Van de week was er een interessant twitterstormpje rondom SP-kamerlid Paul Ulenbelt, die in een tweet duidelijk maakte dat Nederturken die Erdogan “top” vinden, Turkije als hun vaderland zien en hier rotzooi schoppen, in zijn ogen niets te zoeken hebben in Nederland.

Schermafdruk 2016-07-21 11.12.54
De tweets van Ulenbelt. Bron: ThePostOnline

Hoewel deze tweet later dus genuanceerd werd – uitzetten ging wat ver volgens Ulenbelt – was het zaadje gezaaid en ik geloof niet dat dit toeval is. De SP zit al heel lang in de peilingen op een drempel van ca. 18 zetels terwijl Wilders makkelijk het dubbele haalt, dus daar zal over nagedacht zijn.

Ook was het tekenend dat het voorzitterschap van de partij niet ging naar het uiterst politiek-correcte kamerlid Sharon Gesthuizen – die zich in het asieldebat in helemaal niets onderscheidde van het open huis standpunt van GroenLinks – maar naar de vakbondsrealo Ron Meyer, hoewel die zich tot nu toe in het migratiedebat redelijk op de vlakte houdt.

De SP heeft nu eenmaal te maken met linkse stemmers die emotioneel kunnen reageren, dus ik denk dat de koerswijziging naar een meer immigratierealistische koers, ook wat betreft asiel,  heel voorzichtig doorgevoerd zal worden.

We zullen meer van dit soort proefbalonnetjes zien en als het electoraat van de SP wat betreft immigratie en integratie naar rechts beweegt, zal de partij mee bewegen. Te ver voor de muziek uitlopen zal politiek dodelijk zijn, dus deze voorzichtige koers is te begrijpen.

Ideologisch zal een beperking van de immigratie niet zo moeilijk in te passen zijn voor de SP die immers al in de jaren tachtig bekend stond als een partij die erg kritisch was over massa-immigratie en integratie en ook geen blad voor de mond nam waar het de islam en het islamisme betreft. Later werd de partij toch steeds meer beïnvloed door het politiek-correcte virus. Waar het nu om gaat is dus een geloofwaardige draai te maken terug naar de eigen “roots”, met gevoel voor de juiste timing.

Mocht deze koerswijziging inderdaad plaats vinden dan kan dit interessante gevolgen hebben voor de verkiezingen in maart 2017 en vooral voor de coalitievorming daarna. Een coalitie van PVV, VVD en SP, eventueel aangevuld met SGP, is dan niet langer ondenkbaar en programmatisch ook niet onlogisch, zoals ik in mei twitterde.

Schermafdruk 2016-07-21 11.27.33

Natuurlijk zal er nog heel wat water door de  Rijn moeten vloeien voor het zover is en misschien zal het nooit zo ver komen, want regeren met én VVD én PVV is voor veel SP’ers vloeken in de kerk. Omgekeerd moeten de meeste PVV’ers die ik ken ook niets hebben van de SP.

Aan de andere kant is het eeuwig in de oppositie zitten geen aantrekkelijk perspectief voor de socialisten (voor de PVV evenmin) en zou de SP juist nu zijn sporen kunnen verdienen met het hervormen van de in Nederland kapot geliberaliseerde zorgsector, waar alleen de almachtige zorgverzekeraars blij mee zijn.

Het is dus koffiedik kijken. Toch is het interessant om in dit verband de column Now is the time to slow down immigration  aan te halen van de door mij vaak geciteerde Britse migratieprofessor Paul Collier, dezelfde Collier die ervoor pleit om de migratiecrisis te lijf te gaan met een radicaal maar ook humaan concept van opvang in eigen regio – en ja, dat zal best wel wat kosten, maar niet de biljoenen die nu over de balk worden gesmeten met het EU-asielbeleid.

Collier betoogt in zijn stuk Now is the time to slow down immigration dat juist de met socialistisch bloed, zweet en tranen opgebouwde westerse verzorgingsstaat en de daaraan gekoppelde emancipatie van vrouwen en andere minderheden alleen gered kan worden als de immigratie afgeremd wordt.

Volgens Collier zal dat alleen lukken in het VK (in andere West-Europese landen is dat niet anders) als een grote linkse partij een immigratierealistisch standpunt durft in te nemen en ook uit te voeren.

In zeker zin is dit een paradox. Collier vergelijkt het met de opening naar communistisch China in de jaren zeventig door de Amerikaanse president Nixon. Toen schreef rechts geschiedenis door uit de schaduw van de eigen ideologie te stappen. Zal links dat kunnen op het immigratiedossier en zal de SP de partij zijn die dit in Nederland bewerkstelligt? De toekomst zal het leren.

 

Advertenties

Een gedachte over “Gaat de SP over rechts?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s