Of het onderling afgesproken werk was weet ik niet, maar sinds de Brexit zijn de usual suspects op Twitter en in de media weer druk doende om Geert Wilders te bashen.  

Nu vind ik niet dat Wilders boven iedere kritiek verheven is, maar in hun post-Brexit ijver om de Nexit-politicus Wilders in een kwaad daglicht te stellen, doen de pro-EU lieden precies dat wat zij Wilders verwijten: ze verzwijgen het risico van systeemcrisis bij hún (pro-EU) plannen en ze baseren zich op allerlei aannames.

Om te beginnen werd er één en ander boven tafel gehaald van achterstallige pensioenpremies van PVV-medewerkers, maar in plaats van de PVV daar even inhoudelijk op te laten reageren riepen de betrokkenen nogal hijgerig dat de PVV nooit meer iets over pensioenen mag zeggen. Of dit voortkwam uit oprechte zorg over de oude dag van de betreffende (ex) PVV medewerkers, betwijfel ik.

Te mooie voorstelling van zaken bij Nexit?
Ineens bleek het journalistengilde bij NRC Handelsblad ook nog over een kennelijk ontvreemd mailtje aan Geert Wilders te beschikken (gaat lekker met het briefgeheim in Nederland ) waarin het Britse onderzoeksbureau Capital Economics had gemeld dat er een risico was van een kredietcrisis bij een Nexit.

Nu staat mij bij dat Wilders altijd heeft aangegeven dat er in de eerste jaren van de Nexit problemen en een mogelijke terugval zouden zijn, maar goed, het was natuurlijk niet zijn belang dat heel breed uit te meten. Dat kun je Wilders verwijten, maar hoe openhartig zijn de pleitbezorgers van de eenheidseuro – de Jeroen Dijsselbloems en de Mathijs Boumannen van deze wereld – over het risico op (of moet ik zeggen de zekerheid van?) continue systeemcrisis en aanhoudende financiële ellende als we doorgaan met de eenheidseuro?

Twee jaar geleden schreef de gerenommeerde Duitse economieprofessor Hans-Werner Sinn, die nota bene voorstander is van de euro en verdere EU integratie, dat we op basis van de eenheidseuro nog een decennium van continue crises tegemoet zouden gaan.

De ontwikkelingen van de laatste tijd geven Sinn groot gelijk: Griekenland bloedt dood ondanks de miljarden die wij ophoesten, het Italiaanse bankenstelsel staat op omvallen als er niet snel 150 miljard euro wordt vrijgemaakt en in Frankrijk is nog steeds geen enkele hervorming van enige importantie doorgevoerd, waardoor de onbalans in de kern van de eurozone (de as Duitsland-Frankrijk) alleen maar toeneemt.

Wie eerlijk en objectief wil spreken of schrijven over Nexit versus doorgaan met de eenheidseuro zal toch op zijn minst moeten toegeven dat er in beide gevallen sprake zal zijn van financiële crises. Dat is nu eenmaal de situatie waarin we in 1992 gemanoeuvreerd zijn door Jacques Delors en zijn vrienden, waaronder de overijverige Wim Kok.

Dan is er nog dat andere punt: Wilders wordt voortdurend verweten door economen als Mathijs Bouman, of vandaag weer Jeroen de Boer op de site z24.nl dat hij teveel gunstige aannames had verwerkt in zijn Nexit rapporten. Maar als je hun stukken leest staan die zelf bol van de aannames.

Zo schrijft Jeroen de Boer over de EER (Europese Economische Ruimte) waartoe Nederland post-Nexit zou toetreden het volgende:

“Op de eerste plaats betekent het lidmaatschap van de EER dat je het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid respecteert. Dus: geen blokkade van bijvoorbeeld Polen en Roemenen die in Nederland komen werken”.

Welnu, dat kan nu wel zo zijn omdat landen als IJsland, Liechtenstein en Noorwegen niet echt een vuist kunnen maken tegen de Brusselse dwingelandij. Zij moeten dus de contributie die Brussel eist ophoesten en de al dan niet gewenste migratie accepteren.

Maar wat als het Verenigd Koninkrijk straks toetreedt tot de EER, en Nederland, en Frankrijk, en Oostenrijk, en Finland? Dan wordt de onderhandelingspositie van de EER-landen automatisch vele malen sterker en zal Brussel geen verplichte Polen, Roemenen of asielzoeker quota meer kunnen opleggen. En gaat iedere lidstaat weer gewoon over zijn eigen migratie.

Kortom, de heren en dames Wilders-bashers bezondigen zich zelf aan heel wat aannames. Een kwestie van de pot verwijt de ketel?

Voor de goede orde, ondergetekende is geen die-hard Nexit voorstander, maar vindt wel dat Nederland de EU moet hervormen (bevoegdheden terughalen) en bijtijds de euro muntunie monetair flexibiliseren. Als dat niet mogelijk is dan lijkt mij Nexit de beste optie, maar geheel pijnloos zal die operatie  inderdaad niet verlopen.

Advertenties

3 gedachtes over “De Wilders-bashers zijn weer los – maar nogal hypocriet

 1. Dhr.Bouwman is, zoals zovelen, een als econoom gecamoufleerd politiek/ideologisch activist. Bij rtlz verworden tot een karikatuur zoals Pechtold dat is voor d66. Hun vermeende ‘zwijgende meerderheid’ bestaat niet. Een groeiende belangstelling voor Uw artikelen wel. Uw oprechte band met en zorg om Nederland en al haar Nederlanders zal hierin meespelen. Naast het feit dat U noch van domheid als van kwaadaardigheid beticht kunt worden. Dat biedt hoop in turbulente tijden.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb Jan hoog zitten, naar evenals de door hem bekritiseerde personen gaat hij ook te veel uit van ‘aannames’. Economie is geen exacte wetenschap. Quota zijn er inderdaad in EU nodig voor vrij verkeer van arbeidskrachten. Over de euro, die ook een NL’s belang kent, blijft hij maar hettzelfde liedje herhalen. Ook een aanname die hij genakkelijk trekt.

  Like

  1. Asielzoeker quota van Brussel vind ik uit den boze, Hans. Waar bemoeien die bureaucraten zich in vredesnaam mee? Immigratie hoort gewoon op nationaal niveau bekeken te worden.
   Dat betekent zeker geen nul-immigratie (daarvoor pleit ik niet) maar wel dat je een verstandige afweging maakt tussen de belangen van de huidige inwoners, bedrijven en evt nieuwkomers. We hebben een democratie om dat in goede banen te leiden, die bevoegdheid uitbesteden aan bureaucraten in Brussel vind ik levensgevaarlijk.

   Wat betreft de euro, ja dat punt zal dat herhaald moeten worden totdat onze ezelselite een keer wakker wordt. Overigens, lees het stuk van Sinn eens waarnaar ik in dit blog verwijst. Hij is voorstander van de euro, maar dan in een model waarbij landen die achterblijven een tijdje eruit kunnen om te herstellen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s