Nog geen 48 uur zijn verschenen sinds massaschutter Ali David Sonboly zijn dood en verderf brengende schoten loste in München. Wat er tot nu toe aan informatie naar buiten komt over de schutter, laat een ieder in verbijstering achter.

Terwijl vrijdagavond nog de meest waarschijnlijke opties leken of een geradicaliseerde islamitische dader, of een extreem-rechts Breivik-achtig type, lijkt Ali David Sonboly meer op een bizarre combinatie van die twee “bloedgroepen”.

Geboren in Duitsland als zoon van Iraanse asielzoekers dus met een islamitische achtergrond maar mogelijk later bekeerd tot het christendom, rijst een beeld op van Sonboly als gefrusteerde loner en computer nerd, met een morbide obsessie voor schietpartijen zoals die in Winnenden in 2009.

Naar het schijnt was hij vol van wraakgevoelens tegenover klasgenoten die hem gepest zouden hebben. Dat zou vooral gebeurd zijn door Turkse en Arabische klasgenoten. Onder de acht doden (buiten hemzelf) waren drie Turken en drie Kosovaren.

Vanuit het anti-islam kamp wordt van alles geprobeerd om Sonboly toch maar in de islamitische hoek te plaatsen, tot en met het produceren van de meest ongeloofwaardige hoaxen op internet (hij zou eigenlijk Syriër zijn, of Turk, etc.).

Aan de andere kant zien we dat MSM en Duitse autoriteiten ook zo hun frame inzetten: Ali wordt steevast David genoemd en de vrij onzekere link naar Breivik wordt steeds maar naar voren gehaald. Alles wordt gedaan om het i-woord te vermijden.

Vrijdagavond viel mij op dat het extreem lang duurde voordat bepaalde informatie naar buiten werd gebracht. Je zou haast denken dat de politie in Duitsland onder curatele staat van politici. Ook bij de massa-aanrandingen in Keulen met Nieuwjaar, bleek dat namelijk het geval te zijn.

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar ik ben al die manipulatie goed zat, zowel vanuit het kamp van MSM en autoriteiten als uit het anti-islam kamp.

Inmiddels is bekend geworden hoe Sonboly naar alle waarschijnlijkheid aan het moordwapen kwam: volgens de Süddeutsche Zeitung heeft hij dat besteld via het darknet, een soort apart internet voor duistere zaken. De Glock 17 zou afkomstig zijn uit Slowakije, daar dienst hebben gedaan als theaterwapen en vervolgens weer operationeel zijn gemaakt.

Natuurlijk moeten we het nadere onderzoek afwachten, maar tot nu toe lijkt Sonboly meer op het type geflipte, eenzame dader met psychische problemen van schietpartijen op middelbare scholen dat we helaas maar al te goed kennen uit de VS en recentelijk uit Europa, dan op een politieke of religieuze terrorist.

In een jaar waarin het concept van globalisatie meer dan ooit ter discussie staat en we de opkomst zien van politici met een boodschap van herstel van nationale grenzen en culturele identiteit, zoals Donald Trump of Marine Le Pen, lijkt de gruweldaad van Sonboly het falen van die globalisatie te symboliseren. Al zal hij het zelf waarschijnlijk niet zo bedoeld hebben. Sonboly lijkt Bin Laden en Anders Breivik verenigd in één persoon; zijn wapen betrok hij via internet in een Europa zonder nationale grenzen.

Laten we echter niet vergeten dat veel jongeren met een multiculturele achtergrond het prima doen. Zo is een dochter van mijn eerste vrouw van afkomst Surinaamse (marron), groeide op in Amsterdam, reisde door Afrika om haar roots te verkennen en woont nu al een jaar in Parijs voor een theateropleiding. Ze is een aangenaam, vrolijk en stabiel mens en heeft geen enkel probleem met haar verschillende culturele identiteiten: ik denk dat zij die eerder ziet als een verrijking.

Voor sterke, slimme mensen is een multiculturele achtergrond vaak meer een versterking dan een verzwakking. Maar voor labiele geesten of mensen die sociaal of anderszins achterblijven, kan het een vloek zijn. Ze voelen zich nergens thuis en vallen snel ten prooi aan radicalisering. Er is veel te weinig sociale cohesie in de Harz 4 wijken van de Sonboly’s van deze wereld om dat op te kunnen vangen.

De kans is daarom groot dat velen van hen vroeg of laat tot geweld over gaan, dus het einde van deze ellende is nog lang niet in zicht. Dat radicaliseren kan gebeuren in de vorm van de radicale islam, van het extreem-rechtse gedachtegoed van een Breivik, als extreem-linkse geweldpleger, of gewoon in de vorm van een individuele ontsporing zoals dit het geval lijkt te zijn bij Ali David Sonboly.

Het is allemaal even triest en het moet ons tot denken aanzetten. Inmiddels is de politiek alweer over gegaan tot de orde van de dag. Na de droevige woorden van Angela Merkel gisteren, wordt vandaag verder gesproken over uitbreiding van de EU.

 

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “De geglobaliseerde massaschutter

    1. Je hebt mij helemaal door, Hans. Ik wilde vroeger journalist worden. Herinner me dat ik een boek had gekocht over journalisme toen ik 17 jaar was. Als ik het me goed herinner werd ik niet toegelaten tot school Journalistiek in Utrecht. Wel twee jaar Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, maar ik was verliefd op een dame in Grenoble, dus toen begon het Frans me meer te interesseren 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s