Europa maakt hectische tijden door. De ene terroristische aanslag volgt op de andere. Voor het merendeel worden deze aanslagen gepleegd door islamitische fundamentalisten. De invasie van asielmigranten via Turkije is enigszins onder controle maar heeft zich grotendeels verplaatst naar vertrekpunt Libië. Voor de Libische kust worden de migranten bij duizenden tegelijk opgehaald door veerdienst Frontex. De onvrede onder de burgers is groeiende.

Nationale, populistische partijen (of hoe u het ook noemen wilt) stijgen nog steeds in de peilingen, met name de PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen. In 2017 staan belangrijke verkiezingen voor de deur: eerst in maart de parlementsverkiezingen in Nederland, dan in mei de Franse presidentsverkiezingen en kort daaropvolgend ook de parlementsverkiezingen aldaar.

Volgens de huidige peilingen zal de PVV de grootste partij in Nederland worden ergens tussen de 30 en de 40 van de 150 kamerzetels. Marine Le Pen zal waarschijnlijk de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen winnen, maar zal het zwaar krijgen in de tweede ronde tegen een (waarschijnlijk) rechtse kandidaat, omdat de laatste de steun zal krijgen van de linkse partijen.

Bij een overwinning van Donald Trump in november dit jaar bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen PVV en FN waarschijnlijk nog extra wind in de zeilen krijgen. Niet uitgesloten kan worden dat Marine Le Pen dan president wordt van Frankrijk en dat de PVV mogelijk zal doorstoten richting 40 – 45 zetels. Ook de voortdurende aanslagen zullen, hoe cynisch het ook klinkt, deze trend versterken.

Toch betekent een presidentschap van Marine Le Pen nog niet dat zij dan een parlementaire meerderheid zal verwerven. In Frankrijk gaan de parlementsverkiezingen volgens een districtenstelsel dat ongunstig is voor FN. Op dit moment hebben zij slechts twee van de 577 zetels, omdat ook hier het nadelige tweede ronde effect speelt. De verwachting is wel dat dit er meer zullen worden als Marine Le Pen president wordt, maar toch nog lang geen parlementaire meerderheid.

Conclusie: de kans dat PVV of FN begin 2017 over een parlementaire meerderheid zullen beschikken is vrijwel nihil. Ze zullen dus in coalitieverband moeten regeren. In Frankrijk noemt men dat een cohabitation. Eerder overkwam dat president Mitterrand twee en president Chirac één keer.

Het EU-standpunt van PVV en FN
Zoals bekend wil de PVV dat Nederland uit de EU stapt. FN neigt ook steeds meer tot dit standpunt zeker na de #Brexit, hoewel eerder het standpunt van FN was dat zij alleen uit de euro muntunie wilden stappen (middels een referendum) om vervolgens het EU-lidmaatschap te heronderhandelen. Of dit standpunt officieel al aangepast weet ik niet, maar in ieder geval wil Marine Le Pen nu een referendum over de EU.

In het kader van de huidige ontwikkelingen en anti-EU stemming  lijken dat aantrekkelijke standpunten, maar toch zouden dezelfde standpunten er toe kunnen leiden dat beide partijen in 2017 uitgesloten worden van de regering.

In Nederland is buiten PVV (en wellicht VNL) geen enkele partij voorstander van een #Nexit. Als de PVV hierover geen compromis wil sluiten zal er waarschijnlijk een brede pro EU-coalitie komen van 5 of 6 partijen (VVD-D66-CDA-PvdA-+-+).
In Frankrijk geldt dat het land vrijwel onregeerbaar wordt als president Marine Le Pen uit de EU wil stappen, maar de meerderheid van het parlement daar niet in toestemt.

Mijn persoonlijke voorkeur, ook uit democratisch perspectief, zou zijn dat PVV en FN als grootste en meest populaire partijen in hun respectievelijke landen vanaf 2017 wél mee regeren. In Nederland zou dat bijvoorbeeld kunnen door een coalitie van PVV, VVD en SP, aangevuld met de kleine christelijke partijen.

PVV en FN hebben het al dan niet mee regeren zelf in de hand, maar zullen dus een alternatieve EU-strategie moeten hebben. Een plan B. Zo zou het een alternatieve strategie kunnen zijn om in de EU nauw aan te sluiten bij de Visigrad  landen.   Zij willen in de EU blijven, maar wel het zwaartepunt van de macht terug verleggen naar de natiestaten. Leest u hier maar eens wat de Hongaarse premier Viktor Orbán daarover te zeggen heeft

Schermafdruk 2016-07-28 14.28.38
Viktor Orbán over het belang van herstel natiestaten in de EU

PVV en FN zouden zich als regeringspartijen in 2017 bij deze standpunten van de Visigrad landen aan kunnen sluiten. Hetzelfde geldt voor de strikte lijn voor asiel die Orbán voorstaat: opvang alleen in eigen regio. Orbán beschermt zoals bekend zijn grenzen met een hekwerk. Hij is daarvoor niet uit de EU gezet. Er kan dus meer dan wel eens gedacht wordt, ook binnen de EU.  Een eventueel uittreden uit de EU kan altijd nog later geagendeerd kan worden.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s