Het zal degenen die vaker mijn stukken lezen niet verbazen dat ik geen fan ben van de eenheidseuro, dat wil zeggen de Europese muntunie die voor alle 19 deelnemende landen een zelfde wisselkoers en rentetarief oplegt. We weten zo langzamerhand dat deze muntunie alleen positief werkt op de Duitse economie maar om verschillende redenen negatief op alle andere economieën (zie onderzoek Finse denktank Libera).

De euro werkt groei belemmerend en heeft tot een hoge structurele werkloosheid en voortdurende recessie geleid in Zuid-Europa. De werkloosheid daar was al hoog voor het eurotijdperk maar is nu tot dramatische hoogte opgelopen. Het doorvoeren van snoeiharde boekhoudkundige hervormingspakketten in opdracht van de EU, zoals de Grieken nu moeten doen, zal daaraan weinig veranderen.

Daarvoor zijn de verschillen qua productiviteit, cultuur, wetgeving, mentaliteit, geografie etc. veel te groot. Zulke verschillende landen kunnen nu eenmaal niet uit de voeten met een eenheidsmunt. Of dacht u dat de Grieken ineens uit het dal klimmen omdat ze in opdracht van de EU nu de BTW verhogen van 23% naar 24%? Dat doen ze alleen om weer 5 miljard euro aan EU-leningen binnen te vissen zodat de ambtenaren en de parlementariërs daar hun riante salarissen weer even veilig kunnen stellen.

We moeten dus de eurozone monetair flexibiliseren. Daarvoor zijn verschillende methodes, degene die ik het meest heb besproken in mijn columns zijn de The Matheo Solution (TMS), een terugkeer naar nationale munten, of Europa opdelen in een Neuro en een Zeuro zone. Daarnaast zijn er ook nog andere oplossingsmodellen denkbaar, zie de euro-oplossingsmatrix van Drs. Harry Geels.

Wat betreft de Neuro-Zeuro oplossing, daarvan ben ik nooit een voorstander geweest omdat het zou leiden tot een duurzame splitsing van Europa, bovendien kan het best zijn dat een zuidelijk land goed presteert en een noordelijk land slecht; je hebt dus monetaire flexibiliteit op landniveau nodig in plaats van twee grote monetaire blokken.

Het mooie van TMS, heb ik altijd gesteld, is dat de euro als gemeenschappelijke munt kan blijven met alle voordelen van dien (o.a. geen transactiekosten door wisselen tussen eurolanden, minder risico op speculatie tegen nationale munten, het anker van een wereldwijde reservemunt, etc.). Bij TMS kunnen het europact en de interne markt gewoon in stand blijven maar monetaire flexibiliteit wordt heringevoerd als een soort back-office functie door nationale munten te herintroduceren in het monetaire stelsel, zonder dat deze als betaalmiddel gebruikt worden. De kosten van implementatie zijn relatief gering. Of dit ook allemaal zal werken is de vraag natuurlijk; het is een innovatief model dat nooit eerder uitgeprobeerd is. Maar het lijkt wel degelijk op the best of both worlds, zoals TMS-bedenker André ten Dam stelt.

Wel heeft TMS als nadeel dat het alleen ingevoerd kan worden als alle deelnemende landen van de eurozone akkoord gaan, waardoor we mogelijk tot Sint Juttemis kunnen wachten. De keus voor een eigen nationale munt (en het verlaten van de eurozone en de EU) kun je unilateraal nemen (Artikel 50 Verdrag van Lissabon); daarvoor heb je dus alleen een parlementaire meerderheid nodig in eigen land.

Bovendien is vanuit het oogpunt van nationale (monetaire) soevereiniteit een eigen munt krachtiger; het zal DNB zijn die weer een eigen monetair beleid kan voeren in het landsbelang. Bij TMS blijft het de ECB die de wisselkoersen en de rentes per land bepaald. Er is dus bij TMS wel monetaire flexibiliteit per land, maar de koersen / rente worden nog steeds door een Europees centraal orgaan bepaald. Je moet dan maar hopen dat dit op een objectieve manier gebeurt; de ervaring met de ECB tot nu toe is niet dat het allemaal heel erg objectief gebeurt. Het lijkt eerder op touwtrekkerij tussen Noord en Zuid, met SuperMario die steeds het laatste woord heeft.

Een paar jaar geleden heeft de PVV e.e.a. laten uitzoeken door het Britse onderzoeksbureau Capital Economics. Zie de conclusies in dit document. Op pagina 7 van deze samenvatting wordt er terecht op gewezen dat Nederland momenteel andere monetaire behoeftes heeft dan Duitsland, dit even voor degenen die dromen van een monetaire mini-unie met Duitsland (D-mark zone, net als vroeger).

Duitsland is dankzij de euro een industrieland op volle stoom, Nederland is een handels/dienstverleningsland dat al 15 jaar kampt met een koopkrachtcrisis, mede als gevolg van de euro en ook door de veel te lage gulden>euro wisselkoers voor ons land, die Duisenberg als een erfenisje achterliet voor hij naar de ECB vertrok. Daarnaast zitten wij in Nederland met een extreem hoge hypotheekschuld waardoor we erg voorzichtig moeten zijn met onze rente. In Duitsland ligt dat anders.

De conclusie van het Capital Economics onderzoek was dat een Nexit in het begin pijn en moeite zal kosten (zeker meer in vergelijking met TMS) maar op de lange termijn loont: de onderzoekers voorspelden een 10-13% hoger BBP in 2035. In totaal zou het voordeel van de Nexit voor Nederland tegen die tijd ca. euro 1.100 – 1500 miljard bedragen. De economie zou harder groeien, waardoor de werkloosheid kan dalen.

Zelf heb ik geen absolute voorkeur tussen nationale munt of TMS, TMS lijkt me een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie maar de terugkeer naar een nationale munt ook, vooral op de wat langere termijn. De Nexit heeft dan weer als voordeel dat we als Nederlanders ons lot weer in eigen handen nemen.

In ieder geval is het jammer dat over dit onderwerp in Nederland nog steeds nauwelijks een serieus debat plaatsvindt. Waarom wordt dit niet eens grondig uitgezocht door onze allerbeste economen zodat we een eerlijke vergelijking kunnen maken tussen de verschillende oplossingsrichtingen?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s