ls het gaat om zaken als islam, islamisering, islamisme of jihadisme zit er een niet onbelangrijk verschil in benadering tussen Geert Wilders (PVV) en Marine Le Pen (Front National). Wat is dit verschil precies en wat zijn de implicaties daarvan?

Voor de goede orde: ik schrijf dit niet om een wig te drijven in de goede samenwerking tussen Front National (FN) en PVV, maar alleen omdat ik dit een enorm belangrijk thema vind.

Om meteen maar mijn kaarten op tafel te leggen: op dit onderwerp zit ik zelf meer op de lijn van Marine Le Pen dan op de lijn Geert Wilders. Op economische onderwerpen, zit ik wat meer op de lijn Wilders/PVV, die mij liberaler lijkt dan de meer étatistisch denkende Marine. Veel topadviseurs van Marine Le Pen hebben een achtergrond als socialist; bij Wilders is dat niet het geval.

Kortom, ik bekijk dit gewoon nuchter en klinisch en per onderwerp.

Marine Le Pen over islam en islamisering
In een interview met de Nederlandse radio in 2011 heeft Marine Le Pen het verschil zelf heel duidelijk uitgelegd. Waar Wilders een ideologische strijd voert met de islam als geheel, verzet Marine le Pen zich tegen de islamisering van de maatschappij. Een ander verschil is dat zij vindt dat je je bij geloofszaken niet op een letterlijke weegave van teksten uit de heilige boeken moet fixeren; die zijn immers ook in het geval van de Bijbel of de Torah vaak gewelddadig, maar dat zegt weinig over de gelovigen.

Op dit punt zei Marine in dat interview:

Schermafdruk 2016-07-18 11.31.13

Als je goed luistert naar interviews met Marine Le Pen over dit punt, zowel de recente als de oudere, maakt zij altijd onderscheid tussen fundamentalisten en “gewone” moslims. Wellicht komt dit ook omdat zij juriste is en daardoor scherper let op dit onderscheid.

Dit betekent niet dat Marine Le Pen de ogen ervoor sluit dat ook de “gewone” islam een belemmerende factor kan zijn bij integratie. In een tijdperk van social media en constante beïnvloeding is de scheidslijn soms ook moeilijk te bepalen. Zijn bijvoorbeeld de aanhangers van Erdoğan die het afgelopen weekend NOS-journalisten in Rotterdam molesteerden nu islamisten, of gewoon opgewonden Turkse nationalisten? Ik zou het niet weten.

Het onderscheid islam – islamisme – jihadisme is dus in zekere zin theoretisch; in de praktijk kan dat allemaal vloeiend in elkaar overlopen. Waarom is het dan toch belangrijk om dit onderscheid te maken? Naar mijn overtuiging moeten we dat wél doen omdat je anders onherroepelijk  iedere moslim over één kam gaat scheren en daarmee verraden we niet alleen onze eigen liberale principes; we spelen ook nog eens jihadisten in de kaart die dit juist beogen met hun extremistische geweld: een wig drijven tussen de meerderheid van de moslims en het Westen.

Aangezien dat wel zo ongeveer het laatste is waarvoor ik me zou willen lenen zit ik op de lijn van Marine Le Pen, cq. degenen die onderscheid maken islam – islamisme – jihadisme, let wel zonder daardoor tot struisvogels te worden waar het de “gewone”islam aangaat. Het zijn immers allemaal loten van dezelfde stam.

Herman Vuijsje boek

 

Wat we meer dan ooit nodig hebben is een open dialoog hierover. Dat het zó uit de hand kon lopen is ook te wijten aan de taboeïsering van etnische, religieuze en culturele verschillen in Nederland en in het Westen in het algemeen. Al in 1986 schreef de socioloog Herman Vuijsje daar een boek over:
Vermoorde onschuld, etnisch verschil als Hollands taboe.

 

 

Marine Le Pen pleit al jaren voor een aantal concrete stappen om de invloed van de radicale islam te bestrijden en dit gezwel te verwijderen uit onze westerse c.q. de Franse samenleving. De belangrijkste zijn:

 • Immigratiestop (eerst orde op zaken stellen)
 • Salafisme verbieden; alle salafistische moskeeën onmiddellijk sluiten
 • Stoppen met het subsidiëren van aparte gemeenschappen (“communautarisme”)
 • Herinvoeren nationale grensbewaking
 • Strenger straffen en uitzetten vreemdelingen bij overtredingen
 • Afnemen Franse nationaliteit bij criminele / radicale handelingen

Zie ook hier  voor de officiële reactie van Marine Le Pen op de aanslag in Nice.

marine islam

Hier tegenover zal volgens FN een positief beleid moeten staan in de zin van het bevorderen van een nationaal saamhorigheidsgevoel (zonder onderscheid op ras of religie), het voeren van een beter sociaal-economisch beleid en het streven naar maximale werkgelegenheid op basis van een eigen Franse munteenheid.

Het Front National heeft een behoorlijke aanhang onder gematigde, geëmancipeerde Franse moslims die zich goed kunnen vinden in deze beleidsvoorstellen.

Advertenties

6 gedachtes over “Marine Le Pen en de strijd tegen het islamisme

 1. Beste Jan ik kan je voor het grootste deel volgen. Op het gebied van Islam, Islamisme en Jihadisme verschil ik echter van mening. Volgens de moslim mag je de quran alleen in het oud-arabisch lezen. Daarnaast is de quran niet interpreteerbaar volgens hen. Hans Jansen (RIP) heeft het duidelijk uitgelegd islam=sharia=islam. Het merendeel der moslims is dit door geboorte, de islam kan/mag je niet afzweren. Mohammed heeft het dus goed voor elkaar, elke jongere wordt geindoctrineerd door de ouders en de ouderen, een methode waar een zekere AH zijn vingers bij aflikt. In de westerse samenleving is geen plaats voor de islam, ergo is er dus geen plaats voor de moslim. Slechts wanneer alle moslims zich bekeren tot het christelijke geloof kunnen zij in het westen blijven. Niet alleen salafistische moskeeen moten gesloten, alle haathutten moeten dicht. Ik weet het is een grote opgave maar ik zet mij er voor in.

  Like

  1. Harm, ik denk dat Jansen theoretisch wel een punt had maar dat neemt niet weg dat je gematigde moslims kunt hebben (ook al is er geen gematigde islam). Verder is dat hele stromingen gedoe in de islam vrij ingewikkeld en voor een leek zoals ik nauwelijks te volgen. Ik las stukken Hans Jansen (RIP), ik volg ook Ayaan Hirsi Ali en anderen en die hebben allemaal ook weer verschillende interpretaties.

   Hoe dan ook, ik zit op de lijn van Marine Le Pen dus radicalen aanpakken en de rest beter controleren.

   Laten we daar maar eens mee beginnen. Anders wordt het een gebed zonder einde!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s