Het begon zo mooi. De christelijk-marxistisch opgevoede bondskanselier Angela Merkel en de socialistische ambtenaar François Hollande hadden het vanaf 2012, toen Hollande was gekozen als president van Frankrijk, een tijd lang samen voor het zeggen in de EU. Bij ontmoetingen werd er heel wat afgeknuffeld door de twee bewindslieden die samen de as van de EU vormen. Maar sinds enige tijd lijkt de liefde bekoeld.

merkelhollandeHoe is dat zo gekomen en zal het ooit nog goed komen tussen de twee tortelduifjes? Dat ze het in eerste instantie goed konden vinden, is begrijpelijk. Onder leiding van Angela Merkel en met behulp van haar imago als nuchtere machtspolitica, is het CDU – tot afgrijzen van zusterpartij CSU – een linkse partij geworden.

Het is niet voor niets dat er nu een alternatief rechts van CDU/CSU opdoemt in de vorm van AfD, als gevolg van het Willkommensbeleid van Merkel.

Hollande was in 2012 de kandidaat van de hoop in Frankrijk, maar heeft zijn aanhangers teleurgesteld en heeft nauwelijks nog aanhang in eigen land.

Hollande is een ambtenaar gebleken die grossierde in valse beloftes en nauwelijks in staat was hervormingen door te voeren. Dat laatste is overigens een oude kwaal in Frankrijk; ook rechtse presidenten lukt het niet te hervormen als gevolg van de macht van de vakbonden en de opstandige mentaliteit van de bevolking. Zie mijn blog uit 2014: Hervormingen in Frankrijk? Mais non!

Terwijl Hollande in eigen land dus faalt op alle fronten, inclusief de bestrijding van terreur die in Frankrijk erger is dan in welk land dan ook in de EU (met uitzondering misschien van België) trekt de man graag een grote broek aan in Brussel. Zo heeft hij allerlei socialistische dromen van een Europese investerings- en begrotingsunie.

Ook ten tijde van het Griekse drama met Tsipras en Varoufakis bemoeide Hollande zich volop met de gang van zaken in Brussel en zorgde ervoor  dat Griekenland in de eurozone bleef; rekening te betalen door Noord-Europa.

September 2015: de breuk
Angela Merkel kwam meteen onder druk in de publieke opinie als gevolg van haar besluit in september 2015 om de grenzen open te stellen voor asielzoekers uit veilige derde landen, vergezeld van haar Willkommens-lokroep die resoneerde door het gehele Midden-Oosten en tot diep in Afrika.

Merkel deed in eerste instantie een beroep op vriend François om een deel van de asielzoekers over te nemen. Maar Hollande, die in eigen huis steeds meer onder druk staat door de opkomst van Marine Le Pen, gaf dit keer geen thuis.

merkelhollande-phone

Vervolgens besloot Angela andere wegen te bewandelen en liet haar naaste adviseurs contact leggen met de sultan van de Bosporus, niemand minder dan Recep Erdoğan. In het diepste geheim werd wat later de EU-Turkije deal zou heten uitonderhandeld door Merkel’s vertrouwelingen en Erdoğan.

Voor de buitenwereld werd de eer opgestreken door ijdeltuit Frans Timmermans, die zich gretig voor deze bijrol liet strikken. En zo werd op 17 en 18 maart jl. te Brussel de EU-Turkije deal beklonken: Turkije houdt de asielzoekers tegen in ruil voor financiële steun, visumvrij verkeer met de EU en versneld lidmaatschap.

Een deal die door de post-coup ontwikkelingen in Turkije al weer onder druk staat, maar dat terzijde. In ieder geval was duidelijk bij die top dat de ijdele Hollande zich gepasseerd voelde door de opbloeiende liefde tussen Angela en de Turken: hij stond erbij met een nors gezicht alsof hij zijn laatste oortje versnoept had.

Hollande EU
Een sikkeneurige Hollande tijdens de EU-Turkije deal in maart.

Komt het nog goed tussen Angela en François ?
Het is de vraag of het nog goed komt tussen Merkel en Hollande. De Duitse bondskanselier weet dat de Fransman bijna is uitgeregeerd en nul kans heeft op een herverkiezing. Omgekeerd zal Hollande niets doen om Merkel nog de helpende hand toe te steken nu zij zwaar onder druk staat vanwege haar Willkommensbeleid, niet alleen in eigen land maar ook in de EU.

Mijn inschatting is dat de liefde definitief bekoeld is en niet meer tot leven zal komen.

merkel-slaapt-2Het zou dus wel eens spannend kunnen worden bij de Europese top in Bratislava van 16 september, waarbij het EU-herverdelingsplan van asielzoekers van Timmerfrans c.s. – maar eigenlijk van Merkel – op tafel ligt. Mijn verwachting is dat Hollande weinig of niets zal doen om Merkel te hulp te schieten.

De bondskanselier staat er dus alleen voor in Bratislava, met uitzondering van die ene loyale vriend uit Den Haag: Markos Ruttos. Want die ziet nog wel een toekomst voor zichzelf in Brussel.

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “De bekoelde liefde van Angela en François

  1. Alles waar, en de laatste zin is fascinerend. Als Rutte weer MP wordt, dan kan hij, neem ik aan, niet naar Brussel want het zou wel heel bar zijn als een zittend premier zijn post inruilt voor een betere (tenzij hij de Bos/Eurlings motivatie gebruikt dat hij meer tijd wil om een gezinnetje te stichten…..ha).
    Waarschijnlijk is dus pas Brussel in zicht als hij geen MP wordt, maar dan zit Timmermans hem in de weg (twee van zulke “zwaargewichten” uit NL naast elkaar in de EU kan natuurlijk niet, zelfs voor een van de grootste netto betalers). Dus Timmermans zal dan wel CvdK gaan worden, in Limburg of zo, en diners gaan aflopen.

    Wat Merkel betreft: die lijkt haar zinnen al lang verloren te hebben. Het is verbijsterend dat de duitse pers haar de hand nog zo boven het hoofd houdt, en allerlei incidenten in het land, tesamen met de politie, onder het tafelkleed probeert te schuiven. Het lijkt alsof men, in samenwerking met de amerikanen, de aandacht van de problematiek probeert af te wenden door steeds meer te wijzen op een zgn. veel groter gevaar, uit het oosten. Met die strategie zouden de europese gezichten meer op een lijn zijn, (niets bindt zo goed als een gemeenschappelijke vijand), zou de navo gered zijn en zou het militair-industriele complex voorlopig weer kunnen blijven leveren. Een levensgevaarlijke ontwikkeling die Merkel vooralsnog niet af lijkt te willen wijzen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s