In zijn blogs voor OpinieZ geeft Rutger van de Noort interessant, kritisch en goed onderbouwd commentaar op de verschillende partijprogramma’s. Lees bijvoorbeeld die over D66: Radicaal elitair proza voor ambtenaren . Ook over het één A4 programma van de PVV, Nederland weer van ons, kraakte Rutger een paar kritische noten

De kritiek van Rutger op het PVV programma komt er kort gezegd op neer dat het één A4 programma van de PVV weliswaar communicatief een meesterzet is maar dat de substantie ontbreekt om de centrumrechtse kiezer die uitgekeken is op de middenpartijen (dat zijn tegenwoordig bijna alle partijen) te overtuigen. Ik denk dat Rutger een punt heeft dus ik ga hier niet proberen zijn stelling te weerleggen, eerder om een richting aan te geven hoe dit beter zou kunnen.

Voor ik daarmee begin een kort woord over enkele punten die eruit springen in het PVV programma, ook wat betreft media aandacht: een verbod op moskeeën, op islamitische scholen en op de Koran. Ooit zei een analist bij Nieuwsuur (ik ben even kwijt wie) over het verschil in benadering wat betreft islam tussen Marine Le Pen en Geert Wilders het volgende: Marine Le Pen is politieker, Wilders is authentieker.

Een juiste uitspraak. Ik denk dat Geert Wilders authentiek en eerlijk is over zijn afkeer van en verzet tegen de islam. Zoals hij zes jaar geleden in NRC uitlegde roept hij de moslims op zichzelf te bevrijden. Aan de andere kant lijkt de benadering van Marine Le Pen, die islamisme / radicale islam wil verbieden en massa-immigratie wil stopzetten maar ruimte laat voor een gematigde beleving van de islam op Frans grondgebied politiek haalbaarder, ook met het oog op coalitievorming. Hier zal ik later nog op terugkomen.

Onderbouwing programma
Terug naar het onderwerp van dit blog: hoe geeft een partij een programma, ongeacht of het nou kort (prima) of lang (saai) is, meer substantie? Ik denk dat het ook in dit opzicht interessant is om te kijken naar het Front National (FN) van Marine Le Pen en Florian Philippot, die de afgelopen jaren veel stappen hebben gemaakt.

marine bleuMarine Le Pen heeft naast FN een aparte structuur, Rassemblement Bleu Marine geheten. In deze structuur zijn weer collectifs opgericht, dat zijn een soort werkgroepen. In deze werkgroepen participeren zowel partijleden als mensen uit het veld die niet politiek gebonden zijn of tot andere partijen behoren.

Zo zijn er werkgroepen voor milieu/ecologie (een speerpunt van FN), onderwijs, ondernemers, achterstandsbuurten problematiek, jongeren, etc. Als voorbeeld, zie hier een verslag in Le Point van de lancering door Marine Le Pen van een collectif voor de zorgsector. In deze werkgroep participeren artsen, chirurgen, verpleegsters, studenten, patiënten, etc. Doel is om het beste zorgstelsel ter wereld te scheppen tegen verantwoorde kosten.

Ik vind dit een uitstekende methodiek. In plaats van partijbobo’s in achterkamertjes ellenlange programma’s te laten schrijven die niemand leest, wordt er met mensen uit het veld (ook van buiten de partijpolitiek!) gewerkt om de voorstellen van de partij meer substantie te geven, en dit per sector.

Een aanpak die m.i zeker navolging verdient door Nederlandse partijen. Zodoende kunnen partijprogramma’s meer substantie krijgen maar blijven verankerd in de realiteit, in plaats van utopie te bedrijven (“gelijke kansen voor iedereen!”, “iedereen een vaste baan!” etc.)

Een jaar geleden schreef ik dit stuk over de crisis in het Nederlandse zorgstelsel en haalde daarin een zekere professor Robert Kreis aan die uiterst verstandige dingen schrijft over onze zorgsector en de sinds 2003 niet meer transparante financiering daarvan. Het is een willekeurig voorbeeld maar ook in Nederland zijn er dus deskundigen in het veld die zinnige ideeën hebben en een tegenwicht kunnen bieden tegen politici, die – als alcohol – vaak meer kapot maken dan ons lief is.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s