Europa polariseert hevig onder druk van moordende aanslagen, waarvan een groot deel afkomstig is van het militair gesproken in een doodsstrijd verkerende IS. Terwijl de regerende elite nog steeds krampachtig het i-woord vermijdt (ze hebben het liever over rugzakverboden, gevaarlijke computerspelletjes of over het bestrijden van een “nihilistische ideologie” zoals Timmerfrans in zijn Facebook postings) roept het andere kamp: oorlog met de islam! Uitzetten al die moslims!

Ergens daartussenin zit ik. Het is geen pleziertje. Voor de eerste groep ben ik een rechtsradicaal; voor de tweede groep een mietje.

De afgelopen jaren heb ik helder en duidelijk geschreven over immigratie, asiel en islam. Ik pleitte in navolging van prof. Paul Collier in 2014 voor het compromisloos opvangen van asielzoekers in de eigen regio in mijn artikel Bouw een muur om Europa! Ik riep liberalen (lang mijn eigen politieke bloedgroep) op tot een fundamenteel debat over immigratie en integratie.

In recentere stukken pleitte ik min of meer voor de lijn Donald Trump / Marine Le Pen. De laatste maakt meer dan Geert Wilders een onderscheid tussen islam en islamisme, zonder ook weer het verband tussen die twee te ontkennen (daar heb je ‘m al, die verdomde nuance).

We moeten ook kritisch over onszelf durven zijn en dat heeft niets te maken met de kop in de zand steken voor de islam. Decennia lang organiseerde onze elite over de hoofden van de eigen bevolking heen de massa-immigratie, eerst vanuit rechts werkgeversopportunisme (goedkope arbeidskrachten), later vanuit dom links idealisme (want we zijn allemaal gelijk).

Zoals de socioloog Herman Vuijsje al in 1986 schreef, was er in West-Europa na de oorlog een groot taboe op het bespreken van problemen voortvloeiende uit etnische, religieuze of culturele verschillen. Waar zo’n taboe tot kan leiden hebben we gezien in het Britse Rotherham, waar een massale verkrachtingszaak jaren onder de pet werd gehouden door de politiek-correcte elite. Want de daders waren moslims.

In plaats van verschillen tussen ons en de nieuwkomers duidelijk te maken en aan te pakken middels een strak integratiebeleid en beperking van de immigratie, werden de verschillen juist vergroot door de ideologie van het multiculturalisme waardoor de elite bevangen was, zowel ter linker (PvdA, D66) als ter rechterzijde (CDA, VVD). De meest wonderlijke islamitische gezelschappen konden en kunnen rekenen op overheidssubsidie. In Frankrijk, België of Duitsland is dat niet anders gegaan.

Nu, in de terreurzomer van 2016, worden we keihard geconfronteerd met 40 jaar wanbeleid en wegkijken.

Maar zijn de jihadisten die aanslagen plegen dan geen moslims?  Volgens arabist en islamoloog Halim El Madkouri zijn ze dat wél. En dus is er alle reden om kritisch te kijken naar de islam, de islamitische achtergrond van aanslagen gewoon te benoemen (in plaats van te ontkennen zoals onze elite doet) en dat ook te eisen van in het Westen levende moslims. Maar het gegeven dat jihadisten moslims zijn, betekent nog niet dat iedere moslim een jihadist is.

Daar heb je ‘m weer: die verdomde nuance.

Ik begrijp heel goed dat mensen die nuance zat zijn. Wie mijn tijdlijn op Twitter naleest komt ongetwijfeld ook minder genuanceerde tweets tegen na de zoveelste islamitische aanslag. We zijn allemaal mensen. Toch denk ik dat het onverstandig is om nu de islam te verbieden, alle moskeeën te sluiten (een bouwstop lijkt me beter) of om de moslims in het algemeen de schuld te geven van de huidige aanslagen ellende.

Op de eerste plaats zou dat menselijk gesproken niet juist zijn, op de tweede plaats lijkt het me vanuit veiligheidsperspectief uiterst onverstandig om op het moment dat er miljoenen moslims in Europa wonen (mede dankzij onze eigen wegkijkende elite) een algeheel islamverbod door te voeren waardoor de hele islam ondergronds zou gaan en dus de facto oncontroleerbaar zou worden.

Beter zou zijn:

 • een voorlopige immigratiestop (Nigel Farage heeft in het VK een immigratiestop van vijf jaar voorgesteld) met uitzondering van kenniswerkers die onmisbaar zijn voor onze bedrijven;
 • een verbod op salafisme en andere extreme of fundamentalistische stromingen die strafrechtelijk op dezelfde wijze behandeld moeten worden als het nazisme, dus zowel symboliek als inhoud gewoon verbieden;
 • verbod op buitenlandse financiering moskeeën;
 • een bouwstop voor moskeeën.
 • asielopvang alleen in eigen regio.

Verder denk ik dat we in plaats van een soort “oorlog met de islam” aan te gaan vooral zélf man en paard moeten noemen en volstrekt duidelijk moeten maken dat Nederland een westers, modern en geëmancipeerd land is en dat mensen die zich daar niet in kunnen vinden beter hun heil elders kunnen zoeken.

Samenvattend: de oorlog aangaan met het jihadisme en een stevige dialoog (géén oorlog) met de moslimgemeenschap in het algemeen. Zij moeten ook, zoals Trump terecht doet, aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid. Te vaak merken we dat jihadisten in bescherming worden genomen door de eigen gemeenschap.

Zijn op die manier alle problemen meteen opgelost? Nee, maar zo hebben we een startpunt en dit is ook in grote lijnen (met hier en daar wat variatie) hetgeen Pim Fortuyn wilde, wat Donald Trump voorstelt  en wat Marine Le Pen tot inzet zal maken van de Franse verkiezingen.

Voor de één eng-rechts, voor de ander nog veel te soepel. Ik zou zeggen, dan is het precies goed. Genuanceerder dan dat kan ik het niet maken!

Advertenties

4 gedachtes over “Die verdomde nuance

 1. Beste Jan, je hebt gelijk dat als je over mensen praat, je niet moet generaliseren. En je moet ergens beginnen. Feit is dat moslim zijn een keus is en dat ze daarmee de doelstellingen van de islam onderschrijven. Deze doelstellingen staan haaks op onze vrije westerse samenleving. Islamintegratie en dialoog met deze ideologie zijn dus bij voorbaat kansloos. De enige optie is om islam niet aan te merken als religie, wat het in feite ook niet is.

  Like

 2. Je wordt vaak beschouwd als rechtse bal, maar voor mij ben je ‘redelijk rechts’. Daar is niks mis mee. Ik vond zelfs de VVD vroeger al redelijk. Maar je moet ‘elite’ toch wel verder uitleggen over wie je daaronder verstaat. Je behoort zelf ook al tot de elite…

  Like

 3. Beste Jan, je ideeen zouden in ieder geval een goed begin zijn. Helaas wijst onderzoek uit dat een groot gedeelte van de in Europa levende moslims sympathiseren met dit soort terroristen of deze acties tenminste begrijpelijk vinden. Waar wij van mening zijn dat een ieder zijn geloof, hoe gek ook, op zijn eigen manier moet kunnen belijden vinden moslims dat over het algemeen helemaal niet. Hun waarheid is DE waarheid en iedereen die daar anders over denkt is een minderwaardig schepsel. Het leven en laten leven principe is hen totaal vreemd. De kafir dienen zich te schikken naar de wetten en gewoonten zoals de profeet ze heeft voorgeschreven. Het is waar dat de interpretatie van deze leefregels per stroming verschillen, maar nageleefd dienen ze wel te worden.

  Natuurlijk is het lastig om Islam te verbieden. Niet omdat het te ver gaat maar omdat we dan zeker kunnen rekenen op meer aanslagen, woedende vlagverbrandende menigten en aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: burgeroorlog.

  Een goede eerste stap zou zijn per direct immigratie te stoppen. Meerdere paspoorten betekent moeilijkere controle van beweging. Dus alle dubbele paspoorthouders de keuze geven, Nederlander of vertrekken. Een groot aantal zal al eieren voor z’n geld kiezen. Degenen die blijven willen blijkbaar toch wel echt hier zijn (en dat zie ik als positief).

  Daarnaast niet alleen een bouwstop voor moskeeen, maar ook een stop op subsidie voor alle islamitische clubjes en instellingen.

  Financiering uit het buitenland uiteraard verbieden. Moskeeen die op illegale wijze toch op die manier gefinancierd worden per direct slopen.
  Geen export meer van uitkeringen en kinderbijslag naar Islamitische landen.

  Opvang van vluchtelingen in eigen regio is uiteraard een uitstekend idee. Uri van As schreef er al een aardig opzetje voor op Opiniez: https://opiniez.com/2016/01/10/rutte-en-vluchtelingencrisis-ommekeer-of-nog-meer-ellende/

  Hoewel mijn voorkeur uit gaat naar de genuanceerde oplossing ben ik bang dat het ‘too little, too late’ zal zijn. Of de wegkijkende linkschmenschen in Den Haag en Brussel laten het gebeuren, of we belanden in een burgeroorlog. Hoe wreed het ook moge klinken denk ik dat de uitkomst bij dat laatste voor de autochtone Europeaan verreweg het beste zal zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s