Vandaag op de eerste mei, traditioneel de dag waarop in Frankrijk het feest van Jeanne d’Arc wordt gevierd, liet Marine Le Pen er bij haar toespraak geen twijfel over bestaan. Zij wil een in/out EU referendum voor Frankrijk en wat haar betreft zal de keus zijn om zowel eurozone als EU te verlaten. Ze zal als ze president wordt in 2017 ook bewerkstelligen dat Frankrijk uit de NATO stapt, voegde ze eraan toe.

ChX9GlQWwAAPbPo
In zekere zin is dit opmerkelijk want velen hadden verwacht dat Marine Le Pen de gematigde kiezers zou paaien die zij nodig heeft om in een tweede ronde bij de presidentsverkiezingen te zegevieren; maar het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. Haar strateeg Florian Philippot voelt er niets van om de politieke lijn af te buigen naar het midden. Integendeel, in het verleden uitte FN-leider Marine Le Pen zich voorzichtiger over het al dan niet verlaten van de EU; de toon lijkt de laatste tijd juist te verharden. Ik betwijfel of dit haar kansen in een eventuele tweede ronde voor het presidentschap zal verhogen tegenover een centrum-rechtse kandidaat zoals Alain Juppé.

Polarisatie tussen pro en anti-EU partijen
Het politieke landschap in Europa valt steeds verder uiteen. Aan de ene kant zien we de zogenaamd “populistische” nationale partijen zoals PVV en Front National die lijken te verharden in hun standpunten. Aan de andere kant de gevestigde partijen die, zeker als ze moeten regeren, juist naar elkaar toegroeien en moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Alleen in de oppositie kunnen ze een eigen geluid laten horen, zoals nu Jesse Klaver van GroenLinks, maar als er geregeerd wordt blijft daar weinig van over.

De opzet van de euro en EU
Dit heeft alles te maken met de opzet van de eenheidseuro, bewust zo bedacht door de christelijke marxist Jacques Delors: de euro moest de economische onderbouw vormen waarop de politieke bovenbouw, de EU-superstaat, onherroepelijk zou volgen, als gevolg van een aantal vooraf ingecalculeerde crises (economisch, financieel, migratie, etc.). En door de verschillende EU-verdragen (Maastricht, Amsterdam, Lissabon etc.) werd e.e.a. nog verder vastgeklonken. Niet alleen monetair en economisch maar ook wat betreft het migratiebeleid kunnen de lidstaten nauwelijks meer een eigen beleid voeren: ze zijn met handen en voeten gebonden aan de EU-regels.

In die zin is het ook volkomen logisch en consequent dat Marine Le Pen, Geert Wilders, Nigel Farage c.s. de EU en ook de eurozone (in het geval van Frankrijk en Nederland) willen verlaten. Dat is bij de huidige stand van zaken de enige manier om nog een eigen nationaal beleid te kunnen voeren: monetair, economisch, sociaal en ook wat betreft migratie.

Ontkenning
De gevestigde politieke partijen en hun vertegenwoordigers in de media ontkennen deze stand van zaken. Ze wringen zich in allerlei bochten om de onvrede wel te benoemen, daar zogenaamd alternatieven voor aan te dragen (wat nauwelijks kan met de eenheidseuro, de marges voor eigen beleid zijn flinterdun) of ze spelen de bal handig terug naar de “populistische” partijen: die moeten maar hun alternatieven noemen (wat natuurlijk niet kan, zolang we de eenheidseuro hebben, maar dat zeggen zij niet erbij).

Een mooi voorbeeld van deze manier van redeneren treffen we in een column van Vermeend en Van der Ploeg in de Telegraaf onlangs: Politieke midden moet onvrede serieus nemen.  De heren sluiten hun column af met de volgende woorden:

De Europese regeringsleiders moeten met een concreet beleidsprogramma komen dat snel en voor iedereen goed zichtbaar leidt tot minder Brussel en meer nationaal. Omdat Nederland op dit moment EU-voorzitter is, heeft premier Mark Rutte een unieke kans om hier het voortouw te nemen.

Tegelijk moeten de protestpartijen worden uitgedaagd om aan te tonen hoe en met welke maatregelen ze betere prestaties gaan leveren dan de klassieke politieke partijen en gaan zorgen voor meer welvaart voor de burgers.

Voor mij is het duidelijk: dit is voor-de-gek-houderij en de bal valselijk toespelen naar de “populistische” partijen, wetende dat er nauwelijks alternatieven zijn door de dwingende (en ook zo bedoelde) werking van eenheidseuro en europact.

Er is niet één gevestigde partij die dit onder ogen ziet of openlijk ter discussie stelt. Ook Pechtold of Klaver in hun oppositierol komen niet verder dan maar iets vaags roepen over boze mensen, waarnaar beter geluisterd zou moeten worden. De opgewonden kretologie van Klaver laat ik verder maar terzijde.

Waar is het politieke midden gebleven?
Het politieke midden waarover Vermeend en Van der Ploeg vol enthousiasme schrijven, is nergens te bekennen. Het politieke spectrum valt uiteen tussen nationale partijen (bij ons PVV en VNL) enerzijds en de gevestigde (allemaal pro-EU) partijen anderzijds.

Het trieste is dat er wel degelijk opties zijn vanuit het politieke midden die geopperd kunnen worden om de politieke en monetaire weeffouten van de EU te verhelpen. Te denken valt aan het monetair flexibiliseren van de eenheidseuro (bijv. via The Matheo Solution of parallelle muntunie) waardoor er een flexibelere eurozone en dus EU zou kunnen zijn, waar een aantal bevoegdheden (sociaal-economisch beleid en migratiebeleid) weer veel meer naar het nationale vlak teruggebracht kunnen worden.

Bijna niemand benoemt die alternatieven voor de huidige EU/eenheidseuro of gaat er serieus op in. De “populistische” (nationale) partijen doen het niet, omdat deze alternatieven niet in lijn liggen met hun nationale ideologie en propaganda. De gevestigde partijen doen het niet, omdat ze als de dood zijn de eenheidseuro ter discussie te stellen en daarmee een nieuwe financiële crisis uit te lokken.

Het gevolg hiervan is dat het politieke midden op dit moment niet meer bestaat in het politieke partijen landschap van de EU.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s