In Frankrijk hebben verschillende bladen waaronder Le Monde en de nieuwszender BFMTV besloten om geen foto’s meer van terroristen te plaatsen en terughoudend te verslag te doen  over de achtergronden en de levens van de terroristen, om te voorkomen dat de “kick van de roem” een motivatie kan zijn van terroristen. Ook om te voorkomen dat zij als helden vereerd zullen worden in bepaalde buitenwijken.

In Nederland is hier vrij verschillend op gereageerd. Sommigen vinden het een geweldig idee, andere waarschuwen voor het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting. Laat ik voor deze keer maar eens in het verstandige midden gaan zitten.

Ik denk ook dat er mogelijk een navolg-effect kan zijn onder labiele geesten. Dat zien we ook bij de zogenaamde “familiedrama’s”, waarbij suïcidale vaders of moeders hun kinderen meenemen in de zelfgekozen dood. Eén gek begint ermee en een ander doet het kennelijk na. Zo kan dat misschien ook een rol spelen bij aanslagen.

Je zou dus kunnen nadenken over een vrijwillige mediacode waarin terughoudend bericht wordt over daders van dergelijke misdrijven en juist meer aandacht is voor de slachtoffers.  Laat die dan maar de status van held krijgen. Ik vraag me wel af hoe je zoiets kunt implementeren, nu de nieuwsvoorziening meer en meer via het internet gaat.

Speaking of the internet: waarom is die terreurpropaganda van IS niet al lang uit de lucht gehaald? Waarom kunnen ze hun professioneel gemaakte propaganda-video’s nog steeds op het internet plaatsen? Zou daar niet eerst iets aan moeten gebeuren?

Aan de andere kant denk ik niet dat we wonderen moeten verwachten van dergelijke maatregelen. De naïeve gedachtengang hierover die ik aantrof in de column Negeer terreur van Pauline Bijster in het AD, vond ik verbijsterend.

Na alles wat er gebeurd is sinds 9/11 en al daarvoor moet het toch wel duidelijk zijn dat het Westen te maken heeft met een vastberaden vijand, die miljoenen aanhangers heeft en steunt op een hechte ideologie, die van het islamisme. We staan voor een uitdaging die vergeleken kan worden met de dagen dat het nazisme opkwam, met dit verschil dat de nazislamisten als hoogste ideaal hebben het sterven voor hun ideaal, terwijl de nazi’s nog bezorgd waren om hun eigen hachie.

Heldere geesten zoals Ayaan Hirsi Ali waarschuwen  al jaren tegen de westerse misvatting dat we te maken hebben met een klein groepje in het Westen ontspoorde lieden, de zogenaamde “stoute jongens” theorie.  Een levensgevaarlijke onderschatting van het gevaar dat ons bedreigt en ook van de ideologische en religieuze vastberadenheid van onze tegenstanders.

Mijn broek zakte dan ook af toen ik las in de column van Pauline Bijster:

De aanslagen die in Europa en de VS zijn gepleegd afgelopen maanden, werden uitgevoerd door gestoorde, wanhopige eenlingen. Treurige zielen die dood willen maar eerst nog één – in hun ogen – ‘grootse’ actie willen plegen.

Om de column af te sluiten met:

 Negeren zal niet de oplossing zijn, maar wel een begin daarvan.

Bij zoveel naïviteit moet je toch onwillekeurig denken aan de Britse staatsman Neville Chamberlain die wapperend met een papiertje ondertekend door “Herr Hitler” juichend riep dat het Peace for our time was. Dat was in september 1938 toen hij terugkwam uit München van een vredesbespreking met de Nazi-leider.

Natuurlijk kunnen we nadenken over een mediacode. Al zou het maar één copy-paste aanslag voorkomen, dan moeten we dat zeker niet nalaten. Maar van wegkijken en negeren gaat deze vijand helaas niet meer weg, beste Pauline.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Debat over terreurverslaggeving

  1. Een mediacode is een onbegaanbare weg. Heb ik al lang geleerd in mijn lange carrière in de dagbladjournalistiek. Zeker tegenwoordig met de sociale media. Bovendien hebben ‘grote’ journalisten al een ingebouwde terughoudendheid door géén gruwelijke foto’s te plaatsen en de terroristen absoluut niet als ‘helden’ weer te geven. Dwaze mensen hebben ook genoeg andere mogelijkheden om hun daad te doen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s