Al sinds enkele jaren roep ik dat Opvang in de Eigen Regio van asielzoekers en dus een drastische  hervorming van het huidige asielstelsel, -verdragen en -wetgeving een dringende noodzaak is. En vaak noem ik daarbij als bron de beroemde Britse migratiedeskundige Paul Collier.

Zie bijvoorbeeld dit blog van mij voor De Dagelijkse Standaard in 2014  of deze voor AZC Alert in 2015

Steeds heb ik – mij o.a. beroepende op prof. Collier – gesteld dat het opvangen van asielzoekers in de eigen regio niet iets is dat zo maar kan plaatsvinden: er is dus een flankerend beleid nodig in de zin van betere opvang in de kampen (in de eigen regio), het vestigen en militair beschermen van safe havens, het werken aan meer economische alternatieven voor vluchtelingen in hun eigen regio, etc.

De kosten daarvoor zijn hoog, maar nog altijd veel minder hoog dan de duizenden miljarden euro’s die voortzetting van de onbeheerste toestroom van asielzoekers naar West-Europa uiteindelijk zal kosten. Bovendien is hulp bieden in de regio eerlijker en effectiever.

Het interessante van Paul Collier is dat we deze wetenschapper eerder in de linkse hoek moeten plaatsen met zijn pleidooi voor ruimhartige hulp aan de één miljard armsten op deze aardbol, maar dat de man desalniettemin – en als één van de weinigen – volstrekt heldere taal spreekt wanneer het gaat over de asieldiscussie.

Collier acht Merkel met haar Wir-schaffen- das lokroep uit september 2015 volledig verantwoordelijk voor het veroorzaken van één van de grote migratierampen ooit. Hij gaat zelfs zo ver om te stellen dat Merkel daarmee niet één Syrisch leven gered heeft – de Syrische vluchtelingen komen immers allemaal in Duitsland aan vanuit veilige herkomstlanden – maar dat Merkel wel indirect duizenden verdrinkingsdoden op haar geweten heeft.

Ook wijst Collier erop dat Merkel’s lokroep is omgezet in een pushfactor voor miljoenen straatarme migranten die nu met alle mogelijke én onmogelijke middelen het West-Europese welvaartsparadijs van Mutti Merkel trachten te bereiken. In een interview met Die Welt van januari 2016 sprak Collier daarover zeer heldere taal en het interview is zeker interessant om nog eens te herlezen.

Collier stelt dat het huidige Europese asielbeleid en de daaraan verbonden asielindustrie (met inmiddels allerlei  financiële belangen) en de immer mee kwakende gutmensch-elite in de Mainstream Media niet alleen een ramp is voor West-Europa maar ook voor de betroffen gebieden (Midden-Oosten, Afrika, Afghanistan etc.) zelf.

Door iedereen die een Europees strand weet te bereiken een asielprocedure in het vooruitzicht te stellen wordt de middenklasse in conflictgebieden – een middenklasse die o zo belangrijk is bij de wederopbouw na beëindiging van conflicten – in feite verleid om de benen te nemen en wel permanent. Daarmee wordt de instabiele situatie in veel postkoloniale failed states structureel verergerd.

Bovendien is het zo dat de massale instroom van ongescreende asielzoekers in West-Europa onherroepelijk leidt tot de vorming van parallelle islamitische gemeenschappen in West-Europese steden. De ellende die dat de afgelopen decennia al heeft veroorzaakt heeft hoef ik hopelijk niet te verduidelijken. Daar komt nog bij, dat zich aantoonbaar door IS uitgestuurde terroristen onder de asielzoekers bevinden die al meerdere keren hebben toegeslagen, zowel in Frankrijk als in Duitsland.

Omgekeerd redenerend is de islamitische massa-immigratie ook weer een dreiging voor het Midden-Oosten zelf. Een deel van hen kan zich niet aanpassen, zij (of hun nazaten) radicaliseren en keren terug naar het Midden-Oosten om onheil te stichten. De meest radicale ISIS onthoofders cq. zelfmoord-terroristen komen uit West-Europa!

De gematigde moslims in de regio zijn degenen die als eerste sterven wanneer deze krankzinnigen – afkomstig uit Maastricht, Zoetermeer, Berlijn of Londen -zichzelf opblazen met hun bomvesten.

In het hierboven geciteerde interview met Die Welt legt Collier uit dat het in feite gaat om een simpele beleidsmatige keuze – gewoon geen enkele asielprocedure meer beginnen op grond van het simpele feit dat iemand een Europees strand weet te bereiken – en dat de politiek zich veel te druk maakt over allerlei afgeleide discussies, zoals het bijeenhouden van “Schengen”.

Collier vindt dat een onzinnige symbooldiscussie; volgens hem is het doorvoeren van grensbewaking en paspoortcontrole met moderne technologie een sinecure en het boeit hem niet of dat nationaal gebeurt of in gezamenlijk EU-verband (buitengrenzen), áls het maar gebeurt.

En tóch kan de politiek dit ei maar niet leggen, met uitzondering van de partijen PVV en VNL die wel helder kiezen voor opvang in eigen regio. De VVD zwabbert.

BolkVan tijd tot tijd komt er iemand in de VVD met een helder standpunt. Zo pleitte toenmalig VVD-leider Bolkestein al in 1994 voor Opvang in de Eigen Regio en VVD-parlementariër Malik Azmani deed dat wederom in 2015.

Maar meestal duurt dat nog geen 24 uur of de eigen VVD-elite heeft het standpunt al weer kapot genuanceerd, zoals we in 1994 zagen bij Bolkestein (die door zijn eigen fractie tot de orde werd geroepen) en nu ook weer in het geval van Azmani.

Over de linkse partijen zal ik het maar helemaal niet hebben; zij zijn tot aan het bot aangevroten door het virus van politieke correctheid. En toch is Paul Collier zoals ik al stelde in wezen een linkse man en zou het doorvoeren van zijn ideeën uiteindelijk juist het linkse gedachtegoed van emancipatie kunnen redden, niet alleen in West-Europa maar ook in de falende staten elders in de wereld.

Welke linkse politicus heeft de moed dit debat te openen? Ik wacht met smart af. In ieder geval gaat mijn stem naar de PVV. Het gezwabber van de VVD heeft mij lang genoeg geduurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s