Hoe komt het dat steeds meer mensen he-le-maal klaar zijn met de gevestigde partijen en de elite die nu aan de macht is? Waarom is schrijver dezes, die 35 jaar lang braaf stemde op partijen als D66 of VVD, nu gevoelsmatig op de hand van politici als Donald Trump, Marine Le Pen of Geert Wilders, al weten we niet – ik geef het toe – voor 100% zeker wat zij zullen brengen?

Het antwoord vond ik op deze blog  van columnist/blogger Richard Fernandez: het principal agent problem.

principal agent 2Het principal agent problem komt erop neer dat jij als klant, patiënt, burger, stemmer of wat dies meer zij er vanuit moet kunnen gaan dat degene die je gemachtigd hebt ook voor jouw belangen opkomt.

Welnu, door globalisatie en de daarmee samenhangende schaalvergroting (van natiestaat naar EU en VN als beslissende organen, van MKB naar multinationals, etc.) is de band tussen degene die machtigt en degene die gemachtigd wordt te abstract geworden. Fernandez legt het als volgt uit:

Schermafdruk 2016-08-03 09.57.00

Richard Fernandez concludeert terecht dat deze ontwikkelingen die in de VS net zo goed de Democraten als de Republikeinen betreffen, de opkomst van een Donald Trump of de keuze voor de Brexit door de Britten in de hand hebben gewerkt.

Het is een – misschien vertwijfelde – poging van de bevolking om de sellout houding van de elites die werken voor de hoogste bieder (zie de Clintons als politieke multimiljonairs) te bestrijden. Aangezien de bevolking niet gek is (in tegenstelling tot hetgeen veel linkschmensen denken) is het dus een verstandige reactie van kiezers om te streven naar schaalverkleining: terug van EU naar natiestaat; zie de Brexit.

Alleen door schaalverkleining kan de kiezer weer greep krijgen op de gekozene. Nu is dat niet het geval: je stemt op een politicus, bijvoorbeeld een VVD’er die belooft dat de immigratie beperkt zal worden, maar het resultaat van heel veel vergaderingen in Brussel is dat de Koninklijke Marine erop uit wordt gestuurd om illegale migranten op te halen van de kust van Libië, deze migranten naar Italië gebracht worden en vervolgens doodleuk een gratis treinkaartje krijgen van de Italiaanse autoriteiten om zich uit de voeten te maken. Zie mijn blog Grenzen 

Als je er kritische vragen over stelt krijg je geen antwoord. Want in de EU is uiteindelijk niemand voor iets verantwoordelijk: het is één grote Timmerfransiaanse wolk van gebakken lucht. Ik heb laatst de organisatiestructuur van Frontex bekeken. Een ondoorzichtig geheel van talloze adviesraden en vertegenwoordigers van landen én van de EU Commissie, dat aan niemand schijnt te rapporteren en ook nergens verantwoording aflegt voor hun de facto optreden als veerdienst in plaats van grensbewaker.

Zo kan ik nog vele alinea’s doorgaan maar mijn betoog zal duidelijk zijn. Het principal agent problem moet gefixed worden en de elite moet daarvoor op zijn plaats gezet worden, cq. vervangen. De enige manier om dat te doen is volgens mij een herstel van de natiestaat, van grenzen en van onze nationale, liberale democratie met trias politica, die nu uitgeleverd wordt aan de krachten van globalisering en de elites die daarvan profiteren.

 

Advertenties

4 gedachtes over “Waarom we he-le-maal klaar zijn met de elite: het principal agent problem

 1. Inderdaad, deze mijnheer Fernández heeft het goed gezien volgens mij. Er is een total loss of control, iedereen doet maar wat. Onze politici kunnen beloven wat ze willen, maar worden overruled door regels of onwelwillenden in de EU. Niet gek dat het vertrouwen dan wegvloeit. Overigens wordt ik altijd een beetje kriebelig als er over ‘linkschmensen’ wordt geschreven zoals hierboven, wat is tegenwoordig nog links of recht, extremisme is misschien een betere benaming voor iets waar we bang voor kunnen zijn.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat is inderdaad wel een puntje. Linkse en rechtse (neocons) elite ontlopen elkaar weinig als het gaat om de minachting voor het volk. Maar omdat de media overwegend links zijn hoor je dit geluid meer van links.

   Like

 2. Referenda zijn géén oplossing. Het zullen altijd mensen – die heten tegenwoordig ‘elite’ – zijn die iets beslissen. Of het nu Wilders, Rutte of anderen zijn, maakt niet uit. Het mooie van ons democratisch bestel is dat ik (maximaal in 4 jr) een andere politieke partij kan kiezen die het dichtst bij mijn standpunten staat. Het mooie van een democratisch bestel is dat ook minderheden een kans krijgen mits zij niet asociaal zijn of hard hun religie willen opdringen. Onvrede is er altijd achteraf. Dus ik en de meerderheid kunnen achteraf alleen maar meedenken. Dictators trekken hun eigen plan ten koste van goedwillend volk. Kijk maar wat er in Turkije gebeurt. Daar geeft het volk Erdogan veel te veel kans.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s