In mijn eerdere blog deze week De regionale fopspeen had ik het al aangehaald: de vier Visegrad landen in de EU (Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije) ook wel de V4 genoemd, werken momenteel hard aan een EU hervormingsvoorstel dat bij de EU-top in september te Bratislava gepresenteerd zal worden. Interessant genoeg om hier even bij stil te staan.

Hoewel we natuurlijk nog niet precies weten wat het hervormingsvoorstel inhoudt, kan uit de uitlatingen van de V4 regeringsleiders zoals hier weergegeven  wel het één en ander gedestilleerd worden.

De V4 willen meer bevoegdheden terugbrengen naar de nationale staten, met name wat het immigratiebeleid betreft. Ook willen ze de Europese Raad van regeringsleiders machtiger maken ten opzichte van de Europese Commissie van Juncker & Timmermans en het Europees Parlement.

Daar staat tegenover dat de V4 de militaire poot van de EU willen versterken, met name gericht op grensbewaking en internationale veiligheid. Overigens heb je daarvoor niet per se een EU-leger nodig, wat sommigen zowel binnen als buiten de V4 suggereren. Het kan ook in de vorm van een intensievere militaire samenwerking en verhoogde budgetten van Europese landen, binnen NATO verband.

Tenslotte geven de V4 aan dat zij bijzonder hechten aan de vier peilers van de EU: the free movement of goods, services, capital and people.

Hiermee komen we natuurlijk op een gevoelig thema. Eén van de redenen voor de Brexit is geweest dat een groot deel van de Britse bevolking zich overruled voelt door de sterke toestroom uit Oost-Europa. David Cameron had op dit punt wel concessies gekregen van de EU, met name op het vlak van sociale zekerheid (EU-migranten zouden langzamer rechten opbouwen) maar uiteindelijk heeft het Britse volk deze toezeggingen beoordeeld als onvoldoende en koos voor de Brexit.

Aan de andere kant zou het hervormingsvoorstel van de V4 tot een migratie compromis kunnen leiden: in ruil voor het in stand houden van de free movement of people in de EU zou er een gezamenlijk beleid kunnen komen om toegang van migranten van buiten de EU te bemoeilijken.

Dit zou kunnen als de EU als geheel radicaal kiest voor het model van opvang in de eigen regio, zoals in 2015 voorgesteld door VVD-kamerlid Malik Azmani (en in 1994 al door toenmalig VVD-fractieleider Frits Bolkestein).

Als een meerderheid van landen in de EU dit principe van asielopvang alleen nog maar in de eigen regio overeen komt en het ook afgedwongen wordt door een sterkere bescherming van de EU buitengrenzen (Australisch “Sovereign Borders” beleid) dan zou in ruil daarvoor the free movement of people binnen de EU gehandhaafd kunnen blijven. Op deze manier kan, lijkt mij, een splitsing van de EU in West en Oost voorkomen worden.

Of en in hoeverre migranten uit Oost-Europa toegang krijgen tot de sociale voorzieningen in welvaartsstaten in West-Europa is iets dat vervolgens onderhandeld kan worden, maar daarop bestaan ook nu al bepaalde beperkingen. Ook voor partijen die vinden dat Nederland uit de EU zou moeten stappen zoals de PVV kan dit wellicht een gedachte te zijn om te overwegen, in ieder geval zolang er nog geen parlementaire meerderheid is in Nederland om de EU ook daadwerkelijk te verlaten.

Door de EU conform de (vermoedelijke) plannen van de V4  te vrijwaren van ongecontroleerde toestroom van migranten van buiten de EU zoals uitgelokt en aangemoedigd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, kan in ieder geval erger worden voorkomen. Ook voor een Nederlandse coalitie vanaf 2017 met daarin waarschijnlijk de PVV kan dit het overwegen waard zijn.

Tenslotte denk ik dat het aannemen van deze voorstellen van de V4 de facto een einde zou maken aan het informele leiderschap in de EU van Angela Merkel. In mijn ogen een additioneel pluspunt.

Advertenties

2 gedachtes over “Het hervormingsvoorstel van de V4

 1. Beste Jan,

  Goed verhaal en mogelijkheid voor de toekomst.
  De Visegrad landen schijnen een realistischer kijk op zaken te hebben als de club in Brussel.
  Ik denk echter, dat het nog te vroeg is om een dergelijk voorstel te realiseren.
  De positie van Juncker en Merkel is nog te sterk.
  Zij doen wat ze willen en slechts een klein aantal EU-landen protesteert daartegen.
  De situatie in de EU moet verder escaleren, voordat zich een meerderheid vormt die zich van de Brusselse heerschappij wil bevrijden.
  Of de PVV inschikkelijk wil zijn in deze betwijfel ik.

  Ik zie uit naar je volgende blogs.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s