Vanochtend las ik de column van Hanina Arajai in het AD over de boerkini en die liet mij met nogal wat vragen achter, om het mild uit te drukken.

In het kort gezegd komt het betoog van Hanina hierop neer: de extremistische islamisten (IS e.d.) staan helemaal niet achter de boerkini, sterker nog zij vinden dat islamitische vrouwen niets te zoeken hebben op het strand. Dus, als islamitische meisjes en/of vrouwen strand of zwembad kunnen bezoeken met een boerkini en daarmee (naar hun eigen idee dan) binnen de regels blijven van het geloof, dan is dat prima. Want anders zouden ze maar thuis blijven zitten.

Hier valt een hoop over te zeggen, natuurlijk.

Laat me nu een gedachte naar voren brengen die al enige tijd bij mij speelt. In tegenstelling tot velen geloof ik niet zozeer dat de conservatieve islam rechtstreeks leidt tot de radicale islam, al is de radicale kern van de islam ook in de conservatieve islam aanwezig (zie mijn blog die verdomde nuance).

Ik zie het eerder zo dat rancune als gevolg van maatschappelijk isolement of een gevoel van uitsluiting de basis vormt voor het afglijden van groepen in de richting van de radicale islam en terreur. De islamitische heilsleer komt dan goed van pas voor de ontspoorden, op het moment dat zij zichzelf en helaas ook anderen in de lucht blazen: een one-way ticket naar een hemel met 72 maagden.

Om te begrijpen waar dat maatschappelijke isolement vandaan komt, of in ieder geval dit gevoel van maatschappelijk isolement, moeten we een moment stil staan bij onze westerse maatschappij die al sinds de Verlichting (18e eeuw!) gebaseerd is op de scheiding van religie en staat. Dit proces van emancipatie en modernisering kwam in een stroomversnelling na WO2, waardoor religie in het dagelijkse leven in westerse landen geen grote rol meer speelt.

Komen de islamitische migranten op het toneel. We zien nu dat 2e / 3e / 4e generatie nakomelingen van immigranten die zichzelf doorgaans wél aanpasten ondanks gebrekkige kennis van de taal, kennelijk een grote behoefte hebben aan het bevestigen van de eigen identiteit en zich veelal op een manier gedragen die zelfs in hun land van herkomst in verlichte kringen op onbegrip zou stuiten:  het dragen van de hoofddoek op school of werk, het dragen van de boerkini op het strand, etc.

We kunnen hier lang en breed over discussiëren maar feit is volgens mij dat de gemiddelde Nederlander hier niet blij van wordt. Wij krijgen door dit gedrag waar te nemen in onze directe omgeving het gevoel onvrijwillig driehonderd jaar teruggeworpen te worden in onze geschiedenis.

Als een autochtone collega of medestudent van vandaag op morgen ineens in een monnikspij of als non op het werk of op de universiteit zou verschijnen, zou dit precies dezelfde reactie oproepen. Ik geloof dan ook niet zozeer in het frame van “racisme” of “islamofobie” dat aan deze afkeer wordt opgehangen. Het is gewoon een gedrag dat totaal niet past bij onze moderne, geëmancipeerde maatschappij.

Daar komt bij dat Nederlanders over het algemeen tevreden zijn met de scheiding van staat en religie en dat dit ook nog eens een verdraaid succesvol sociaal en economisch model blijkt te zijn, in tegenstelling tot door religie bepaalde maatschappijen die zonder uitzondering achter blijven op het wereldtoneel.

Natuurlijk weet ik ook wel dat niet iedere hoofddoek- of boerkini draagster een radicale jihadist is. Het is prima dat Hanina dat onderscheid maakt. Moet ze vooral blijven doen. Maar door het effect van sociale vervreemding in het kader van de Nederlandse cq. westerse maatschappij die dit gedrag oproept volledig te ontkennen, schieten we met Hanina’s column naar mijn idee weinig op.

De sociale vervreemding die het gevolg is van het onaangepaste gedrag van sommige groepen leidt immers wél tot maatschappelijk isolement en waarschijnlijk indirect tot radicalisering. Paul Scheffer schreef daarover in 2000 zijn essay Het Multiculturele Drama.  Het lijkt erop dat we sindsdien niet veel verder zijn gekomen met het integratievraagstuk.

Advertenties

2 gedachtes over “Het boerkinidebat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s