Gisteren werd onverwacht snel wereldkundig gemaakt door de zingende David Cameron dat Theresa May vanaf woensdag a.s. de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk is. De financiële marken reageerden juichend. Wie is Theresa May? En wat houdt dit in voor de komende Brexit?

Net als velen nam ik snel haar bio door. Mijn eerste – weliswaar oppervlakkige – indruk is dat we hier met een Britse versie van Angela Merkel te maken hebben.

merkmay_2988923b
Angela Merkel en Theresa May. Twee domineedochters aan de macht.

Theresa May is in 1956 geboren (Merkel in 1954), studeerde aardrijkskunde (Merkel natuurkunde) en is net als Angela Merkel een domineedochter, gehuwd, carrièrevrouw en kinderloos. Net als de vrij kleurloze Merkel ooit – weliswaar op veel jongere leeftijd – opdoemde uit de schaduw van haar meester Helmut Kohl en de macht greep nadat alle andere potentiële troonopvolgers blunderden, ruzie kregen of om het leven kwamen (Uwe Barschel) werd ook Theresa May vrij onverwacht de machtigste vrouw van haar land.

Ook bij Theresa May is de gang van zaken die haar aan de macht brengt tamelijk bizar: het “mes in de rug” van Boris Johnson door Michael Gove en de in haar eerste grote interview blunderende Andrea Leadsome die plotsklaps het hazenpad nam, terwijl remainer Theresa May rustig haar kans afwachtte in de schaduw van David Cameron.

In haar eerste speech als (toekomstig) PM en partijleider kondigde May aan dat zij de Brexit zal doorvoeren en dat zij een socialer Verenigd Koninkrijk wil. Haar visie vertolkte zij als volgt:

“A vision of a country that works not for the privileged few but that works for every one of us because we’re going to give people more control over their lives and that’s how, together, we will build a better Britain.”

Het zal velen niet verkeerd in de oren klinken maar ook het socialere profiel van Theresa May ten opzichte van haar voorganger David Cameron doet sterk denken aan Merkel, die zich duidelijk links situeert tegenover de ooit zo machtige Helmut Kohl.

Ook moet opgemerkt worden dat Theresa May als minister van Binnenlandse Zaken sinds 2010 een nogal omstreden track record heeft als het gaat om immigratie. Terwijl May de kiezers beloofde dat er niet meer dan 100.000 migranten per jaar zouden komen werden dit er ruim 330.000 en dat is ook de reden dan Nigel Farage van UKIP tegen haar kandidatuur is.

May3Verder wordt May – ook hier dringt de gelijkenis met Angela Merkel zich op – verweten door tegenstanders een te slappe houding te hebben tegenover de islamisering van het VK. Zo zou May over Sharia rechtbanken hebben gezegd:

Many British people of different faiths follow religious codes and practices, and benefit a great deal from the guidance they offer.

Soft Brexit
Nu moeten we natuurlijk May de kans geven haar eigen profiel te ontwikkelen en ook ik vind  dat we niet vergaande conclusies moeten trekken uit de weliswaar opvallende, maar misschien oppervlakkige gelijkenissen met Merkel.

Zelf zie ik als het meest waarschijnlijke scenario dat May en Merkel het goed met elkaar zullen kunnen vinden (“jammer dat je straks weggaat, joh”) en er aangestuurd zal worden op een soft Brexit. Dat zou inhouden dat het Verenigd Koninkrijk wel uit de EU stapt, maar eraan verbonden blijft door de contributie grotendeels te blijven betalen, EU regels te volgen en migratie vanuit EU landen in stand te houden. In ruil hiervoor zou het VK toegang houden tot de interne markt.

Misschien hoopt de pro-EU elite in het Verenigd Koninkrijk dat het enthousiasme voor de Brexit zo zal tanen. Want in het soft Brexit scenario zal het VK de nadelen van de EU (contributie betalen, migratie accepteren en regels volgen) blijven voelen, maar geen inspraak hebben in die regels. Daarnaast zal de financiële sector in het VK verzwakken door de Brexit en zullen multinationals naar het vasteland verkassen, waardoor de stemming in het VK mogelijk weer pro-EU zal worden en het land na een nieuw referendum weer aansluiting tot de EU zal zoeken. Al is dat speculeren.

We zullen moeten afwachten wat de toekomst ons brengt. In ieder geval is het een hoogst merkwaardige ontwikkeling dat het VK na de overwinning van het Brexit kamp bij het in/out referendum – vooral vanwege de afkeer van de Britten van gedwongen EU-migratie – nu een premier krijgt in de persoon van Theresa May die een linkser profiel heeft dan haar voorganger David Cameron en een track record als zijnde pro massa-immigratie.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s