Al een kwartaal of elf heeft Nederland een redelijke mate van economische groei. Ook de arbeidsmarkt, die nog lang niet op het niveau is van voor de crisis, begint aan te trekken. Zelfs onder de categorie vijftigplussers zijn de afgelopen twee kwartalen aardig wat nieuwe banen geschapen, al zijn dit veelal uitzendbanen. Een deel van de mensen krijgt gelukkig wel weer een vast contract.

Natuurlijk, het kabinet zal er alles aan doen om een zo mooi mogelijke voorstelling van zaken te geven, want maart komend jaar hebben we verkiezingen. Dat wordt dus een goed-nieuws-show waarin de succesjes breed uitgevent zullen worden, het lastenverzwarende beleid van het kabinet Rutte-Asscher dat het herstel alleen maar uitgesteld heeft vergeten moet worden, en hier en daar wat cadeautjes uitgedeeld worden. Koopkracht voor ouderen! – horen wij ineens.

Het neemt niet weg dat sommige ondernemers eindelijk weer wat licht aan het einde van de tunnel zien en dat mensen die na lang zoeken weer een baan vinden daar blij mee zijn. Wie kan het ze kwalijk nemen?

Euro
Die vermaledijde euro heeft ook voordelen en dat heb ik zelf ook nooit ontkend. Het is de belangrijkste reden waarom ik steeds heb gepleit voor een the best of both worlds oplossing als The Matheo Solution: wél de voordelen van een gemeenschappelijke munt en europact, maar weer een landspecifiek rente- en wisselkoersbeleid.

De huidige eenheidseuro kent die mogelijkheid niet. Ook dat heeft zo zijn voordelen voor Nederland. Omdat de koers van de euro vrij laag wordt gehouden profiteert het Nederlandse exporterend bedrijfsleven. En door de ultralage rente van de ECB herstelt de huizenmarkt, wat goed is voor onze binnenlandse economie. Dat hierdoor misschien weer een nieuwe zeepbel ontstaat, is iets waaraan we liever niet denken.

Het gevaar van de euro voor een land als Nederland is eerder een sluipend gevaar. In een interview met het FD in 2014 noemde de econoom Bruno de Haas dit “de dood in duizend speldenprikken”.

Waar de lage rente en dito eurokoers prettig zijn voor het exporterend bedrijfsleven, zijn spaarders en gepensioneerden de klos. Daarnaast is het zo dat de eurozone steeds meer een transferunie wordt zodat de economisch sterkere landen als Duitsland en Nederland de zwakkere broeders overeind moeten houden.

De kosten van die transferunie zijn vermoedelijk hoger dan het economisch voordeel van de euro, maar omdat het op een verkapte manier gaat (door het opkopen van waardeloze obligaties door de ECB bijvoorbeeld) merken wij dat niet direct.

“Doorgaan met het europroject kost Nederland ten minste 70% van het nationaal inkomen”, zei De Haas in dat interview. “Met € 450 miljard redden we het niet”.  Dit is het verhaal dat we niet horen van het kabinet Rutte-Asscher.

Ik moet toegeven, als ondernemer (eigenaar van een werving & selectie bureau) heb ik ook de neiging voorbij te gaan aan de onaangename waarheden van Bruno de Haas. “Het trekt eindelijk aan”, zeggen we vaak tegen elkaar in mijn sector en hoewel we dat de afgelopen jaren al heel vaak gezegd hebben en iedere opleving verdween als sneeuw voor de zon, doen we elke keer weer ons best om het te geloven.

Vermoedelijk zitten de meeste Nederlandse burgers en bedrijven niet te wachten op het uit de eurozone stappen van Nederland, omdat dit op zijn minst gepaard zal gaan met jaren van onzekerheid en tegenvallende groei net zoals dit nu in het Verenigd Koninkrijk lijkt te gebeuren na de #Brexit, hoewel ook daarover de meningen verdeeld zijn.

Het zijn lastige dilemma’s, ook voor ondergetekende. Ik heb altijd gepleit voor behoud van de euro maar in een vorm die monetaire flexibiliteit toestaat (landspecifiek rente- en wisselkoersbeleid). Als dat niet kan, dan maar terug naar de gulden, roep ik wel eens in mijn blogs of in mijn tweets. Maar als ondernemer zit ik daar bepaald niet op te wachten.

Als we niet oppassen, worden we allemaal struisvogels.

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Hoera, economische groei. Of zijn we struisvogels?

  1. Nog 7 maanden voor de verkiezingen. Het aanvalsplan van de politieke elite wordt nu uitgerold. De burgers moeten het komende half jaar in slaap gesust worden. Door blij economisch nieuws en cadeaus nog ver voor Sinterklaas en Kerst. Alle zeilen zullen bijgezet worden om de immigranten en moslim problemen onzichtbaar te maken. Hopelijk laten de Nederlanders zich deze keer niet weer misleiden door alle leugens die als konijnen uit de hoed van elitaire politici worden getoverd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s