Vandaag is het dan eindelijk zover: de Britten houden hun in/out referendum. Als we de peilingen mogen geloven wordt het een spannende strijd die zowel door Remain als door Leave gewonnen zou kunnen worden.

Ik denk dat als ik Brit zou zijn ik waarschijnlijk voor Leave zou stemmen, al zou dat een lastige en pijnlijke afweging zijn. Deze moeilijke afweging is prachtig verwoord door de gerenommeerde Britse EU-verslaggever Ambrose Evans-Pritchard in zijn artikel Brexit vote is about the supremacy of Parliament and nothing else.

Ambrose Evans-Pritchard was er al bij als verslaggever in 1992 toen EU en euro in de steigers werden gezet in Maastricht. Hij is behalve Brit ook een overtuigd Europeaan en wil zijn oude dag gaan slijten in Frankrijk. Zijn belangrijkste reden om Leave te stemmen is dat de EU zoals die nu functioneert – en bewust zo is gepland door de marxist Jacques Delors – uiteindelijk de dood in de pot is voor de democratie.

Is een Brexit goed voor Nederland?
De vraag of een Brexit voor Nederland op dit moment gunstig is werd gisteren aan de orde gesteld door Bart Schut in zijn artikel Brexit is een ramp voor Nederland op Jalta.nl

Hoewel de kracht van Schut’s argumentatie naar mijn gevoel ondergraven werd door zijn nogal lawaaierige ad hominems versus Bart Nijman (”rattenvanger van extreem-rechts”) en Thierry Baudet, had Schut inhoudelijk wel een punt.

Nederland kent geen bindend referendum en behalve de PVV en wellicht VNL maar die hebben op eigen kracht nog geen zetel gehaald, is er geen enkele partij in ons parlement voor uittreding uit de EU. Bovendien is Nederland als euroland technisch en financieel gesproken veel meer verknoopt met de EU dan het Verenigd Koninkrijk.

Als het Nederlandse doel is EU en eurozone – zolang die bestaan, want de crisis als gevolg van de innerlijke tegenstrijdigheden van de EU lijkt zich telkens te verdiepen – te hervormen in de richting van een flexibele EU op maat, dan is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke partner bij dat hervormingsstreven.

Sterker nog, juist een nipte overwinning van Remain zou wat dat betreft een interessante ontwikkeling kunnen zijn.  Cameron zal zich genoodzaakt voelen méér hervormingen te eisen, met name op het vlak van immigratie. Nederland zou daar mooi bij kunnen aansluiten.

Als Leave wint zullen Duitsland en Frankrijk daarentegen geneigd zijn stappen te zetten richting verdere integratie van de EU. Ook zullen ze geneigd zijn het VK te “straffen” door hun toegang tot de interne markt zo moeilijk mogelijk te maken in de exit-onderhandelingen die zullen volgen. De mogelijke recessie in het VK en de uittocht van multinationals en banken die dan zullen volgen zal de EU gebruiken om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen voor de andere EU landen.

Het behoeft geen betoog dat een dergelijke ontwikkeling helemaal niet in het belang van Nederland is. De inschatting van eurosceptici als Bart Nijman, Thierry Baudet of Jan Roos dat een Brexit gevolgd zal worden door meerdere EU-exits op het continent is maar een inschatting, die we op dit moment niet op waarde kunnen inschatten.

Overigens geldt dat voor bijna alle EU/euro-exit redeneringen, zowel aan de Leave of aan de Remain kant: vrijwel alles is gebaseerd op aannames. Wat de toekomst brengt of hoe de kapitaalmarkten zullen reageren kan niemand met zekerheid voorspellen.

Ik eindig daarom met de paradoxale conclusie dat ik als Brit vandaag voor Leave zou stemmen, maar als Nederlander hoop dat het VK bij de EU blijft. Morgenochtend weten we meer!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s