is het te danken aan hun eigen structurele hervormingen dat de economische groei nu aantrekt net als de huizenmarkt en er bovendien iets van koopkrachtherstel is, hoewel vrij minimaal.

Nu is er op de eerste plaats het één en ander aan te merken op die groeicijfers en op de tweede plaats spelen ook externe factoren een rol. De koers van de euro is historisch laag, de rente staat op een dieptepunt en de ECB pompt maandelijks 80 miljard euro in het financiële systeem om tijd te kopen voor de structureel achter gebleven Zuid-Europese landen. Ook de lage olieprijs is gunstig voor het exporterend Nederlands bedrijfsleven (lagere productiekosten).

In de slipstream van Duitsland
ruttemerkel1Zoals de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Stiglitz afgelopen week opmerkte in het FD speelt Nederland het slim door zowel economisch als politiek in de slipstream van Duitsland te opereren.

Volgens Stiglitz is de euro met name voor Zuid-Europa onhoudbaar omdat deze voor de minder competitieve landen leidt tot massa-werkloosheid en oplopende begrotingstekorten. Hij verwijt Duitsland en in hun kielzog Nederland dat zij deze realiteit miskennen en onmogelijke eisen stellen aan Zuid-Europa met hun harde hervormingskoers.

Het opgelegde EU-recept van lage begrotingstekorten en beperkte staatsschulden heeft de ongelijkheid tussen én binnen landen vergroot en politieke solidariteit ernstig geschaad, meent Stiglitz.

Dat zou wel eens kunnen kloppen en we zagen dan ook op de EU-Top in Bratislava dat de EU in drie delen uiteen dreigt te vallen: Centraal- en Oost-Europa die niet willen meedoen met Merkel’s soepele asielbeleid, Zuid-Europa dat meer ruimte wil voor overheidstekorten en investeringen en West-Europa, dat vasthoudt aan de Duitse hervormings- en bezuinigingskoers.

Dat kan niet lang goed gaan en de kruik gaat net zo lang te water totdat deze barst, maar de vraag is of dat op korte termijn zal gebeuren of bijvoorbeeld pas in de loop van 2017 of 2018 of zelfs 2019. Tot het zover is en zolang er geen majeure financiële crisis losbarst zal het Nederlandse bedrijfsleven omdat wij een relatief competitief land zijn, profiteren van de lage euro wisselkoers en dito lage rente. Dat die lage rente dan weer ten koste gaat van spaarders en gepensioneerden, is een pijn die Rutte en de VVD-top ingecalculeerd zullen hebben.

Spekkoper Rutte
Ik schrijf het niet met plezier maar als Rutte erin slaagt om de huidige economische groei, werkgelegenheidstoename en lichte groei van de koopkracht met behulp van alle kunstmatige ECB-stimuli vol te houden tot maart 2017, zal hij waarschijnlijk spekkoper zijn bij de verkiezingen.

rutte-pvv
PVV-retoriek

Voor partijen die voor een langetermijn oplossing kiezen zoals de PVV die terug wil naar de soevereine natiestaat met eigen munt en eigen grenzen zal het moeilijk worden bij de verkiezingen van maart 2017, zeker nu de VVD zo slim is een deel van de PVV-retoriek gewoon over te nemen.

De meeste mensen zijn nu eenmaal behoudend en niet geneigd tot drastische besluiten zoals een #Nexit, zeker zolang het economische tij nog redelijk mee zit.

De verwachting is eerder dat de eurozone zal afbrokkelen aan de zuidzijde als de bevolking daar de harde EU-hervormingskoers niet meer pikt. We moeten ons realiseren dat landen als Griekenland of Italië nog altijd een 10% tot 30% achterlopen qua productiviteit ten opzichte van Noord-Europa. Waar ze vroeger hun lage wisselkoers konden inzetten om dit verschil goed te maken, kan dit in de muntunie alleen nog door de lonen te verlagen (interne devaluatie).  De Zuid-Europese pijn is dus nog lang niet geleden, maar die pijn wordt verzacht door de pijnstillers van Dokter Draghi.

Mark Rutte overziet het spel, hij is geen ziener of visionair, maar met het hem kenmerkende optimisme en enthousiasme heeft hij de afgelopen jaren een ijzersterk netwerk opgebouwd in binnen- en buitenland. Degene die hem wil verslaan bij de verkiezingen van maart 2017 zal van goeden huize moeten komen, zeker als er voor die tijd geen externe schok plaatsvindt in de vorm van een financiële crisis of een onverhoopte grote aanslag of serie aanslagen in Nederland.

Vooralsnog staat Mark Rutte hoog genoteerd bij de bookmakers.

Advertenties

Een gedachte over “Is Mark Rutte straks toch weer iedereen te slim af?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s