In 1967 schreef de Franse denker Guy Debord een boek getiteld “La société du spectacle”, in het Nederlands “De spektakelmaatschappij”. Hierin betoogt Debord dat de westerse consumptiemaatschappij geleidelijk overheerst zal worden door een vorm van mediatisering waarbij het imago, de verschijningsvorm, belangrijker is dan de inhoud.

societe spec 2

 

Daarnaast had Guy Debord kritiek op links (sociaaldemocraten en communisten) die in zijn ogen teveel vasthielden aan het systeem van vertegenwoordigende democratie. Debord, die in 1994 zelfmoord pleegde, pleitte voor radicale vormen van directe democratie en lijkt daarmee een denker te zijn geweest die goed aansluit op het huidige tijdsgewricht, zie UKIP of de Italiaanse Vijfsterrenbeweging en hun nadruk op directe democratie.

 

Sylvana
Ook in Nederland zien we een mediatisering van de politiek. Er zijn genoeg hardwerkende parlementariërs met kennis van zaken, maar als ze niet mediageniek zijn hoor je nooit van ze. Daarentegen zien we iemand als de min of meer uitgerangeerde ex-VJ Sylvana Simons het hoogste woord voeren in allerlei talkshows, hoewel zij nog nooit door iemand gekozen is en nul politieke ervaring heeft.
sylvana
Ook gisteravond weer mocht Sylvana haar opwachting maken in talkshow Pauw. Ik heb het maar aan mij voorbij laten gaan want ik vind het dubieus dat ongekozen figuren bovenmatig veel aandacht krijgen van onze staatsmedia, maar begreep van mijn tijdlijn op Twitter dat het arme kind zich weer in alle bochten wrong om haar nieuwe meesters Kuzu en Oztürk te behagen. Daarbij werd zij kennelijk in verdediging genomen door presentator Jeroen Pauw tegen de goed van de tongriem gesneden Wilfred Genee, een vrolijke man die ik wel eens mee heb mogen maken bij een etentje.

VNL en Jan Roos
De politieke partij Voor Nederland, opgericht door de twee voormalige PVV-kamerleden Bontes en Van Klaveren en waar ik nog enige tijd lid van ben geweest, heeft gekozen  voor een mediagenieke lijsttrekker, GeenStijl (voorheen PowNed) verslaggever Jan Roos die landelijke bekendheid verwierf als voorvechter van het referendum over het EU-Associatieverdrag met Oekraïne.

roos

Jan Roos kunnen we net als Nigel Farage van UKIP of Beppe Grillo van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging zien als een voorvechter van radicale vormen van directe democratie. Of Roos ook een voorstander is van de klassiek-liberale filosofie van VNL moeten we nog zien, in het verleden is daar in ieder geval weinig van gebleken.

Opvallend is dat de voorstander van directe democratie Jan Roos zich liet benoemen tot lijsttrekker van VNL  zonder dat de leden van deze partij werden geraadpleegd of een keuze hadden uit meerdere kandidaten, wat bij gevestigde partijen als CDA, VVD of PvdA tegenwoordig wél het geval is. Dat lijkt tegenstrijdig.

Nadat Roos in een ultrakort filmpje al liet weten dat hij de nieuwe “fractievoorzitter” is van VNL (merkwaardig voor iemand die helemaal niet in het parlement zit) kondigde hij in een interview in de Telegraaf dat hij nu de baas is bij VNL.

Letterlijk zei Roos het volgende:

Vanaf nu ben ik de baas. Ik ben the leader of the pack. En dat betekent dat ik ook de lijnen uitzet. En dat ik zeg wat belangrijk voor ons is en wat we moeten gaan doen.

Dat lijkt me even slikken voor de twee hardwerkende, degelijke parlementariërs Louis Bontes en Joram van Klaveren die dus vanaf deze week hun instructies krijgen van hun nieuwe baas annex “fractievoorzitter” Jan Roos.

Ik vermoed dat Roos zal gaan afwijken van de klassiek-liberale agenda van VNL (daar is maar een beperkt electoraat voor in Nederland) en het accent zal leggen op zijn boodschap van directe democratie waarmee hij ook de massa wist te mobiliseren bij het Oekraïne referendum. We kunnen niet uitsluiten dat de goedgebekte Jan Roos door zijn aanwezigheid in de media daarmee enkele zetels zal scoren.

Dat de principes van directe democratie bij het aan de leiding komen van de partij VNL door Jan Roos al helemaal niet werden nageleefd – niemand had wat te kiezen – illustreert de stelling van Guy Debord. In de spektakelmaatschappij gaat het niet over de inhoud, het gaat erom hoe je overkomt. Mensen die daar goed in zijn, de zogenaamde Bekende Nederlanders, vormen steeds meer een aparte kaste die zich ver verheven voelt boven het normale voetvolk.

Advertenties

3 gedachtes over “Sylvana Simons en Jan Roos: de mediatisering van de politiek

  1. Eens Hans, Jan Roos zal in ieder geval leven in de brouwerij brengen in de debatten, zeker tussen de kleine partijen onderling. Debat Roos met Jesse Klaver, Sylvana Simons etc. lijkt me leuk.
   Kritiekpuntje is dat de BN’ers moeten oppassen dat ze zichzelf niet boven de regels verheven achten.
   Zie ook wat ik schreef over directe democratie: VNL is een ledenpartij maar daar merken we weinig van…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s