In mijn blog gisteren heb ik de islam standpunten van de PVV doorgenomen. In mijn analyse stelde ik dat deze standpunten iets gematigd zouden kunnen worden, zonder de fermheid in het algemeen op te geven. Een totaalverbod op de koran en het sluiten van alle moskeeën lijkt zowel voor de publieke opinie als voor andere partijen een stap te ver en de PVV dreigt hiermee in een isolement te raken.

Met een iets gematigder koers is voor de PVV veel winst te behalen. Op het eind van mijn stuk riep ik de vraag op: hoe zinvol is regeren in Nederland, zolang we nog in de EU zitten? Bij deze een poging tot een antwoord.

Eerst nog een kort woord ter verduidelijking: met een matiging in de zin van enige ruimte laten voor beleving van de islam als religie in Nederland, dus niet voor de politieke islam, bedoel ik niet dat er nu weer allerlei water in de integratie-wijn gedaan moet worden.

De standpunten moeten helder blijven: stop de massa-immigratie, verban alle vormen van radicale islam, zet radicalen en criminelen uit en leg veel strengere eisen op bij de integratie in Nederland, waaronder ook het dragen van normale kleding in scholen of andere publieke plaatsen. Asielopvang alleen nog maar in eigen regio en een zeer selectief immigratiesysteem.

Doen we dit niet, dan kan het Nederland zoals wij dit kenden uit onze jeugd als verloren worden beschouwd. Misschien is het al te laat.

Bemoeienis van de EU met ons immigratiebeleid
Zoals de PVV heeft ervaren in de periode 2010 – 2012 toen zij gedoogpartner was in het kabinet VVD – CDA –PVV is de bemoeienis van de EU met ons immigratiebeleid groot en er is daarom op dit vlak weinig bereikt in die periode.

In dit kabinet was CDA’er Gerd Leers minister zonder portefeuille van Immigratie, Integratie en Asiel. Ik heb wel eens gelezen dat Geert Wilders in die tijd vrijwel dagelijks telefonisch overleg had met Leers om de immigratie te beperken (denk aan strengere inkomenstoetsen bij familiehereniging, minder asielzoekers toelaten etc.) en dat Leers in de meeste gevallen nul op het rekest moest verkopen, want de EU

Deze ervaring zal Wilders gesterkt hebben in zijn overtuiging dat Nederland de EU moet verlaten om weer soeverein te zijn, niet alleen monetair en financieel maar ook wat betreft immigratiebeleid.

Nog geen meerderheid voor Nexit
Helaas is er bij lange na geen parlementaire meerderheid voor een Nexit in Nederland aangezien de PVV de enige partij is die daarvoor pleit. Zelfs VNL draait op dit punt, willen EU hervormen richting EEG met een neuro en zeuro muntunie. In mijn ogen geen oplossing voor het monetaire probleem.

De Nexit lijkt mij dus in de huidige omstandigheden een zeer nastrevenswaardig doel en het is volkomen terecht dat de PVV dit hoog op het verlanglijstje heeft staan. Maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze situatie voor maart 2017 zal veranderen, tenzij er een majeure financiële crisis uitbreekt of grote aanslagen plaatsvinden in Nederland.

De vraag is nu, wat gaat de PVV doen als zij de grootste partij wordt in maart 2017 met bijvoorbeeld 40 zetels in het parlement. De partij zou dan in theorie een sociaal-rechtse coalitie kunnen vormen (PVV-VVD-SP-VijftigPlus). Maar ook deze coalitie zal dus gebonden zijn aan de regels van de EU. Hoe kan een zelfde teleurstellende ervaring als 2010 – 2012 voorkomen worden?

Het voorbeeld van Viktor Orbán
Ik ben van mening dat Hongarije en in bredere zin de V4 Visegrad landen een interessante case zijn. Zoals bekend is Hongarije gewoon EU-lid maar heeft onder premier Orbán een eigen koers gekozen wat betreft immigratie- en asielbeleid.

Orbán bouwde een muur om de grens beter te bewaken en weigert tot nu toe de door Brussel opgelegde asielzoekerquota regeling. In oktober zal Orbán daar een referendum over houden in Hongarije dat hij ongetwijfeld zal winnen.

Op de EU-top in Bratislava van 16 september a.s. zal een hard gevecht worden geleverd tussen de V4 gesteund door aantal andere landen enerzijds en Duitsland en de Europese Commissie anderzijds. De laatsten willen een verplichte EU-verdeling van asielzoekers doorzetten, de V4 landen (maar ook andere landen) voelen daar helemaal niets voor.

Mijn verwachting is dat de emoties hoog zullen oplaaien en dat compromisdokter Angela Merkel, de informele bazin van de EU, uiteindelijk de V4 ruimte zal geven om hun eigen immigratiebeleid te bepalen om zodoende een Oost-West breuk in de EU te voorkomen.

Mocht deze voorspelling uitkomen dan hebben we een interessante casus. Want in de EU is het immers gelijke monniken,  gelijke kappen. Als de V4 landen hun eigen immigratiebeleid mogen bepalen, waarom Nederland niet? Daar ligt dan een gouden kans voor de PVV in 2017.

De Hongaarse optie
Als de PVV in 2017 de grootste partij wordt bij de verkiezingen maar er geen meerderheid is om de EU te verlaten, zou het dus een strategische optie kunnen zijn om ondanks EU-lidmaatschap van Nederland deel te nemen in c.q. leiding te geven aan een kabinet, dat zwaar zal inzetten op een streng (eigen) immigratie en integratiebeleid en dat asielopvang alleen nog maar in de eigen regio zal toestaan en daarmee het voorbeeld van Hongarije zal volgen.

Leuke bijkomstigheid in dit scenario is dat toekomstig premier Wilders een Hongaarse vrouw heeft.

Asielopvang alleen nog maar in eigen regio is een oude wens van de VVD trouwens, dus de liberalen kunnen hiertegen geen bezwaar hebben (Bolkestein 1994, Azmani 2015). Waar het aan ontbreekt bij de VVD zijn stevige knieën; daarvoor hebben we de PVV dus nodig.

Wel zijn er enkele voorwaarden te bedenken wil dit scenario enige kans hebben:

  1. De PVV moet de grootste partij worden met een grote afstand op de anderen
  2. De PVV moet zelf deelnemen aan de regering (anders geen grip, leert 2010-2012)
  3. De PVV moet zelf de portefeuilles met betrekking tot immigratie, integratie en asiel claimen

Dit lijkt mij een interessant scenario om over na te denken.

Maar wat dan met de euro, zal de oplettende lezer vragen. Welnu, als Nederland ophoudt de transferunie te financieren zal die vanzelf wel ophouden te bestaan, op enig moment. Zoals Frits Bolkestein ooit zei in een interview met Adjiedj Bakas:

De euro zal vanzelf in mist opgaan

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s